• Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Machine 29 września 2023, 08:03
Solder one inductance at a time and measure, each time, the resistance to ground, it must always be high, stop when it drops (communicate the acronym of the last impedance welded).
No possibility of failures if the board is not powered (power the board only after our communication. The battery must also be disconnected).

Re: Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Google Adsense [BOT] 29 września 2023, 08:03

#22 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 29 września 2023, 18:00
Wlutuję PL511 oraz PLZ1 + PLZ2, jeśli rezystancja będzie wysoka to spięcie będzie powodował układ zasilania karty graficznej, wtedy wymieniam PQW1 oraz wlutowuję PLV11+PLV12. Sprawdzam rezystancję na PRB3 jeśli będzie wysoka to będę wtedy mógł przystąpić do testów z baterią i zasilaniem z zasilacza tak? Dobrze rozumiem?

#23 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Vogelek23 29 września 2023, 22:21
Trochę dobrze rozumiesz, a trochę niedobrze. Wlutowujesz PL511 i sprawdzasz rezystancję na PRB3 - jeśli wysoka to lutujesz PLZ1+PLZ2 i znów sprawdzasz rezystancję. Jeśli nadal wysoka to wlutowujesz PLV11+PLV12 i znów sprawdzasz rezystancję na PRB3. Jeśli wysoka, to wlutowujesz nowy PQW1 i po odczekaniu czasu, potrzebnego na schłodzenie się tranzystora do temperatury poniżej 100°C[1], sprawdzasz rezystancję do masy na "czerwonym" padzie dławika PLW11 (grafika z postu #14). Jeśli rezystancja na tym padzie będzie wysoka, to wlutowujesz dławik PLW11 i sprawdzasz rezystancję na PRB3 - jeśli jest wysoka, to wtedy dopiero podłączasz płytę pod zasilacz (i tylko pod zasilacz - baterii nie podłączaj aż do momentu, gdy uzyskasz poprawny obraz na ekranie laptopa[2]).

--------
[1] - tranzystor typu MOSFET po nagrzaniu struktury do temperatury powyżej 150°C wykazuje przy pomiarach zwarcie; jest to normalna cecha krzemu, z którego taki tranzystor jest wykonany. Oczywiście w tym przypadku nie oznacza to uszkodzenia tranzystora, bo wystarczy odczekać, aż jego temperatura spadnie poniżej 100°C i zwarcie ustępuje.

[2] - podłączanie baterii do płyty, na której można spodziewać się zwarcia, to działanie co najmniej nierozsądne. Bateria laptopa ma możliwość dostarczenia prądu zwarciowego rzędu nawet do kilkudziesięciu amperów, zanim jej wewnętrzne obwody zabezpieczające zadziałają i rozłączą ogniwa od konektora. Taki prąd może spokojnie zespawać zwierający element z płytą główną (zwłaszcza tranzystor, do którego dochodzi i plus i minus zasilania), a nawet wypalić dziurę w laminacie, efektem czego płyta staje się z automatu "dawcą narządów", bo fizycznie jest już nienaprawialna. Zasilacz ma sporo mniejszą wydajność (choć w przypadku laptopów gamingowych i zasilaczy fabrycznych 200-300W mamy nadal do dyspozycji te kilkanaście amperów, na które musimy uważać). Dlatego najbardziej rozsądnym działaniem jest korzystanie z zasilacza serwisowego, w którym możemy ustawić ograniczenie prądu do np. 1-2A podczas wstępnego uruchamiania takiej "ryzykownej" płyty - gdy wystąpi zwarcie, zasilacz ograniczy prąd (i moc) do ustawionej wartości, dzięki czemu uchronimy się przed poważnymi uszkodzeniami laminatu czy innych, bardziej kosztownych elementów (jak procesor, grafika itd.).

#24 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 29 września 2023, 22:35
W takim razie ogarniam sobie tego PL511 i będę działał. Jeśli chodzi o testy jeśli naprawa się uda. Co musi być na płycie podłączone, bo obecnie płyta jest goła, bez ram bez baterii biosu, bez anteny itd. Radioatory z cpu i GPU też zdjęte.

