Ponieważ na płycie brak jest napięć CPU Vcore i AXG, pierwszym podejrzanym był kontroler przetwornicy RT3609BE (sześć dublowanych faz dla Vcore i dwie pojedyncze dla AXG). Po jego wymianie (która niczego nie zmieniła), w oparciu o datasheet przeanalizowałem stan poszczególnych pinów i wynika z niego, że z punktu widzenia kontrolera jest wszystko OK - EN ustawione, VREF 0.6V (normalna praca), VR_READY ustawione. Natomiast wysoki stan na pinie DBLR wskazuje, że kontroler jest w trybie S2/S3/S4, więc nic dziwnego że tych napięć nie ma. Co więcej nie pojawiają się ani przez chwilę od włączenia płyty (sprawdzone wszytskie wyjścia PWM), stąd wniosek że kontroler nie otrzymuje instrukcji przejścia w S0. W kolejnym kroku wpiąłem się debuggerem I2C w SMBus-a i tu też wygląda OK - z kontrolerem można bezproblemowo "gadać" i odczytywać/zapisywać zawartość jego rejestrów. Natomiast po załączeniu płyty, na SMBus jest kompletna cisza, a o ile się nie mylę, to w tym momencie właśnie MCU powinno wysłać do kontrolera komendę przejścia w S0. Tak się szczęśliwie składa, że MCU (Nuvoton NCT6687D) korzysta z zewnętrznej pamięci flash, co umożliwia dalsze obserwacje, a mamy tu takie "kwiatki" (a przynajmniej nigdy dotąd analizując komunikację na SPI się z takim zachowaniem nie zetknąłem) - po pierwsze, na zimnej płycie od chwili pojawienia się napięcia +5V_STBY, na wejściu i wyjściu trwa nieustająca transmisja (chociaż może to akurat jest normalne, sęk w tym że nie mam żadnej sprawnej płyty tej klasy, żeby zrobić testy porównawcze). Transmisja wygląda najzupełniej poprawnie, na SCLK jest ładne i stabilne 4MHz 3.3Vp-p. Po drugie, po załączeniu płyty jest tak samo, ale wystarczy dotknąć sondą pinu 5 kości flash (SI) i na SCLK robi się nagle "piła" 50MHz 600mVp-p, do tego z offsetem ok. 1,5V, po czym płyta po kilku sekundach gaśnie (choć nie zawsze). I po trzecie, kiedy płyta jest już lekko rozgrzana, to stanu "zimnego" już się nie powtórzy aż do ponownego wystudzenia - płyta się załącza (choć od teraz już też nie zawsze ), ale na SCLK jest albo wspomniana "piła", albo taktu nie ma wcale. Usterka samego flash-a raczej wykluczona - zczytywana kilkukrotnie kość i to w dwóch różnych programatorach daje identyczne wsady. Myślę że co do tego, że MCU zachowuje się "anormalnie" nikt chyba nie ma wątpliwości, ale jak uważacie, czy można "w ciemno" przyjąć, że to usterka spowodowana przez samo MCU, a nie warunkami "wokół" niego? Na co jeszcze ewentualnie zwrócić uwagę? Dziwi mnie trochę brak rezonatora w pobliżu układu. W datasheet (wprawdzie od NCT6686D, ale to chyba tylko "kosmetyka") w features stoi wyraźnie - "14.318 MHz operation clock with crystal input (Xin / Xout)", ale dalej w opisie pinów jest tylko RTC_XIN_XOUT (jakby chodziło o "zegarek" 32,768kHz?). W każdym razie na płycie piny te połączone są z dwoma tranzystorami. Trochę mi szkoda wymieniać układ "w ciemno" żeby i tak się przekonać, że to jednak nie to (a trochę takich rozczarowań już było, chyba to znacie ). Cztery dyszki może i pieniądz niewielki (nie licząc kilkunastodniowego okresu ćwiczenia cierpliwości w oczekiwaniu na dostawę ), ale trochę już wydałem na kontroler i wymianę gniazda CPU, bo błędnie założyłem, że brak napięć spowodowany jest właśnie jego brakiem.
Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
- Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
- Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
- Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
- It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
- Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
Re: Płyta MSI Z590-A PRO - podejrzenie uszkodzenia EC/MCU
by Google Adsense [BOT] • 16 October 2023, 19:14
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Niestety, główny wsad BIOS do tej płyty nie zawiera sekcji dla EC, zatem jedynym rozsądnym rozwiązaniem w tym wypadku będzie utworzenie nowego wątku w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS z prośbą o wsad dla EC.
