• Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

soks 9 Вересня 2023, 00:01
Hej,
Przepraszam jeśli watek jest w złym dziale, ewentualnie jeśli wyda się "glupi".
Od razu zaznaczę, ze nie zajmuje się serwisem komercyjnie, tylko amatorsko/hobbystycznie staram się naprawić laptopy i oddaje/sprzedaje po kosztach dalej aby komuś służyły.

Mam na wyposażeniu z większych sprzętów:
Suguna 212
"Mikroskop" z kamera c-mount
Zasilacz 5A, KA3005D

Postanowiłem z czasem powiększyć wyposażenie o inne elementy. Teraz nadszedł ten czas. Mam pytanie, z waszego na pewno bogatego doświadczenia, co jest bardziej przydatne?

Programator typu SVOD - okrutnie drogi :(, obecnie mam CH341A
Skopometr, typu Owon HD242S?

A moze przy moim profilu to w zasadzie nic mi sie nie przyda:

Budżet - im niej tym lepiej, ale tak do ceny SVODA w Polsce, czyli 1600 max.

Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Google Adsense [BOT] 9 Вересня 2023, 00:01

#2 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

ctro 9 Вересня 2023, 06:20
Napiszę sam, jako amator.

Svoda jak poczekasz i poszukasz to nawet za 900zł kupisz. Non stop go rozwijają i zrobisz tym znaczną część sprzętów. Ciągle dodają obsługę nowych układów KBC itd.
Ja kupiłem TL866 i mimo rozwoju brakuje ogromnej ilości układów. Jak pokombinujesz, to prawdopodobnie je ogarniesz, ale sporo czasu się na to traci (chyba, że lubisz się uczyć pinoutu i ryzykować, że coś nie pyknie).
Sporo awarii siedzi w EC i chyba największy będziesz miał pożytek ze Svoda.
W Ch341 będziesz miał problemy z niektorymi ukladami. Z 1.8V kombinacje i dostawki..

Oscyloskop rzadziej się przydaje i też musisz potrafić sobie odpowiedzieć, czy np. ciąg siedmiu zer i jedynek (stan niski i wysoki) dla danego układu jest OK na danej nodze.
Tu już trzeba mieć duże doświadczenie.

#3 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

soks 9 Вересня 2023, 10:43
Dziękuję za merytoryczny komentarz :) W Polsce SVODa widzę tylko na kocham-basie, a ze strony svod-project tez wcale dużo taniej nie jest :/

Mówiąc o 900zl, masz na myśli używane programatory ver 3?

#4 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Vogelek23 9 Вересня 2023, 11:16
Tutaj masz opisane podstawowe narzędzia, potrzebne przy diagnostyce i naprawach: post287333.html#p287333

Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Google Adsense [BOT] 9 Вересня 2023, 11:16
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей