• UWAGA NA TANIĄ IPA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 UWAGA NA TANIĄ IPA

przez kamil198405 25 kwietnia 2011, 11:51
Witam
Chciałbym podzielić się informacjami ostatnio przeze mnie uzyskanymi. W Częstochowie nie mogłem nigdzie kupić IPA a więc zrobiłem wycieczkę do zawiercia do Hotair. Pierwsze pytanie jakie padło jaką IPA sobie życzę tanią czy dobrą, mowie dobrą. Później w trakcie rozmowy wyszło iż ta tania jest pozyskiwana gdzieś przy procesie wyrobu brykietu drzewnego faktycznie zapach ma grillowy, niestety oprócz tego po wyschnięciu pozostawia tłuste białawe ślady.

Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez Google Adsense [BOT] 25 kwietnia 2011, 11:51

#2 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez Lakier88 25 kwietnia 2011, 19:05
To już wiem, czemu IPA zostawia mi takie białe ślady ;/

#3 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez majsterx 29 kwietnia 2011, 13:34
Niestety,
jaka firma taka IPA. Każdy producent wypuszcza inny produkt.
Na rynku polecić mogę tylko dwie IPA AG i IPA microchipa.
Wszystko inne to inny zapach i inne działanie.. wiadomo też tańsze

#4 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez Keli 17 maja 2011, 22:48
Ja używam mieszanki acetonu i benzyny ekstrakcyjnej w stosunku 1:2. Sam aceton soldermaske wytrze. Jest to patent zapożyczony z jednego z autoryzowanych serwisów sprzętu komputerowego działającego w Polsce. Jest to o wiele tańsze niż kupowanie IPY. Można ewentualnie, jak komuś małe smugi będą przeszkadzały, do zgrubnego usuwania fluksu używać mieszkanki acetonu i benzyny, a do dokładnego mycia użyć IPY.

#5 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez demeo 17 maja 2011, 23:08
Patent ciekawy, ale co na to Twoje płuca, bo aceton oraz benzyna są znacząco bardziej wonne niż IPA, a przy zgrubnym usuwaniu fluxu używa się trochę większych ilości.

Rozumiem, że wykonujesz to w mocno wentylowanym pomieszczeniu.

--
pozdrawiam,
demeo

#6 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez ozox 17 maja 2011, 23:11
Jak ma maskę z filtrami z M3 i dobre pochłaniacze to spoko oczywiście do tego okulary IR żeby nie oślepnąć :-)

#7 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez Keli 18 maja 2011, 07:42
Wentylatorki chodzą cały czas. I tak chodzić muszą czy się acetonu używa czy też nie, bo opary z fluxu do najprzyjemniejszych nie należą.

#8 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez GregB 24 maja 2011, 12:53
Witam,
polecam (nie wiem czy tym nie złamię Regulaminu, a jeśli tak, to proszę o usunięcie posta), a używam jej od kilku lat: KONTAKT IPA plus produkcji; AG TermoPasty - http://www.termopasty.pl - jest czysta 'jak łza', po odparowaniu (z czystej powierzchni) nie pozostawia żadnego śladu.

Pozdrawiam

#9 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez Vogelek23 24 maja 2011, 13:41
GregB napisał(a):KONTAKT IPA plus produkcji; AG TermoPasty

Powiem szczerze, że kupiłem 3 opakowania 5-litrowe na próbę i nie byłem zbyt zadowolony.
Nie wszystkie rodzaje topników ta IPA zmywa, ponadto ma dziwny według mnie zapach, przypominający nieco rozpuszczalnik. U mnie nie sprawdziła się także przy myciu stołów warsztatowych (białe blaty) - nie zmywała wszystkiego.
Zakup był dokonany w firmie Diolut ze Skoczowa - nie sądzę więc, bym dostał podróbkę.

Natomiast IPA z firmy MICRO CHIP to jest to, co się, w mojej skromnej opinii, IPĄ winno nazywać - niemal bezwonny (zapach, przypominający spirytus, wyczuwalny jedynie z bardzo bliskiej odległości), oczy nie szczypią nawet bez gogli ochronnych, usuwa każdy rodzaj topnika, nadaje się także do mycia blatów stołów warsztatowych, usuwając zanieczyszczenia wszelkiego rodzaju (przy jednolitych, białych blatach to dość istotna sprawa). I nie zraża mnie wyższa cena - oby tylko MICRO CHIP nie starał się ciąć kosztów produkcji kosztem jakości.

#10 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez demeo 24 maja 2011, 14:16
Vogelek23 napisał(a):
GregB napisał(a):
Natomiast IPA z firmy MICRO CHIP to

Mówisz o tej firmie: http://www.micro-chip.pl ?