Dokumentacja tej płyty jest dostępna na forum: schemat-msi-z590-a-pro-ms-7d09-t71630.html
Dokumentacja tej płyty jest dostępna na forum: schemat-msi-z590-a-pro-ms-7d09-t71630.html
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Nadspodziewanie szybko i równie niespodziewanym kanałem dotarłem do wsadu EC ze sprawnej płyty (myślę że kolega który go udostępnił jest również użytkownikiem tego forum i być może się tu pojawi ), ale niestety to nie to. Mimo znaczących różnic w naszych wsadach (mój w wiekszości obszaru jest po prostu pusty), to w zachowaniu płyty nic się nie zmieniło.
Witam, ujawniam się jako dostawca tego wsadu do EC.
Biorąc pod uwagę objawy z mojego doświadczenia może być bardzo wiele przyczyn takiego stanu.
Przede wszystkim warto sprawdzić, czy ta płyta ma pinheader (2 piny) J1.
Ma płytach MSI poprzez zwarcie J1 przed startem płyty można jakby wymusić uruchomienie się VRM CPU, jeśli stan płyty blokuje takie uruchomienie.
Generalnie jeśli pojawi się napięcie VCORE to świadczy o tym, że VRM CPU jest sprawny, jeśli nie może być to wskazówką na to, że z układem VRM CPU jest coś nie tak. Miałem np. taki przypadek, że jeden rezystor niskoomowy był przepalony, i dlatego VRM się nie uruchamiał. Warto też sprawdzić, czy nie brakuje jakiegoś elementu smd, zwykle odpadają takie na spodzie płyty przy manewrowaniu płytą podczas montażu w obudowie. Również czy wszystkie wejścia PWM mosfetów nie mają anormalnych rezystancji do masy albo jakiś mosfet jest poprostu spalony.
Druga przyczyną mogą być jakieś braki w dzielnikach napięć zasilających wejścia pomiarowe napięć EC (wejścia VIN), jeśli EC nie stwierdzi obecności wymaganych napięć, zablokuje uruchomienie płyty.
Kolejna rzecz to może brakować jakiegoś napięcia w sekwencji startowej napięć, i płyta zatrzymuje się, zanim dojdzie do uruchomienia VCORE, co jest już jednym z ostatnich etapów. Przykładowo mogą to być napięcia pomocnicze CPU, albo napięcie 1.2V RAM, które musi się pojawić przed VCORE. Dość często ulegają awarii układy 3103S odpowiedzialne za generowanie napięć 1.2V i 0.6V RAM.
Następna rzecz to może być np. niesprawny, lub częściowo niesprawny chipset. Warto sprawdzić, czy oba zegary chipsetu pracują, można to zmierzyć na białych pikofadadowych kondensatorach przy kwarcach chipsetu sondą z podzielnikiem 1:10, żeby nie zgasić sygnału zbyt dużą pojemnością wejściową sondy. Zegary powinny pracować w stanie stand-by płyty. Warto też sprawdzić, czy chipset generuje napięcie 1P24_VSB. Widziałem już wiele chipsetów, które nie miały zwarcia, niby działały, ale nie do końca. Pytanie też jak zachowuje się SLP_S3#, czy się zmienia stan to zwarciu PWRBTN.
Jeszcze jedna rzecz to brakujące smd w logice power sequence, oderwane rezystory, ewentualnie ostatnio znalazłem zwarty kondensator smd w tej logice, co wywracało całe jej poprawne działanie.
Warto sprawdzić miernikiem w trybie odwróconej diody (plus na masie) sygnały SMB_CLK i SMB_DATA (piny 141 i 285 złącz DRAM) czy nie ma zwarcia. Jak się ma czas i już nic innego nie przychodzi do głowy, to można sprawdzić w taki sam sposób magistralę DMI CPU-PCH.
Kolejna rzecz to inne braki smd na płycie lub przerwane ścieżki, czasem na płytę upadnie np. śrubokręt, i przerwie ścieżkę, i będzie to tak mały ślad, że bez dokładnego obejrzenia całej płyty pod lupą tego się nie znajdzie - przykład z życia.
Oczywiście miałem też przypadki że sam EC był walnięty, np. jedno zwarte wewnętrznie wejście/wyjście, i EC wygląda niby OK, nie grzeje się nadmiernie, ale nie działa poprawnie.
Mam nadzieję, że coś z tego pomoże.
Biorąc pod uwagę objawy z mojego doświadczenia może być bardzo wiele przyczyn takiego stanu.
Przede wszystkim warto sprawdzić, czy ta płyta ma pinheader (2 piny) J1.
