• Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 20 listopada 2023, 20:17
Dzień Dobry

Na blacie mam Lenovo Y510p.
Płyta: nm-a032 rev 1.0
Laptop uruchamia się.
Reaguje na capslock, jest responsywny.
Czyli jakby działa, ale nie daje obrazu.

Ze złączy HDMI VGA nie ma sygnału.
Raz dał mi obraz, załadował dysk i uruchomiło się "naprawianie windows", ale po restarcie znowu brak obrazu.

Ogólnie na podłączonej matrycy działa tylko podświetlenie, nie ma treści.

Od czego zacząć poszukiwania? Bios? Zablokowany ME Region?

Z góry dzięki za wsparcie!

Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2023, 20:17

#2 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez matic 21 listopada 2023, 08:50
Hello!

Measure the voltages to ground on pins 1, 2, 5, 18, 28, 30, 34, 40 of LVDS connector JLVDS1, when the machine is turned on with the internal matrix connected.

#3 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 22 listopada 2023, 20:14
Hello!

1 - 3,3V
2 - 0V
5 - 3,3V
18 - 0V
28 - 3,3V
30 - 3,3V
34 - 3,3V
40 - 17V

#4 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez matic 23 listopada 2023, 07:54
- Measure the voltage to ground on any pin of shunt resistor PR327.
- Measure the voltage to ground on pin 3 of LVDS connector JLVDS1, when the machine is turned on with the internal matrix connected.
- Measure the voltage to ground on pin 18 of LVDS connector JLVDS1, when the machine is turned on with the internal matrix disconnected from the board.

#5 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 24 listopada 2023, 09:14
Hello

pr327 - 18V
pin 3 - 3.3V
pin 18 - 0V

#6 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 25 listopada 2023, 16:00
Up

#7 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez matic 26 listopada 2023, 12:28
Golima napisał(a):pr327 - 18V
And it should be 20V.
Your power supply is most likely not original.

#8 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 26 listopada 2023, 12:56
Używam póki co zasilacza serwisowego. Nastaw jest na 20V. Co może powodować, że nie ma tam pełnego napięcia?

#9 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez matic 26 listopada 2023, 13:26
Measure the voltages to ground on pins 1, 4, 8 of transistors PQ301, PQ302.

#10 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 26 listopada 2023, 15:20
PQ301

1 - 18.2
4 - 4.6
8 - 18.2

PQ302

1 -18.2
4 - 4.6
8 - 18.2

Prąd systematycznie spadał... Spadł do 18.1V

#11 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez matic 26 listopada 2023, 15:29
What is the voltage on the output terminals of your laboratory power supply, when the voltage on the motherboard is 18.1V?

#12 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 26 listopada 2023, 16:01
Bez uruchomienia jest 20V na krokodylkach i na rezystorze pomiarowym.
Po włączeniu spada do 18V na krokodylkach i na rezystorze.

Podłączyłem oryginalny zasilacz i po włączeniu jest stałe 19.5V.
Dalej jest podświetlenie, laptop reaguje, nie ma treści na ekranie.

#13 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez matic 26 listopada 2023, 18:13
Test the machine with another 100% functional LCD matrix.

#14 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 26 listopada 2023, 21:47
Znalazłem matrycę u siebie i Działa!
Od matrycy się odczepiłem bo raz dała mi obraz. Ponadto dlaczego laptop nie wyświetla nic na hdmi,VGA?

#15 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 26 listopada 2023, 21:56
Golima napisał(a):Ponadto dlaczego laptop nie wyświetla nic na hdmi,VGA?
On some machines, the external monitor does not work without a functional matrix connected.
On some others, the graphics drivers must be installed for the external monitor to work.

#16 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 27 listopada 2023, 22:15
Złożyłem laptopa i znowu matryca jakby wysiadła.
Daje po prostu biały ekran z paskami, mogę zdjęcie podesłać.

Oszaleje z tym laptopem. Co raz bardziej myślę, że układ graficzny jest trafiony.

RAM też przełożyłem, to czasem wpada w bootloopa. Uruchamia się i wyłącza, uruchamia się i wyłącza.

edit2.

Użyłem 3 różnych matyc, każda ma inny problem. Na 1 jest tylko podświetlenie. Na 2 białe tło z mazami kolorowymi, paski cuda. Na 3 podobnie.
Zamówiłem pasek i matrycę, przetestuję.

Jeżeli nie to... To ja już nie wiem.

#17 Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Golima 4 grudnia 2023, 20:24
Laptopa naprawiony. Taśma matrycy ;)

Re: Lenovo Y510p - Nie wyświetla obrazu, startuje, reaguje na capslock, pendrive itd.

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2023, 20:24