#25 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Vogelek23 29 września 2023, 23:09
Test pod zasilaniem to minimalna konfiguracja - w Twoim przypadku radiator + wentylatory (oba mają być podłączone) i jeden moduł pamięci RAM, wsadzony w slot JDIMM1 (ten od strony procesora) oraz podłączona matryca (ekran). Włącznik zasymulujesz zwarciem pinów 1 i 2 złącza klawiatury, więc samej klawiatury nie musisz podłączać.

#26 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 3 października 2023, 19:24
Mam już brakujący dławik oraz mosfet PQW1, od następnego tygodnia siadam do laptopa i robie to co mi zostało. Jako że do poniedziałku jeszcze kilka dobrych dni chciałbym prosić was o poradę. Na cpu i GPU oraz na radiatorach mam starą pastę, na płycie mam pozostałości po topniku oraz kalafoni. Proszę powiedzcie mi czym najlepiej wyczyścić płytę oraz jaką paste polecacie? Chciałbym jutro zamowic żeby do poniedziałku ze spokojem doszło.

#27 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Vogelek23 4 października 2023, 10:15
Pasta Arctic MX-4, do czyszczenia topnika/kalafonii użyj IPA (alkohol izopropylowy, izopropanol).

#28 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 9 października 2023, 15:34
Mam problem, ponieważ nie mogę wylutować tego układu PQW1, grzeję centralnie na nim z kilka dobrych minut na max temp. i nic, ani drgnie, nie mam pomysłu jak to zrobić, kupić wydajniejszą opalarkę?

#29 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Vogelek23 9 października 2023, 17:16
lomcio napisał(a):kupić wydajniejszą opalarkę?
:wtf: Opalarka to nie lutownica hot-air. To opalarka - do farb, do montażu folii na szyby czy instalacji hydraulicznych. Jakie konkretnie urządzenie posiadasz? Zamieść foto.

#30 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 9 października 2023, 17:25
Coś takiego:
Obrazek
Dławiki idzie tym zrobić, ale wspomagam się lutownicą, wtedy daje radę. Mam też nieoryginalną Aoyue 8032, gdy używałem tego to dławiki odchodziły bez pomocy lutownicy. Niestety grzałka wysiadła, po zamówieniu nowej pogrzała kilka minut i się ta nowa grzałka zepsuła,podejrzewam ze czujnik jest uszkodzony od temp, wymienię go dam nową grzałkę i zobacze.

#31 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Vogelek23 12 października 2023, 09:53
lomcio napisał(a):Coś takiego:
Obrazek
Niestety, ale to urządzenie służy wyłącznie do nauki lutowania na prostych płytkach dwuwarstwowych. Nie nadaje się w ogóle do pracy na płytach wielowarstwowych, a już w szczególności na płytach laptopów "gamingowych", gdzie konstrukcja PCB powoduje jeszcze większe rozpraszanie ciepła. Aby lutować na płytach wielowarstwowych, potrzebujesz lepszej stacji hot-air, np. Quick 861DW. Z drugiej strony, Yihua 852D+ też podoła, a do tego jest tańsza, mało zawodna i ma wbudowaną pompę powietrza - ten Bigstren, jak i podana Aoyue 8032, mają wentylatorki wbudowane w kolby, co jest według mnie słabym pomysłem, delikatnie mówiąc.

#32 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 25 października 2023, 08:31
Vogelek23 napisał(a):
lomcio napisał(a):Coś takiego:
Obrazek
Niestety, ale to urządzenie służy wyłącznie do nauki lutowania na prostych płytkach dwuwarstwowych. Nie nadaje się w ogóle do pracy na płytach wielowarstwowych, a już w szczególności na płytach laptopów "gamingowych", gdzie konstrukcja PCB powoduje jeszcze większe rozpraszanie ciepła. Aby lutować na płytach wielowarstwowych, potrzebujesz lepszej stacji hot-air, np. Quick 861DW. Z drugiej strony, Yihua 852D+ też podoła, a do tego jest tańsza, mało zawodna i ma wbudowaną pompę powietrza - ten Bigstren, jak i podana Aoyue 8032, mają wentylatorki wbudowane w kolby, co jest według mnie słabym pomysłem, delikatnie mówiąc.

Czyli ta Yihua 852D+ to takie minimum tak? Choć tą Aoyue 8032 udało mi się wylutować dławiki z płyty. Tak myślałem, jeśli będę tą Bigstren ogrzewał płytę non stop a tą Aoyue kierował centralnie na układ to czy to by nie wystarczyło? Za tydzień będę naprawiał tego laptopa to bym spróbował, jeśli się nie uda to wtedy sięgnę po tą Yihua.