Ma płytach MSI poprzez zwarcie J1 przed startem płyty można jakby wymusić uruchomienie się VRM CPU, jeśli stan płyty blokuje takie uruchomienie.
Generalnie jeśli pojawi się napięcie VCORE to świadczy o tym, że VRM CPU jest sprawny, jeśli nie może być to wskazówką na to, że z układem VRM CPU jest coś nie tak. Miałem np. taki przypadek, że jeden rezystor niskoomowy był przepalony, i dlatego VRM się nie uruchamiał. Warto też sprawdzić, czy nie brakuje jakiegoś elementu smd, zwykle odpadają takie na spodzie płyty przy manewrowaniu płytą podczas montażu w obudowie. Również czy wszystkie wejścia PWM mosfetów nie mają anormalnych rezystancji do masy albo jakiś mosfet jest poprostu spalony.
Druga przyczyną mogą być jakieś braki w dzielnikach napięć zasilających wejścia pomiarowe napięć EC (wejścia VIN), jeśli EC nie stwierdzi obecności wymaganych napięć, zablokuje uruchomienie płyty.
Kolejna rzecz to może brakować jakiegoś napięcia w sekwencji startowej napięć, i płyta zatrzymuje się, zanim dojdzie do uruchomienia VCORE, co jest już jednym z ostatnich etapów. Przykładowo mogą to być napięcia pomocnicze CPU, albo napięcie 1.2V RAM, które musi się pojawić przed VCORE. Dość często ulegają awarii układy 3103S odpowiedzialne za generowanie napięć 1.2V i 0.6V RAM.
Następna rzecz to może być np. niesprawny, lub częściowo niesprawny chipset. Warto sprawdzić, czy oba zegary chipsetu pracują, można to zmierzyć na białych pikofadadowych kondensatorach przy kwarcach chipsetu sondą z podzielnikiem 1:10, żeby nie zgasić sygnału zbyt dużą pojemnością wejściową sondy. Zegary powinny pracować w stanie stand-by płyty. Warto też sprawdzić, czy chipset generuje napięcie 1P24_VSB. Widziałem już wiele chipsetów, które nie miały zwarcia, niby działały, ale nie do końca. Pytanie też jak zachowuje się SLP_S3#, czy się zmienia stan to zwarciu PWRBTN.
Jeszcze jedna rzecz to brakujące smd w logice power sequence, oderwane rezystory, ewentualnie ostatnio znalazłem zwarty kondensator smd w tej logice, co wywracało całe jej poprawne działanie.
Warto sprawdzić miernikiem w trybie odwróconej diody (plus na masie) sygnały SMB_CLK i SMB_DATA (piny 141 i 285 złącz DRAM) czy nie ma zwarcia. Jak się ma czas i już nic innego nie przychodzi do głowy, to można sprawdzić w taki sam sposób magistralę DMI CPU-PCH.
Kolejna rzecz to inne braki smd na płycie lub przerwane ścieżki, czasem na płytę upadnie np. śrubokręt, i przerwie ścieżkę, i będzie to tak mały ślad, że bez dokładnego obejrzenia całej płyty pod lupą tego się nie znajdzie - przykład z życia.
Oczywiście miałem też przypadki że sam EC był walnięty, np. jedno zwarte wewnętrznie wejście/wyjście, i EC wygląda niby OK, nie grzeje się nadmiernie, ale nie działa poprawnie.
Mam nadzieję, że coś z tego pomoże.
Kilka nowych obserwacji.
Przede wszystkim sprostowanie w związku z tym, co napisałem na początku o dziwnym wyglądzie sygnału SCLK po dotknięciu pinu SI - to mój błąd, w ferworze walki nie zauważyłem, że w użyciu znalazła się stara badziewna sonda o paśmie co najwyżej kilkunastu MHz. Po zastosowaniu właściwej obraz sygnału SCLK jest już zgodny z regułami sztuki
Co zmieniło się po wymianie wsadu - na moim (zastanym) jest jak napisałem na początku (transmisja w stand-by, na 4 lub na 50MHz, czasem zablokowanie startu płyty - wtedy SLP_S3# jest trwale w stanie niskim). Na Twoim wsadzie takich efektów już nie ma, stan jest stabilny i powtarzalny - zaraz po doprowadzeniu +5V_STBY jest tylko 0,5ms transmisji i za każdym razem płyta się uruchamia (SLP_S3# stan wysoki)
Wydaje się, że napięcia CPU są już chyba ostatnimi których brakuje, na pozostałych cewkach przetwornic zawsze coś jest. Na DDR jest i 1,2V i 0,6V i VPP25. Na PCH to samo, już w stand-by jest 3,3V, 1,8V i 1,05V, i oba zegary pracują.
