• WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez demeo 16 maja 2011, 16:28
Witam,

Dysk western digital 1TB z wbudowanym portem USB, model WD10TMVV
Dysk prawdopodobnie po upadku, na początku nie był widzialny całkowicie przez system, następnie zaczął wydawać z siebie cykliczny dźwięk klikania i po chwili przestawały się kręcić talerze.

Po wymianie elektroniki (zakupiłem ją jako używaną i teoretycznie sprawną) i prze lutowaniu układów U12 oraz U14 dysk pracuje poprawnie, rozkręca się brak klikania lecz nie jest nie rozpoznawalny przez system. Widnieje jako nie rozpoznane urządzenie USB.

Poniżej zdjęcia elektroniki dysku.

Obrazek
Obrazek

Czy ktoś z kolegów ma pomysł jak dobrać się do tego dysku?

Z tego co się orientuje dysk posiada sprzętowe kodowanie danych które jest realizowane przez mostek SATA<->USB układ Inito U13.

--
pozdrawiam,
demeo

Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez Google Adsense [BOT] 16 maja 2011, 16:28

#2 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez arvika 16 maja 2011, 16:35
Wygląda na to że padł właśnie ukłąd U13. Jest to kontroler USB, z tego co piszesz z funkcją kodowania danych.

#3 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez demeo 16 maja 2011, 16:53
Nie orientujesz się może gdzie można dostać te układy? Czy tylko ze sprawnych dysków?

Czy w przypadku uszkodzenia układów U12, U14 lub głowic dysk powinien być widoczny w systemie?

Pytam bo chcę wyeliminować/upewnić się, że wina leży tylko po stronie U13.

Na płycie dysku jest zainstalowana biała dioda sygnalizująca jego pracę. W oryginalnej płycie dioda świeciła światłem ciągłym, lecz przy nowej płycie dioda bardzo szybko miga. Czy dioda ta jest sterowana przez układ U13 czy procesor płyty/dysku?

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez arvika 16 maja 2011, 17:55
NIestety nie wiem gdzie można dostać te układy. Prawdopodobnie najlepsze źródło to inny dysk.

W przypadku uszkodzonych układów U12, U14 dysk może się nawet nie kręcić.

Wymiana układu U13 niewiele może dać. Skoro jest szyfrowanie sprzetowe, to co bedzie jak nowy układ bedzie inaczej szyfrował? Nie bedzie dostępu do danych.

#5 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez demeo 16 maja 2011, 18:57
Klucze do szyfrowania są w jednym z układów U12 lub U14. Jest to wersja, w której klucze są przetrzymywane w zewnętrznej pamięci.

--
pozdrawiam,
demeo

#6 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez Usunięty Użytkownik 402 16 maja 2011, 19:10
Co by było gdyby pominąć układ u13 i podpiąć się do sata?

#7 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez demeo 16 maja 2011, 19:17
Tak owszem można to zrobić, w poniższym linku jest przykład pokazany na tym samym dysku:

http://www.griol.com/sluzhebniy.html

Próbowałem to robić, ze starą/oryginalną elektroniką, lecz doprowadziło to do uszkodzenia procesora/elektroniki w następstwie czego dysk zaczął "klikać".

Następnie mimo kilkukrotnego sprawdzenia poprawności połączeń, nie znalazłem żadnego błędu, także teraz obawiam się wykonać to po raz kolejny.

Poza tym, jeśli się dostanę w ten sposób do dysku, dane będą zakodowane.

--
pozdrawiam,
demeo

#8 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez Usunięty Użytkownik 402 16 maja 2011, 19:23
Być może brak kondensatorów spowodował dalszą usterkę. Normalnie na płycie laptopa są pomiędzy bga ,a gniazdem sata. Nie jestem pewien czy od strony dysku też nie ma jakiegoś zabezpieczenia.

#9 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez arvika 16 maja 2011, 19:26
Podczas podpięcia SATA należy podpiąc kondensatory po drodze.

#10 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez demeo 16 maja 2011, 19:54
Ok, więc jeśli teoretycznie mam dostęp do dysku omijając mostek USB/SATA jak dobrać się do danych?

Czy dane standardowo są kodowane jakimś kluczem, czy może kodowane są jedynie w przypadku włączenia opcji przez właściciela dysku?

Zabawy z ponownym podpięciem SATA spróbuję jak wyczerpię pozostałe możliwości, tj. nie znajdę dawcy dla układu U13 Initio INIC-1607E.

--
pozdrawiam,
demeo

#11 Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez arvika 16 maja 2011, 20:16
Pytanie o deszyfrację danych i hasło: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=2&t=171 Regulamin forum zabrania, szkoda ryzykować.
Dane mogą być kodowane sprzetowo przez kontroler lub softwarowo przez oprogramowanie - bardzo często obecnie wystepuje na dyskach preinstalowany soft do tego.

Zadajesz słuszne pytania, z tym że wiele firm zjadło zęby na niektórych przypadkach, wydało sporo pieniędzy na poznanie danego dysku i odzyskanie/zdekodowanie danych. Obawiam się że, nie będą się chcieli podzielić tą informacją...

Czy ja wiem? Nie, nie miałem tego dysku więc na chwilę obecną nie wiem.

Od siebie dodam że z dyskami jest nieco inaczej niż z płytami głównymi. W momencie gdy traci się grunt pod nogami należy się zatrzymać. Uszkodzony ROM (nie zawsze) lub talerze spowodują że dane przepadną na zawsze. W przypadku płyt głównych zamontujesz inną płytę/inny układ i po problemie, tutaj się tak nie da.

Re: WD My Passport 1TB nie rozpoznawany przez system

przez Google Adsense [BOT] 16 maja 2011, 20:16