• RT809H programowanie EMMC

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 RT809H programowanie EMMC

by peelee 16 December 2023, 21:27
Witam
Może ktoś z was programował EMMC tym programatorem bo nie mogę sobie z tym poradzić i nie wiem w czym problem.

Mam płytę główną tpd.nt72563.pb773 z TV Thomson 32HD5506.
Świeci tylko biała dioda z tego co wyczytałem do wymiany zaprogramowania jest pamięć THGBMDG5D1LBAIL.
RT809H podpinam sie według tego schematu i w ogóle nie wykrywa pamięci.
Próbowałem także nową pamięć i na drutach polutowałem się do kulek i to samo nic nie wykrywa.
Nie wiem w czym problem, może ktoś z was programował?

Image
Image

Re: RT809H programowanie EMMC

by Google Adsense [BOT] 16 December 2023, 21:27

#2 Re: RT809H programowanie EMMC

by Vogelek23 17 December 2023, 18:17
Do odczytania/zaprogramowania tej pamięci w programatorze RT809H potrzebujesz adaptera RT-BGA169-01.
Image

peelee wrote:podpinam sie według tego schematu
Czy podpiąłeś wszystkie linie danych od DATA0 do DATA7, czy tylko DATA0? Do podpięcia jest wyłącznie DATA0, resztę linii danych pomijasz.

#3 Re: RT809H programowanie EMMC

by ctro 17 December 2023, 19:29
Potwierdzam. W RT809H musiałem lutować w podstawkę(akurat tylko taki adapter miałem) i dopiero poszło programowanie .

#4 Re: RT809H programowanie EMMC

by peelee 17 December 2023, 19:39
Czyli tym programatorem RT809H nie zaprogramuje tej pamięci w układzie?
na youtube jest kilka video jak pokazują że programują tym programatorem ta pamięć
np https://www.youtube.com/watch?v=MfuJKhvU6oY&t=378s

więc nie wiem czy ja coś robię nie tak czy coś jest nie tak z programatorem.

#5 Re: RT809H programowanie EMMC

by Vogelek23 17 December 2023, 20:21
peelee wrote:Czyli tym programatorem RT809H nie zaprogramuje tej pamięci w układzie?
Zaprogramujesz, ale jeśli chcesz przez ISP to musisz mieć EMMC ISP Board - na tym linku Youtube przecież wyraźnie jest napisane: "reads dump using EMMC ISP board".
Image

#6 Re: RT809H programowanie EMMC

by peelee 17 December 2023, 20:37
Zamówiłem sobie tą płytkę sprawdzę. Ale tak na chłopski rozum, na tej płytce nie ma żadnej elektroniki, jest tylko wejście na zewnętrzne zasilanie.
Sprawdzałem u siebie łącząc isp na przewodach programator podaje 3,3 oraz 1,8V więc nie wiem co ta płytka robi.

#7 Re: RT809H programowanie EMMC

by Vogelek23 17 December 2023, 20:47
ctro wrote:W RT809H musiałem lutować w podstawkę (...) i dopiero poszło programowanie
Czyli jest taka możliwość, że w układzie coś jeszcze jest podłączone do linii zasilania pamięci i programator nie "wyrabia" prądowo, aby zasilić nie tylko pamięć, ale i inne układy, podłączone pod te same linie zasilania. Inny możliwy problem programowania ISP (w układzie), znany zresztą z płyt laptopowych i prób programowania SVOD-em niektórych KBC przez złącze klawiatury: po podaniu przez programator zasilania w linie, do których jest też podłączona pamięć EMMC, zasilanie to powoduje częściową inicjalizację kontrolera, zarządzającego ową pamięcią, przez co jest ona blokowana do zapisu/odczytu.

Poniżej druga strona tej płytki - widać tu jakąś przetwornicę, stabilizator i dwa rezystory (pull-up?). Być może programator nie jest w stanie dostarczyć wystarczającego prądu do zasilenia tej pamięci (z powodów, podanych wyżej), dlatego jest potrzebna ta dodatkowa płytka. Z jakiegoś powodu gość na Youtube użył właśnie tej płytki - gdyby nie była potrzebna, to by jej pewnie nie użył, tak na chłopski rozum ;)
Image

#8 Re: RT809H programowanie EMMC

by peelee 17 December 2023, 21:27
Też tak myślałem że to kwestia zasilania obciążenia lini w układzie ale zastanawia mnie czemu nie działa jak wlutowałem się do pamięci na przewodach poza układem według tego:

Image

#9 Re: RT809H programowanie EMMC

by Vogelek23 20 December 2023, 10:26
Nawet zwykły adapter ze zdjęcia w poście #2 ma elektronikę - widać wyraźnie szereg rezystorów i kondensatorów, a pod plombą gwarancyjną jest układ w obudowie SOIC8. Najpewniej pamięć musi mieć podłączone rezystory pull-up lub inne istotne elementy, aby można ją było odczytać/zapisać. I zapewne z tych powodów nie możesz skomunikować się z pamięcią, podłączoną wprost do programatora.

Re: RT809H programowanie EMMC

by Google Adsense [BOT] 20 December 2023, 10:26
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).