• XBOX ONE S nie startuje

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 XBOX ONE S nie startuje

by bazant82 5 September 2023, 11:03
Witam, mam problem z konsolą XBOX ONE S
Trafiła do mnie "po czyszczeniu nie włącza się"
Nie raguje na włącznik, po wymontowaniu płyty i podpięciu zasilacza mam poniższe napięcia.
Dokonałem pomiarów rezystancji - zaznaczone na zdjęciu (bez zasilacza)
Płyta po wpięciu zasilania (bez płytki z włącznikiem) tak jakby startowała.
Pojawiają się napięcia 3V i 5 V.
Cpu zaczyna robić się ciepły 40 topni.
Na pinach 2,4,5,7 wtyku do płytki sterującej mam napięcia 3.3V - natomiast po wpięciu płytki spadają do 0.5V oraz napięcia na cewkach 1 (5V) i 2 (3V) spadają do 0,5V
Jak można uruchomić płytę bez płytki starującej ?
Image
Załączam pomiary i będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Re: XBOX ONE S nie startuje

by Google Adsense [BOT] 5 September 2023, 11:03

#3 Re: XBOX ONE S nie startuje

by bazant82 5 September 2023, 13:51
Image

Image

#5 Re: XBOX ONE S nie startuje

by bazant82 6 September 2023, 10:03
C21 - 180 kΩ
C42 - 5 Ω
C78 - 5 Ω

#6 Re: XBOX ONE S nie startuje

by Vogelek23 6 September 2023, 15:23
Wykonaj próbę zwarciową na kondensatorze C42 lub C78 - upewnij się najpierw, który pin jest połączony z masą (0Ω) i plus zasilacza przyłóż do drugiego, plusowego pinu (minus zasilacza połącz z masą płytki, np. do tulejki MTG1). Napięcie próby 3V, ograniczenie prądu ustaw na początku na 0,5A. Szczegółowy opis próby zwarciowej i wszelkie istotne uwagi techniczne, dotyczące jej wykonywania, znajdziesz tutaj: post5699.html#p5699

Podczas wykonywania próby zwarciowej, zwróć szczególną uwagę na temperaturę układu scalonego U1 oraz na modułu WiFi.

#7 Re: XBOX ONE S nie startuje

by bazant82 8 September 2023, 13:23
Napięcie podałem do C78 oraz C42 druga próba - 3V 0,5A lekko grzeje się tylko U1 osiąga 30 stopni
Zwiększając natężenie do 1A grzeje się U1 do 35 stopni

#8 Re: XBOX ONE S nie startuje

by Vogelek23 8 September 2023, 14:18
bazant82 wrote:Zwiększając natężenie do 1A grzeje się U1 do 35 stopni
Wylutuj U1 i zmierz jeszcze raz rezystancję na kondensatorze C78 - jeśli rezystancja wzrośnie do kΩ, to U1 wymaga wymiany.

#9 Re: XBOX ONE S nie startuje

by bazant82 11 September 2023, 09:51
Po wylutowaniu U1 rezystancja na C78 oraz na C42 pozostała bez zmian...
C42 - 5 Ω
C78 - 5 Ω

#10 Re: XBOX ONE S nie startuje

by Vogelek23 11 September 2023, 10:39
Zatem raz jeszcze (z wylutowanym U1) wykonaj próbę zwarciową na kondensatorze C42 lub C78 - napięcie dla tej próby ustaw na 3,5V a ograniczenie prądu na 1A.

#11 Re: XBOX ONE S nie startuje

by bazant82 11 September 2023, 13:12
Kolejna próba na C42 - mocno grzeje się C78 i okolica (R24 i R27)

#12 Re: XBOX ONE S nie startuje  [SOLVED]

by Vogelek23 11 September 2023, 13:18
Tak przyglądam się teraz jednemu ze zdjęć i coś mi się bardzo nie podoba. Czy możesz zamieścić wyraźne foto kondensatora C76 (ten na lewo od C78, nieco mniejszy od niego)? Wygląda, jakby jego obudowa była mechanicznie uszkodzona - jeśli tak jest, to wymień ten kondensator na jakiś pasujący wielkością 100nF/16V. I zmierz rezystancję na C78 - jeśli wzrośnie znacząco, zalutuj układ U1 z powrotem i sprawdź, czy konsola działa z podłączoną płytką.

#13 Re: XBOX ONE S nie startuje

by bazant82 13 September 2023, 14:06
Tak dokładnie jest tak jak napisałeś, podmieniłem ten kondensator (rezystancja wzrosła) wszystko wróciło do normy, konsola uruchamia się,
Dzięuję za pomoc

Re: XBOX ONE S nie startuje

by Google Adsense [BOT] 13 September 2023, 14:06