#33 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Vogelek23 25 października 2023, 13:54
lomcio napisał(a):Czyli ta Yihua 852D+ to takie minimum tak?
Myślę, że to absolutne minimum w przypadku osób początkujących.

#34 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 28 października 2023, 10:41
Vogelek23 napisał(a):
lomcio napisał(a):Czyli ta Yihua 852D+ to takie minimum tak?
Myślę, że to absolutne minimum w przypadku osób początkujących.

Jestem w trakcie szukania i zamawiania, znalazłem tą Yihua ale widzę że są 2 różne kolory, nie wiem czy obie są prawdziwe czy któraś to nie podróbka czasami.

https://techrebal.pl/pl/p/Stacja-lutownicza-2w1-Yihua-852D-/1350

https://technet.erli.pl/produkt/852d-yihua-stacja-lutownicza-2w1-kompresor-2xled,158657029?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=20695926397&gclid=Cj0KCQjw4vKpBhCZARIsAOKHoWT5atYd1QxDH34Y40u_WSE7punmZE9VLF8Iu4i9PnDdY76AOdLwNYMaAqqQEALw_wcB

#35 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Vogelek23 28 października 2023, 12:43
lomcio napisał(a):https://techrebal.pl/pl/p/Stacja-lutownicza-2w1-Yihua-852D-/1350
To jest podróbka z wentylatorem w kolbie. Tego nie kupuj.

lomcio napisał(a):https://technet.erli.pl/produkt/852d-yihua-stacja-lutownicza-2w1-kompresor-2xled,158657029?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=20695926397&gclid=Cj0KCQjw4vKpBhCZARIsAOKHoWT5atYd1QxDH34Y40u_WSE7punmZE9VLF8Iu4i9PnDdY76AOdLwNYMaAqqQEALw_wcB
Ta jest oryginalna, z pompą w stacji i grzałką w kolbie. Tę możesz kupić.

#36 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 2 listopada 2023, 20:00
Witam ponownie. Dzięki za polecenie tej yihua, sprawuje się świetnie. Wlutowalem wszystko zmierzyłem rezystancję i wynosiła kilka M. Zamontowałem radioatory, wentylatory oraz ram, podłączyłem matrycę i klawiaturę, gdy podłączam zasilacz żadna dioda od ładowania itd się nie świeci, laptop również nie reaguje na przycisk power.

EDIT.
Zmierzyłem napiecie na drenie PQB11 tak jak na początku naprawy, napięcie 19v, z bramki kilkanaście mV. Zmierzyłem rezystancje z PRB3 do masy i z jednej strony opór w milionach a z drugiej opór wynosi kilkaset tysięcy omów, więc spięcia do masy nie ma, pytanie dlaczego laptop nie chce ruszyć i gdzie teraz należy szukać problemu?

#38 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 3 listopada 2023, 10:27
Na co teraz zwrócić uwagę? Co sprawdzić?

#39 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez matic 3 listopada 2023, 15:05
Measure the voltages to ground on pins 1, 3, 4, 5, 6, 15, 24, 25, 28 of charger chip PUB1 with the power supply connected only (without battery).

#40 Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez lomcio 3 listopada 2023, 15:52
EDIT
Laptop jest złożony, bateria również włożona, uruchamia się bez problemów, tylko właśnie mam malutki problem z GPU z gtx'em. Otóż po uruchomieniu w menedżerze urządzeń laptop wykrywa kartę ale jest przy niej wykrzyknik, nie pokazuje też od niej temp i użycia, gdy ja odinstaluje i dodam to wykrzyknik znika i pokazuje się temperatura oraz użycie. Czy karta jest uszkodzona jak to rozumieć??

matic napisał(a):Measure the voltages to ground on pins 1, 3, 4, 5, 6, 15, 24, 25, 28 of charger chip PUB1 with the power supply connected only (without battery).

1 19v
3 25,8 v
4 25 v
5 3.29 v
6 mv
15 mv
24 mv
25 mv
28 19v

Re: Naprawa Acer Nitro 5 płyta FH51S LA-K181P rev 1.0 zwarcie

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2023, 15:52