--
pozdrawiam,
demeo

#12 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez GregB 24 maja 2011, 14:37
Vogelek23 napisał(a):
GregB napisał(a):KONTAKT IPA plus produkcji; AG TermoPasty

Powiem szczerze, że kupiłem 3 opakowania 5-litrowe na próbę i nie byłem zbyt zadowolony.
Nie wszystkie rodzaje topników ta IPA zmywa, ponadto ma dziwny według mnie zapach, przypominający nieco rozpuszczalnik. U mnie nie sprawdziła się także przy myciu stołów warsztatowych (białe blaty) - nie zmywała wszystkiego.
Zakup był dokonany w firmie Diolut ze Skoczowa - nie sądzę więc, bym dostał podróbkę.
A można wiedzieć jak dawno był dokonany ten zakup?
Ja moje ostatnie (już kolejne) tego producenta jednolitrowe opakowanie kupiłem przeszło pół roku temu.
Nie zauważyłem też różnicy - w zapachu, czy w jakości - pomiędzy zawartością poprzedniego opakowania a tego ostatniego, choć ich opakowania oraz etykietki nieco różnią się między sobą, a co widać na załączonej fotce.
Obrazek
Żółty napis to opakowanie poprzednio zakupione, a czarny napis to ostatni zakup.

#13 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez kamil198405 24 maja 2011, 14:45
Ostatnio trafiłem na środek o nazwie tannal pcb, jest to teoretycznie środek dedykowany do zmywania topników. Co do działania faktycznie zmywa lepiej niż każda ipa i do tego cena jest przystępna ok 12 zł za 1l

#14 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez Vogelek23 24 maja 2011, 14:56
Zakup dokonany około pół roku temu (musiałbym spojrzeć w faktury), etykieta szaro-pomarańczowa (czyli jak opakowanie po lewej stronie).

Ostatnio zakupiłem (także próbnie) IPA z firmy ALPINUS - jakość jeszcze gorsza, niż AG.
Słabo usuwa topniki (pozostawia czasami lepką "mgiełkę") i ma bardzo drażniący, nieprzyjemny zapach, przypominający rozpuszczalnik - choć to akurat nie dziwne, bo na etykiecie jest napisane "IZOPROPANOL ROZPUSZCZALNIK". IPA firmy ALPINUS wywołuje u mnie także podrażnienie skóry, czego w produktach AG czy MICRO CHIP nie doświadczyłem (jeszcze).

#15 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez lutownicze 25 czerwca 2011, 00:45
Podbiję temat.
W ciągu ok 3mcy jakość AG Chemia drastycznie spadła, cięcia kosztów, twierdzą, że cena isopropanolu na rynku stale rośnie - i mamy efekt.
Jedyną słuszną obecnie jest Micro-Chip tak jak wspominał Vogelek na flux nie ma lepszej.
Cena 5L to 60pln, troszkę drożej niż podróbki.. no ale jakość, jakość.

Poza tym tak reasumując temat użyty materiał, staranność i czystość pracy technika zawsze świadczy o dziele. Tyle w temacie.

#16 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez DjDave 1 lipca 2011, 23:29
Czy Cleaners IPA jest lepsza od Cleaners Druk? Mówię tu oczywiście o typowych zastosowaniach w serwisie laptopów.

#17 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez inokomp 23 lipca 2011, 22:43
Mam pytanie o inny produkt AG zwie się zmywacz PCB - jest alkoholowy i wodny. Podejrzewam, że alkoholowy to pochodny od IPA, ale wodny?
Może ktoś z kolegów używał tej chemii, myślę nad jej wypróbowaniem. Muszę zrobić mały zapas bo u mnie w promieniu 50 km nie ma gdzie kupić IPA.

#18 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez marcinek 23 lipca 2011, 22:57
Z tego co mi wiadomo Ag ma 2 produkty PCB zmywacz alkoholowy i PCB zmywacz wodny.

Określ konkretnie.

#19 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez demeo 23 lipca 2011, 23:05
marcinek napisał(a):Z tego co mi wiadomo Ag ma 2 produkty PCB zmywacz alkohoholowy i PCB zmywacz wodny.

Okresl konkretnie..

inokomp napisał(a): Podejrzewam, że alkoholowy to pochodny od IPA, ale wodny?

--
pozdrawiam,
demeo

#20 Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez inokomp 24 lipca 2011, 07:46
Wybaczcie mój post, troszkę padałem ze zmęczenia dlatego mało ścisły.
Zainterserwały mnie produkty AG-chemii:

1 Zmywacz PCB alkoholowy- czy jest lepszy od ich IPA? Czy nadaje się do mycia pcb z topnika? Może ktoś używał ich magicznego zmywacza?
Obrazek

2 Zmywacz PCB wodny - jak on sobie radzi z topnikiem, jaki czas potrzebuje na odparowanie?
Obrazek

Re: UWAGA NA TANIĄ IPA

przez Google Adsense [BOT] 24 lipca 2011, 07:46
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).