• TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez Evdion 18 listopada 2023, 08:51
Witam. Sąsiad poprosił mnie o zaglądniecie do tv. Objaw był taki że sprzęt się uruchamia ale po ok. 30s ekran się wyłącza i dioda miga 4x na czerwono. Po wyjęciu płyty na zaznaczonej na zdjęciu cewce jest 7ohm. Zdjąłem cewkę i zrobiłem próbę zwarciową, przy 1,8V płyta pobiera prawie 1,8A . Czy taki rezultat pod termowizją może oznaczać uszkodzony procesor?. Niestety nie posiadam schematu do tej płyty. Z góry dziękuję za informację i wyrozumiałość dla amatora :).
Model płyty to: 1-006-859-31

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2023, 08:51

#2 Re: TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez muchamm 18 listopada 2023, 09:57
Cześć.
Moim zdaniem problem jest raczej z podświetleniem.
Z informacji jakie można znaleźć w necie gdy ekran się wyłącza i dioda miga 4x na czerwono w TV SONY LCD był problem z transformatorem invertera, zaś w Sony KD-55XF9005 (LED) była uszkodzona dioda w podświetleniu.
Pozdrawiam.

#3 Re: TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez Evdion 18 listopada 2023, 17:20
Zastanawia mnie to zwarcie ciągle. Dodatkowo na module tcon(przynajmniej tak to jest sprzedawane :) ) również jest zwarcie na jednej z cewek.
Obrazek
W zaznaczonym miejscu znajduje się cewka 22uH na której jest zwarcie. Przepraszam za syf na płycie, zdjęcie zrobione na szybko :). Nie wiem na ile to istotne ale telewizor zaczyna ładować androida i wtedy się wyłącza.

#4 Re: TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez matic 18 listopada 2023, 19:01
Evdion napisał(a):Po wyjęciu płyty na zaznaczonej na zdjęciu cewce jest 7ohm.
This resistance seems normal to me. This is the internal resistance of the processor power rail.

Evdion napisał(a):Dodatkowo na module tcon(przynajmniej tak to jest sprzedawane ) również jest zwarcie na jednej z cewek.
And it's probably the same thing here.
If there would be a short circuit on this coil, the TV did not display a picture at all.
Note that not every low resistance means a short circuit.

Focus on the LCD screen backlight as suggested @muchamm.
Use a LED backlight tester and test the LED strips inside the LCD screen.

#5 Re: TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez Evdion 20 listopada 2023, 07:12
Dzięki za podpowiedzi. Niestety nie mam testera podświetlenia ale ile się da to pomierzę multimetrem. W celu sprawdzenia LEDów mogę przyłożyć na początek każdej taśmy +24V ?

#6 Re: TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez matic 20 listopada 2023, 08:20
Evdion napisał(a):ale ile się da to pomierzę multimetrem.
To check the LEDs with a multimeter, it's necessary to disassemble the screen.

Evdion napisał(a):W celu sprawdzenia LEDów mogę przyłożyć na początek każdej taśmy +24V ?
Not at all. The LEDs needs to be supplied with a constant current source, not constant voltage.
In addition there are multiple LEDs connected in series inside the screen. Each strip has usually a forward voltage around 30-60V.

#7 Re: TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez muchamm 20 listopada 2023, 11:40
Cześć.
Chcesz wiedzieć jakie napięcie należy przyłożyć - po prostu dokonaj pomiaru zanim TV się wyłączy.
Ale tak jak Napisał Kolega matic - 24V może być za mało, aby stwierdzić czy dioda w którejś listwie nie jest uszkodzona.
Ponadto tylko taka dioda może być uszkodzona w dwojaki sposób - przerwa - wtedy nie będzie świecić nawet przy mocno zawyżonym napięciu lub na zwarcie - wtedy przykładając nawet napięcie nominalne można spalić pozostałe. Najlepiej zatem pracować z zasilaczem regulowanym.
Pozdrawiam.

Re: TV Sony kd-55xh9096 zwarcie na płycie głównej

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2023, 11:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).