• Wyłączenie zabezpieczeń w zasilaczu iMac 27 cali

#1 Wyłączenie zabezpieczeń w zasilaczu iMac 27 cali

przez rdynski 16 października 2023, 20:49
Witam kolegów. Proszę o pomoc dostałem iMaca 27 cali uszkodzone jest podświetlenie po jednej stronie w matrycy. Tam są dwie listwy. Sprawdziłem nie jest to kwestia połączeń jak często w tym modelu tylko zapewne spalonej diody. Objaw jest taki że z wpiętą listwą załącza się na chwilę całe podświetlenie matrycy i zaraz gaśnie. Z listwą wypiętą załącza się połowa podświetlenia i działa cały czas. Myślę sobie że zapewne jak w podświetleniu TV wykrywa że listwa jest uszkodzona bo któreś z diod nie działają i wyłącza zasilacz.
Pytanie czy ktoś rozbierał te matryce, jaki jest poziom trudności w wymiana tych pasków led lub wymianą diod na nich.
Ewentualnie czy mogę wyłączyć zabezpieczenie takiego zasilacza ?
Pozdrawiam

Re: Wyłączenie zabezpieczeń w zasilaczu iMac 27 cali

przez Google Adsense [BOT] 16 października 2023, 20:49

#2 Re: Wyłączenie zabezpieczeń w zasilaczu iMac 27 cali  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 16 października 2023, 23:11
Jeśli załącza się CAŁE podświetlenie, to wszystkie diody działają - inaczej miałbyś wyraźny cień w obszarze sekcji, która się nie świeci. Każda z dwóch listew LED zawiera bowiem 36 diod, podzielonych na 3 sekcje po 12 diod. Jeśli nie świeci 1/3 diod na połowie 27-calowego ekranu, to z pewnością to widać w postaci cienia. Poniższy pinout pomoże Ci zlokalizować usterkę - użyj testera listew LED, aby sprawdzić każdą sekcję. Myślę jednak, że to standardowa usterka połączeń na gnieździe jednej z listew LED - tak już po prostu ma ten model.
Obrazek

#3 Re: Wyłączenie zabezpieczeń w zasilaczu iMac 27 cali

przez rdynski 20 października 2023, 13:03
WItam ponownie,
Trochę czasu mało na to wszystko.
SN:DGKGN1A2DHJW
Model:iMac (27-inch, Mid 2011) (CTO)
Codename:K62
Rozkręciłem matrycę.
Kiedy testowałem diody na zasilaczu zauważyłem że na prawej listwie cześć z nich się nie załączyła.
Rozkręciłem matrycę, wyjąłem listwy i poprawiłem luty na złączu.
Po złożeniu działa i nie wyłącza się, przy okazji wyczyściłem kurz na polaryzatorze.
Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Zdjęcia z naprawy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#4 Re: Wyłączenie zabezpieczeń w zasilaczu iMac 27 cali

przez Vogelek23 20 października 2023, 14:22
Podpowiedź dla przyszłych naprawiających - do poprawienia lutów na złączach nie potrzeba "rozgrzebywać" ekranu, można spokojnie polutować te złącza na poskładanym panelu (wymagany cienki grot i mocna lutownica).

Pisałeś w 1-wszym poście, że to na pewno nie jest standardowa usterka połączeń - okazało się, że jednak jest :)

Re: Wyłączenie zabezpieczeń w zasilaczu iMac 27 cali

przez Google Adsense [BOT] 20 października 2023, 14:22