• Pioneer CD Receiver system X-HM10-S - nie włącza się

#1 Pioneer CD Receiver system X-HM10-S - nie włącza się

przez janstop84 5 października 2023, 13:39
Witam. Mam na stole sprzęt Pioneer CD Receiver system X-HM10-S.Sprzęt włączał sie i po chwili wyłączał z napisem protect . Pierwszą uszkodzoną częścią był kondesator 4700uF /25V w zasilaczu i bezpiecznik 2A. Wymiana nic nie dała. Wyczytałem w necie podobne uszkodzenie gdzie ktoś po wymianie wszystkich elektrolitów w zasilaczu naprawił sprzęt. Więc też tak zrobiłem. Wymiana wszystkich elektrolitów. I tu zgłupiałem bo po wymianie klika non stop przekaznik w zasilaczu i tyle. 2 razy sprawdziłem czy przez przypadek nie wstawiłem któregoś elektrolita odwrotnie ale nie. Może ktoś pomóc w tej sprawie?

Re: Pioneer CD Receiver system X-HM10-S - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 5 października 2023, 13:39

#2 Re: Pioneer CD Receiver system X-HM10-S - nie włącza się

przez janstop84 7 października 2023, 09:21
Witam . Na wstępie napiszę tak .Pomyliłem sprzęty. Protect wyświetlał mi się w Sony. Ale uporałem się z tym. Pioneer na płycie oznaczenie na płycie 141P2E0021A 146-015101-0500 HI-FI 01-1.3 MAIN B D. Usterka wygląda tak .Załącza się przekaznik w zasilaczu i po chwili rozłącza. Miga czerowna dioda TIMER. Pomierzyłem napiecia podane w service manual :MCU +5V mam, VDD 3,3V na iC8-pin3-mam. VDD 1.8V U4-pin5 -mam. Wyczytałem na elektrodzie ,że niby za usterkę odpowiada brak napięcia 3,3 V other. I niby zwarte są elektrolity. Załączam service manual może ktoś pomoże. Nie mam tego napięcia 3,3V other na IC6 pin-2 , ale nie ma też zasilania 5,6V na pin 3.

#3 Re: Pioneer CD Receiver system X-HM10-S - nie włącza się

przez janstop84 15 października 2023, 08:54
Sprzęt nie naprawiony.Wymienione praktycznie wszystkie eletrolity na płycie głównej i zasilaczu. Zamyka temat.

Re: Pioneer CD Receiver system X-HM10-S - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2023, 08:54