• Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez ctro 30 listopada 2023, 11:23
Cześć,

Jak w tytule mam do naprawy zasilacz ADP-240AR i to moje pierwsze podejście do naprawy zasilacza.

Pierwsza diagnostyka:
1. Spalony bezpiecznik F1 5A 250V. Czy to jest bezpiecznik zwłoczny, szybki lub superszybki?
2. Upalone nogi obu kondensatorów CY2 i CY3. Czy mogę zastosować Murata DE1B3RA471KA4BQ01F?
3. Na prostowniku BD1 między - i + mam tylko 10KOhm, nie wiem, czy nie jest za nisko.
4. Przy tranzystorze HS1 20N60C3 widać przegrzanie. Nie jest ono widoczne z drugiej strony na kondensatorach. Między FB5 i FB6 jest również tylko 10Kohm. Wylutować go i ponowić pomiar?

Nie widzę ewidentnych zwarć i innych uszkodzeń, ale mam obawy przed wstawieniem tak po prostu bezpiecznika , kondensatorów i podłączenia do zasilania.
Czy ktoś z doświadczeniem może coś podpowiedzieć?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję

Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2023, 11:23

#2 Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez marcin79 30 listopada 2023, 12:37
Najlepiej wylutować tranzystory i sprawdzić czy działają prawidłowo poza płytą, bezpiecznik może być zwłoczny jak założysz szybki będzie bezpieczniej.
Kondensatory lepiej na DE1B3RA471KJ4BN01F

#3 Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez ctro 30 listopada 2023, 15:01
Dzięki za podpowiedzi.
Niestety nie jest dostępny w TME, a planowałem u nich zamowienie. Poszukam gdzieś indziej 10mm na 250V, zamiast na 500V w takim razie.

#4 Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez matic 30 listopada 2023, 21:49
ctro napisał(a):1. Spalony bezpiecznik F1 5A 250V. Czy to jest bezpiecznik zwłoczny, szybki lub superszybki?
It's a fast-acting fuse.

ctro napisał(a):2. Upalone nogi obu kondensatorów CY2 i CY3.
This issue was caused by a lightning strike.
ctro napisał(a):Czy mogę zastosować Murata DE1B3RA471KA4BQ01F?
Yes, you can.
By the way, these two capacitors are an EMI filter, so you can run the power supply without these two capacitors for testing purposes and it should work normally.

ctro napisał(a):3. Na prostowniku BD1 między - i + mam tylko 10KOhm, nie wiem, czy nie jest za nisko.
Replace the fuse and connect the power supply to the mains power rail with a classic incandescent light bulb connected in series for the protection. Use a 230V bulb with a nominal power of 75-100W.
When you plug the power supply to the mains socket, the bulb should glow slightly for a moment and then go out. Check that you have a Standby 5V on the output of the power supply.

#5 Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez ctro 1 grudnia 2023, 17:01
I'm a bit surprised if that was the only fault.
I have 4,75V and 4,3V standby voltages.
Do you know which lines i could bridge to check if 12V is ok (in xbox it was red and blue)?

For now i could install 270pf capacitors? If it's EMI, i think it shall make no big change for trials with motherboard. The only one i have in some rubbish boards.

Obrazek

Edit:
Podjąłem ryzyko i odpaliłem konsolę.
Niestety nie ma napędy DVD i jego płytki. Bez napędy i HDD powinna dać obraz?
Konsola permanentnie rozjaśnia i ściemnia niebiską diodę nie dając obrazu
Włączyłem failsafe, ale po wymianie RTC już nie chce wejść w ten tryb.
Po burzy chyba duża szansa, że oberwała zbyt mocno, aby ją uratować?

Nie wiem po prostu, czy jest sens zakładania nowego wątku o naprawie PS4..

#6 Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR  [ROZWIĄZANY]

przez matic 1 grudnia 2023, 21:06
ctro napisał(a):I'm a bit surprised if that was the only fault.
It's possible that the varistor Z1 (also known as MOV) has done its job and protect the circuit against over-voltage during lightning.

ctro napisał(a):Do you know which lines i could bridge to check if 12V is ok (in xbox it was red and blue)?
To enable the 12V output, bridge the pin 1 and pin 5.

ctro napisał(a):For now i could install 270pf capacitors? If it's EMI, i think it shall make no big change for trials with motherboard.
For testing purposes, you can install the power supply into the console and test it without these two capacitors.
For the final repair these two capacitors must be installed. 270pF is better than nothing, but I think you should use a capacitors with a higher capacitance as 270pF is almost half less of the original. The capacitors you will use must be of safety class Y1 or Y2 with a nominal voltage of at least 250Vac.

ctro napisał(a):Bez napędy i HDD powinna dać obraz?
Yes, it should display the PS logo and after a while the message of inaccessible system storage.

ctro napisał(a):Po burzy chyba duża szansa, że oberwała zbyt mocno, aby ją uratować?
Possible, but first make sure the power supply supply gives 12V on the large output pins when you enable it with bridging the pins on the small connector as mentioned.

#7 Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez ctro 3 grudnia 2023, 19:36
There is stable 11,95V

#8 Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez matic 3 grudnia 2023, 19:52
ctro napisał(a):Nie wiem po prostu, czy jest sens zakładania nowego wątku o naprawie PS4..
It's your choice.
I think this topic is exhausted and for further questions you should open a new topic in the "NAPRAWA KONSOL DO GIER" department.

#9 Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez ctro 3 grudnia 2023, 22:36
Założę nowy wątek. Mam nadzieję, że uzyskam wsparcie
Dziękuję za dotychczasową pomoc.

Re: Naprawa zasilacza do PS4 model ADP-240AR

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2023, 22:36