VRM CPU jest sprawny, nic go nie blokuje. Zanim jeszcze raz przeczytałem co pisałeś o zworce J1 (sprawdziłem - działa, dobrze znać taki patent ), poprzez SMBus ręcznie zapisałem rejestry 0x12, 0x13, 0x14 (dla Vcore) i 0x52, 0x53, 0x54 (dla AXG) wartościami podanymi na schemacie i przetwornice ruszyły, wszystkie fazy pracują.
Na koniec to czego nie ma - SLP_S3# jest stale w stanie wysokim, podanie PSON# na niego nie wpływa. Po drugie brak jest napięcia 1P24_VSB - czy to jakieś napięcie referencyjne dla układu? Widzę, że jest tylko odsprzęgnięte na zewnątrz pojemnością 4,7µ. Powodem jego braku może być tylko PCH?
Przede wszystkim sprostowanie w związku z tym, co napisałem na początku o dziwnym wyglądzie sygnału SCLK po dotknięciu pinu SI - to mój błąd, w ferworze walki nie zauważyłem, że w użyciu znalazła się stara badziewna sonda o paśmie co najwyżej kilkunastu MHz. Po zastosowaniu właściwej obraz sygnału SCLK jest już zgodny z regułami sztuki
Co zmieniło się po wymianie wsadu - na moim (zastanym) jest jak napisałem na początku (transmisja w stand-by, na 4 lub na 50MHz, czasem zablokowanie startu płyty - wtedy SLP_S3# jest trwale w stanie niskim). Na Twoim wsadzie takich efektów już nie ma, stan jest stabilny i powtarzalny - zaraz po doprowadzeniu +5V_STBY jest tylko 0,5ms transmisji i za każdym razem płyta się uruchamia (SLP_S3# stan wysoki)
Wydaje się, że napięcia CPU są już chyba ostatnimi których brakuje, na pozostałych cewkach przetwornic zawsze coś jest. Na DDR jest i 1,2V i 0,6V i VPP25. Na PCH to samo, już w stand-by jest 3,3V, 1,8V i 1,05V, i oba zegary pracują.
VRM CPU jest sprawny, nic go nie blokuje. Zanim jeszcze raz przeczytałem co pisałeś o zworce J1 (sprawdziłem - działa, dobrze znać taki patent ), poprzez SMBus ręcznie zapisałem rejestry 0x12, 0x13, 0x14 (dla Vcore) i 0x52, 0x53, 0x54 (dla AXG) wartościami podanymi na schemacie i przetwornice ruszyły, wszystkie fazy pracują.
Na koniec to czego nie ma - SLP_S3# jest stale w stanie wysokim, podanie PSON# na niego nie wpływa. Po drugie brak jest napięcia 1P24_VSB - czy to jakieś napięcie referencyjne dla układu? Widzę, że jest tylko odsprzęgnięte na zewnątrz pojemnością 4,7µ. Powodem jego braku może być tylko PCH?
#8 Re: Płyta MSI Z590-A PRO - podejrzenie uszkodzenia EC/MCU [SOLVED]
by DynaxSC • 24 October 2023, 22:40
1P24_VSB to napięcie generowane wewnętrznie przez chipset, na zewnątrz jest tylko podłączony kondensator buforujący to napięcie. Zakładam, że chipset ma do tego jakiś wewnętrzny vrm lub regulator analogowy. Miałem taki przypadek, że chipset nie generował tego napięcia i płyta nie startowała, mimo że pozostałe zewnętrzne napięcia zasilające chipset nie były zwarte przez chipset. Po wymianie chipsetu płyta zaczęła działać. Nie pytaj mnie tylko czy to napięcie powinno być zawsze, czy pojawia się dopiero w jakimś momencie procesu uruchamiania płyty, nie mam pojęcia.
Problem rozwiązany - wadliwy wsad to jedno, a druga sprawa to zgodnie z sugestią zacząłem sprawdzać połączenia CPU<=>PCH i faktycznie była przerwa na dwóch liniach DMI. Musiałem się zdrowo nagimnastykować, ale po kilku próbach udało się wreszcie osadzić gniazdo jak należy i teraz płyta działa. DynaxSC - jeszcze raz dzięki za wsad, temat zamykam
Re: Płyta MSI Z590-A PRO - podejrzenie uszkodzenia EC/MCU
by Google Adsense [BOT] • 19 November 2023, 19:08