• Clevo P170SM czy na dyskach mSATA można utworzyć RAID

#1 Clevo P170SM czy na dyskach mSATA można utworzyć RAID

by sisk1 17 November 2023, 09:07
Witam
Jak w temacie, czy ktoś w praktyce zrobił na Clevo P170SM macierz RAID 0. W BIOS opcja jest, ale po jej włączeniu nic się nie odblokowuje dodatkowo . W internecie na ten temat bardzo skąpo. W zasadzie interesuje mnie też, czy na dyskach 2,5 cala też da się zrobić RAID 0 (ale tu brak sanek drugiego dysku). Niestety dyski podrożały znacznie i kupować w ślepo nie chcę, a to ze względu na wiek konstrukcji, to taki prywatny funlapek . W pierwszej kolejności interesują mnie mSATA, bo ich montaż nie wymaga mocowania sanek. Interesuje mnie też stabilność systemu na takiej macierzy, opinie z praktyki mile widziane. Ewentualne problemy z modelami dysków, marek też poproszę. Z góry dzięki.

Re: Clevo P170SM czy na dyskach mSATA można utworzyć RAID

by Google Adsense [BOT] 17 November 2023, 09:07

#2 Re: Clevo P170SM czy na dyskach mSATA można utworzyć RAID

by mayss 25 January 2024, 01:26
Da się, są nawet specjalne adaptery\konwertery mSata z funkcją RAID 0,1.

"Oparty na nowym chipsecie Asmedia ASM1092R kontroler pozwala rozszerzyć płytę główną ze złączem mini PCI-Express o dwa kolejne porty SATA. Niezwykle przydatny przy budowie stacji roboczych typu NAS lub storage. Kontroler wspiera zarówno dyski SSD, jak i HDD".

#3 Re: Clevo P170SM czy na dyskach mSATA można utworzyć RAID  [SOLVED]

by sisk1 25 January 2024, 16:28
Dzięki za odpowiedź, jednak dokonałem zakupu dysków SSD 2,5 cala. Bez problemu w BIOS udało się ustawić RAID, a dodam od siebie, że druga kieszeń na dysk 2,5" konieczna nie jest, da się zablokować dysk bez problemu w kieszeni bez oryginalnych sanek. 3 minuty roboty.

Re: Clevo P170SM czy na dyskach mSATA można utworzyć RAID  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 25 January 2024, 16:28