Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Re: Zamienniki układów BGA i innych
by Google Adsense [BOT] • 13 April 2021, 12:52
Laptop: Dell P28E
Płyta: AAL10 LA-B843P Rev: 1.0 (A00)
Wymiana układu: CPU SR23Y -> SR26K (i5-5200U -> i5-5257U)
Wynik: POZYTYWNY
Dodatkowe informacje:Czysty ME Region
Mimo tego, że poprzedni procesor miał max 15W a ten ma aż 28W, chłodzenie spokojnie daje rade przy pełnym obciążeniu. W programie AIDA64 przy obciążeniu zarówno procesora jak i grafiki, temperatury pozostają na poziomie max 81st bez throttlingu, także jeśli ktoś planuje upgrade - droga wolna
Płyta: AAL10 LA-B843P Rev: 1.0 (A00)
Wymiana układu: CPU SR23Y -> SR26K (i5-5200U -> i5-5257U)
Dodatkowe informacje:Czysty ME Region
Mimo tego, że poprzedni procesor miał max 15W a ten ma aż 28W, chłodzenie spokojnie daje rade przy pełnym obciążeniu. W programie AIDA64 przy obciążeniu zarówno procesora jak i grafiki, temperatury pozostają na poziomie max 81st bez throttlingu, także jeśli ktoś planuje upgrade - droga wolna
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Model: Dell Inspiron 3542
Platforma: Cedar_Intel-MB FX3MC Rev:A00
Zamiana CPU z 4-generacji na 5-generację: i3-4005U (SR1EK) na i3-5005U (SR244)
Uwagi:
1. Wgranie biosu z modelu Inspiron 5749 (np 3443a12.rom). Oryginalnie wgrany bios typu 3442 nie obsługuje procesorów 5-generacji.
2. Przekonfigurowanie obsługi touchpad. Zmiany oznaczone na schemacie BDW i HSW:
- wstawienie Q6204 - 2N7002W
- wstawienie R2030 - 0 ohm
- przestawienie R6212 w miejsce R6213
Po tych zabiegach płyta startuje i działa touchpad.
Platforma: Cedar_Intel-MB FX3MC Rev:A00
Zamiana CPU z 4-generacji na 5-generację: i3-4005U (SR1EK) na i3-5005U (SR244)
Uwagi:
1. Wgranie biosu z modelu Inspiron 5749 (np 3443a12.rom). Oryginalnie wgrany bios typu 3442 nie obsługuje procesorów 5-generacji.
2. Przekonfigurowanie obsługi touchpad. Zmiany oznaczone na schemacie BDW i HSW:
- wstawienie Q6204 - 2N7002W
- wstawienie R2030 - 0 ohm
- przestawienie R6212 w miejsce R6213
Po tych zabiegach płyta startuje i działa touchpad.
Model: Sony Vaio SVF13/SVF13N Series
Platforma: DA0FI1MB8D0 REV:D
Zamiana: PU1 NCP81101B na NCP81101 (bez żadnego sufiksu)
Wynik: NEGATYWNY
Uwagi: Układy nie są zamienne - zamontowanie układu bez sufiksu B powoduje, że płyta nie włącza się (na moment startuje i natychmiast się wyłącza); wlutowanie układu z sufiksem B przywraca działanie płyty. Sprawdzone na kilku sztukach, w tym wylutowanych z innej płyty (100% sprawne)
Platforma: DA0FI1MB8D0 REV:D
Zamiana: PU1 NCP81101B na NCP81101 (bez żadnego sufiksu)
Uwagi: Układy nie są zamienne - zamontowanie układu bez sufiksu B powoduje, że płyta nie włącza się (na moment startuje i natychmiast się wyłącza); wlutowanie układu z sufiksem B przywraca działanie płyty. Sprawdzone na kilku sztukach, w tym wylutowanych z innej płyty (100% sprawne)
Model: Apple MacBook Pro 13" 4TBT TouchBar A1989
Platforma: 820-00850-A
Zamiana: U3200 CD3215C00Z na CD3215C00 (bez sufiksu)
Uwagi: Układy nie są zamienne - zamontowanie układu bez sufiksu powoduje, że urządzenia USB2/3 nie są widoczne na obu portach po lewej stronie (ładowanie działa poprawnie na obu portach); wlutowanie układu z sufiksem Z przywraca pełne działanie obu portów USB-C po lewej stronie. Sprawdzone na trzech różnych egzemplarzach.
Platforma: 820-00850-A
Zamiana: U3200 CD3215C00Z na CD3215C00 (bez sufiksu)
Uwagi: Układy nie są zamienne - zamontowanie układu bez sufiksu powoduje, że urządzenia USB2/3 nie są widoczne na obu portach po lewej stronie (ładowanie działa poprawnie na obu portach); wlutowanie układu z sufiksem Z przywraca pełne działanie obu portów USB-C po lewej stronie. Sprawdzone na trzech różnych egzemplarzach.
Re: Zamienniki układów BGA i innych
by Google Adsense [BOT] • 12 December 2023, 18:01
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).