• Dlaczego zniknęły "pucharki"?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Dlaczego zniknęły "pucharki"?

przez clops35 7 sierpnia 2023, 15:18
Witam,
ostatnio zauważyłem że zniknęły "pucharki" - odznaczenia (które widniały obok ilości pomocnych postów, pod awatarem) za ilość pomocnych postów. Były one przyznawane w zależności od ilości udzielonej pomocy dla użytkowników forum.
W zależności od ilości zarobionych "pomagajek" (100, 200, 300, 500) były one różnego koloru i w pewien sposób określały zaangażowanie użytkowników na rzecz forum.

Czy to tylko chwilowe, czy na stałe?

Pozdrawiam
clops35

Re: Dlaczego zniknęły "pucharki"?

przez Google Adsense [BOT] 7 sierpnia 2023, 15:18

#2 Re: Dlaczego zniknęły "pucharki"?

przez Vogelek23 8 sierpnia 2023, 11:23
Puucharki zniknęły, bo były mylące tak pod względem kolorów. jak i progów liczbowych punktów "Pomógł". Wrócą jeszcze w tym tygodniu nieco "odświeżone" - mam na myśli czytelniejszą kolorystykę oraz ustalenie nowych progów liczbowych, odzwierciedlających nieco naszą branżę komputerową ;) Pierwszy kolorowy pucharek pojawi się już przy 64 "pomogach", kolejne przy 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096 itd.

#3 Re: Dlaczego zniknęły "pucharki"?

przez clops35 9 sierpnia 2023, 08:24
Vogelek23 napisał(a):Pierwszy kolorowy pucharek pojawi się już przy 64 "pomogach", kolejne przy 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096 itd.
Bardzo ciekawy pomysł, to trochę poszerzy grono użytkowników z pucharkami zwłaszcza że na dzień dzisiejszy przekroczonych 100 "pomogów" ma jedynie 20 użytkowników, lecz 10 z nich od dłuższego czasu nie udziela się na forum wcale, lub pisze sporadycznie (1 post w tym roku).
Teraz z automatu dojdzie 9 z których regularnie pisze tylko jeden.

Korzystając z okazji zapytam czy planowane jest poszerzenie grupy VIP, dodam że wyprzedziłem w "pomogach" 16 użytkowników tej grupy i klasyfikuję się na 10 miejscu na ponad 24k aktywnych użytkowników.
Dodam że wszyscy użytkownicy zarejestrowani po 1 stycznia 2018 (a jest ich na ten moment 20847 - pomijając mnie) mają w sumie prawie trzykrotnie mniej pomocnych postów niż ja, bo aż 65, czyli razem łapią się na pierwszy pucharek :lol:

Pozdrawiam

#4 Re: Dlaczego zniknęły "pucharki"?  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 6 września 2023, 23:30
Dodałem "pucharki" w nieco zmienionej formie - mianowicie od 64 do 511 punktów "Pomógł" wyświetlają się jako odznaka (badge / award), zaś od 512 do 4095 punktów "Pomógł" wyświetlają się jako pucharki (trophy). Natomiast od 4096 punktów "Pomógł" wzwyż wyświetlają się jako... albo nie, nie będę zdradzał, sami się przekonajcie :)
Obrazek

Kolorystyka jest następująca:
64-127 - kolor zielony
128-255 - kolor błękitny
256-511 - kolor niebieski
512-1023 - kolor czerwony
1024-2047 - kolor purpurowy
2048-4095 - kolor pomarańczowy (najbliżej mu do brązowego ;) )
4096-8191 - kolor szary (najbliżej mu do srebrnego)
8192 i więcej - kolor żółty (najbliżej mu do złotego)

Wykorzystana jest pełna paleta barw, dostępnych w menu "Kolor tekstu" podczas pisania postu - dzięki takiemu zestawieniu kolorów, pucharki będą dobrze widoczne zarówno na jasnym, jak i na ciemnym schemacie kolorów forum.

Odpowiedź na Twoje ostatnie pytanie pójdzie drogą PW.

Re: Dlaczego zniknęły "pucharki"?  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 6 września 2023, 23:30