• Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema e la domanda.
  3. Non è consentito pubblicare allegati con documentazione completa o file BIOS né collegamenti a siti Web di terze parti che ospitano tali file. È consentito pubblicare solo una piccola parte della documentazione (fino a una pagina per post).
  4. Puoi descrivere solo un problema per argomento. Per ogni altro problema dovresti aprire un nuovo argomento.
  5. È severamente vietato richiedere qualsiasi tipo di documentazione o file BIOS. Per tali richieste si prega di utilizzare il sottoforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

da soks 9 settembre 2023, 01:01
Hej,
Przepraszam jeśli watek jest w złym dziale, ewentualnie jeśli wyda się "glupi".
Od razu zaznaczę, ze nie zajmuje się serwisem komercyjnie, tylko amatorsko/hobbystycznie staram się naprawić laptopy i oddaje/sprzedaje po kosztach dalej aby komuś służyły.

Mam na wyposażeniu z większych sprzętów:
Suguna 212
"Mikroskop" z kamera c-mount
Zasilacz 5A, KA3005D

Postanowiłem z czasem powiększyć wyposażenie o inne elementy. Teraz nadszedł ten czas. Mam pytanie, z waszego na pewno bogatego doświadczenia, co jest bardziej przydatne?

Programator typu SVOD - okrutnie drogi :(, obecnie mam CH341A
Skopometr, typu Owon HD242S?

A moze przy moim profilu to w zasadzie nic mi sie nie przyda:

Budżet - im niej tym lepiej, ale tak do ceny SVODA w Polsce, czyli 1600 max.

Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

da Google Adsense [BOT] 9 settembre 2023, 01:01

#2 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

da ctro 9 settembre 2023, 07:20
Napiszę sam, jako amator.

Svoda jak poczekasz i poszukasz to nawet za 900zł kupisz. Non stop go rozwijają i zrobisz tym znaczną część sprzętów. Ciągle dodają obsługę nowych układów KBC itd.
Ja kupiłem TL866 i mimo rozwoju brakuje ogromnej ilości układów. Jak pokombinujesz, to prawdopodobnie je ogarniesz, ale sporo czasu się na to traci (chyba, że lubisz się uczyć pinoutu i ryzykować, że coś nie pyknie).
Sporo awarii siedzi w EC i chyba największy będziesz miał pożytek ze Svoda.
W Ch341 będziesz miał problemy z niektorymi ukladami. Z 1.8V kombinacje i dostawki..

Oscyloskop rzadziej się przydaje i też musisz potrafić sobie odpowiedzieć, czy np. ciąg siedmiu zer i jedynek (stan niski i wysoki) dla danego układu jest OK na danej nodze.
Tu już trzeba mieć duże doświadczenie.

#3 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

da soks 9 settembre 2023, 11:43
Dziękuję za merytoryczny komentarz :) W Polsce SVODa widzę tylko na kocham-basie, a ze strony svod-project tez wcale dużo taniej nie jest :/

Mówiąc o 900zl, masz na myśli używane programatory ver 3?

#4 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

da Vogelek23 9 settembre 2023, 12:16
Tutaj masz opisane podstawowe narzędzia, potrzebne przy diagnostyce i naprawach: post287333.html#p287333

Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

da Google Adsense [BOT] 9 settembre 2023, 12:16
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).