Правила форума: Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума
- Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
- Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
- Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
- Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
- Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
- Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Re: Lenovo Yoga 500-15IBD - brak napięć na ISL95520HRZ
от Google Adsense [BOT] • 7 Декабрь 2023, 14:30
matic писал(а):DCIN (18)= Main input power supply of an internal LDO regulator providing power to the chip.
Czyli tam powinno być ok 19V, to ja mam ok 2,9V myślę że to jest wina PR4437 proszę powiedzieć jaką wartość powinien mieć rezystor bo 2R2F-GP, jest dla mnie nie do rozszyfrowania (czyżby 2Ω ?? bo z pomiaru wynika że u mnie jest ok 4kΩ).
dir писал(а):bo 2R2F-GP, jest dla mnie nie do rozszyfrowaniaUstawiłeś sobie doświadczenie = 2, więc takie pytania w ogóle nie powinny być na tym poziomie zadawane. 2R2 to rezystor 2,2Ω - litera R jest tutaj tożsama z separatorem dziesiętnym. Analogicznie rezystor 6K8 to 6,8kΩ, 1M2 to 1,2MΩ a R33 lub 0R33 to 0,33Ω = 330mΩ (miliomów). Jeśli PR4437 ma 4kΩ to oczywiście jest uszkodzony. Sprawdź przy okazji, czy bezpiecznik F4302 jest cały (to ten na wejściu zasilania, zaraz za gniazdem ładowania).
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Vogelek23 писал(а):2R2 to rezystor 2,2Ω - litera R jest tutaj tożsama z separatorem dziesiętnymUsually yes, but not in this case. Charms of Wistron...
The marking of 2.2Ω resistor in this case would be: 2D2Rxx
dir писал(а):proszę powiedzieć jaką wartość powinien mieć rezystor bo 2R2F-GP, jest dla mnie nie do rozszyfrowania (czyżby 2Ω ??Yes, true.
The marking 2R2F in this case means as follows:
2R -> Resistance 2Ω
2 -> Package 0402
F -> Tolerance 1%
By the way, the damage on this resistor is usually related to the damaged charger chip or damaged capacitor PC4435.
Measure the resistance to ground on pin 18 of charger chip.
Vogelek23 писал(а)::wtf: Ustawiłeś sobie doświadczenie = 2, więc takie pytania w ogóle nie powinny być na tym poziomie zadawane.
Tu mógłbyś sobie odpuścić zgryźliwość, pytam bo jak widać nawet w twoim przypadku
, też nie wiesz wszystkiego i dla tego pytam bo nie jestem na tyle pewny siebie.
Vogelek23 napisał(a):
2R2 to rezystor 2,2Ω - litera R jest tutaj tożsama z separatorem dziesiętnym
Usually yes, but not in this case. Charms of Wistron...
The marking of 2.2Ω resistor in this case would be: 2D2Rxx
dir napisał(a):
proszę powiedzieć jaką wartość powinien mieć rezystor bo 2R2F-GP, jest dla mnie nie do rozszyfrowania (czyżby 2Ω ??
Yes, true.
The marking 2R2F in this case means as follows:
2R -> Resistance 2Ω
2 -> Package 0402
F -> Tolerance 1%
matic писал(а):Measure the resistance to ground on pin 18 of charger chip.
Rezystencja przy rozlutowanym PR4437 wynosi ok 30MΩ.
Cóż, kładę uszy po sobie, bo nie popatrzyłem na schemat lecz sugerowałem się tym, że jest to oznaczenie na elemencie. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Istotnie, w tym konkretnym przypadku (schemat Wistron) litera R jest tożsama z symbolem Ω. Czyli nomenklatura typu 6K8R (6,8kΩ - litera K występuje jako separator dziesiętny dla tysięcy Ω), 1M2R (1,2MΩ - litera M jako separator dziesiętny dla milionów Ω) czy 0D33R (0,33Ω - D to separator dziesiętny dla Ω). Natomiast w praktyce, czy zamontujesz w tym miejscu 2Ω czy 2,2Ω, to nie będzie miało żadnego znaczenia.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk