• [SZUKAM INNE] Dell G3 15 3500 szukam wsadu bios oraz EC

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 [SZUKAM INNE] Dell G3 15 3500 szukam wsadu bios oraz EC

przez webster456 23 listopada 2023, 09:09
Witam,

pacjent: Dell G3 15 3500
platforma : PCB SELEK G3 MLK N18P 19795-1

Laptopa dostałem już po jakimś serwisie. Problem polega na tym że komputer uruchamia się lecz w trybie "manufacturing mode active". Z tego co wyczytałem na innych forach laptop nie wyłączy tego trybu póki nie będzie wprowadzony service TAG. Aktualnie w biosie nie ma wprowadzonych żadnych informacji DMI. Przy próbie wprowadzenia service TAG ręcznie w biosie nie chce się zapisać. Próbowałem już różnych metod i żadne nie dały pozytywnych rezultatów. Po wgraniu wsadu w którym są już wszystkie informacje "DMI" znalezionego w sieci dalej jest to samo, tak jakby przy włączaniu laptopa kasowały się te informacje. Czy ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać?

Podsyłam zdjęcia z BIosu oraz wsad który był wgrany na początku jak dostałem laptopa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: [SZUKAM INNE] Dell G3 15 3500 szukam wsadu bios oraz EC

przez Google Adsense [BOT] 23 listopada 2023, 09:09

#2 [SZUKAM INNE] Re: Dell G3 15 3500 szukam wsadu bios oraz EC

przez carrneiro 23 listopada 2023, 09:55
Sprawdź wizualnie czy lutowany był MEC.
Dobrze by było gdybyś miał oryginalny wsad SPI z tego urządzenia.

#3 [SZUKAM INNE] Re: Dell G3 15 3500 szukam wsadu bios oraz EC

przez webster456 23 listopada 2023, 11:24
MEC nie był lutowany a przynajmniej tak wygląda. Nie ma obok śladów topnika. Niestety nie jestem pewny tych wsadów które wysłałem, raczej nie są oryginalne bo kości bios były już lutowane nie raz.

#4 [SZUKAM INNE] Re: Dell G3 15 3500 szukam wsadu bios oraz EC

przez lukaszek32167 25 listopada 2023, 10:11
Przerabiałem podobny temat, jednak miałem szczęście, że byłem pierwszym "grzebalskim". W moim przypadku gdy programowałem obie kości, występował ten sam problem (przypisanie Service Tag). Rozwiązaniem problemu okazało się zaprogramowanie kość 16mb nowym wsadem. 8mb przywróciłem do wersji oryginalnej. Laptop ruszył i miał wszystkie DMI. Więc zapewne Service Tag jest zapisany w kości 8mb, ale próbując znaleźć go w hex edytorze, niestety nie było możliwości.

#5 [SZUKAM INNE] Re: Dell G3 15 3500 szukam wsadu bios oraz EC

przez webster456 27 listopada 2023, 12:26
Dzięki za odpowiedź. A mógłbyś podesłać ten wsad 8mb z twojego laptopa?

[SZUKAM INNE] Re: Dell G3 15 3500 szukam wsadu bios oraz EC

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2023, 12:26
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).