• Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

от AndyGSI 19 Декабрь 2023, 19:13
Cześć,
Mam takiego laptopa z dziwną usterką. Otóż od czasu do czasu laptop nie startuje, ale nie tak, że jest totalnie "martwy". Zapala się podświetlenie klawiatury + Caps Lock jest włączony (nie da się go wyłączyć) i nie ma obrazu (brak podświetlenia matrycy). Po wyłączeniu laptopa i ponownym włączeniu wszystko gra.
Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji bo w opisie było coś o kłopotach ze startem i wydawało mi się że problem ustąpił. Przez jeden dzień, w losowych odstępach czasu go uruchamiałem i zawsze się włączał. Ale na drugi dzień rano - to samo - brak obrazu.
Wyłączenie w BIOS'ie zintegrowanej karty pomogło podobnie jak aktualizacja BIOS'u. Laptop włączał się za każdym razem, ale przed chwilą sprawdziłem i przy drugim włączeniu to samo.
Czy ktoś miał podobne problemy? Co mógłbym sprawdzić? Z góry dziękuje za wszelkie porady. Aha nie ma znaczenia czy podpięty jest zasilacz czy nie.

Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

от Google Adsense [BOT] 19 Декабрь 2023, 19:13

#2 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

от ctro 19 Декабрь 2023, 22:59
Nie masz czasem tego laptopa jeszcze na gwarancji? Sprawdzałeś po ServiceTag?

Wypnij baterię główną i RTC. Sprawdź napięcir na RTC, jak jest blisko granicy 3V lub poniżej, fo niektóre Delle stają się kapryśne.
Wypnij też pamięć RAM, przeczyść styki kości i slotu ipą i wsuń starannie (równo) z powrotem. Na jakość osadzenia kości też bywają kapryśne.

#3 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

от AndyGSI 21 Декабрь 2023, 19:20
Gwarancji nie ma (to długa historia ;) ).

Bateria chyba w porządku:

Изображение

RAM wyczyszczony i faktycznie coś tam brudu było. Skorzystałem z okazji i rozkręciłem go głębiej, posprawdzałem i wyczyściłem wszystkie złącza i taśmy.
Od wczoraj do dziś laptop uruchamia się za każdym razem. Będę testował przez święta w losowych odstępach czasu. Dam znać żeby ew. zamknąć temat.

#4 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

от AndyGSI 3 Январь 2024, 17:55
Witam w Nowym Roku. Niestety - testowałem go przez i po Świętach i było ok. Poleżał trochę, odpalił za pierwszym razem. Wyłączyłem, włączyłem i problem powrócił.

Изображение

#5 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

от Vogelek23 3 Январь 2024, 22:34
AndyGSI писал(а):Bateria chyba w porządku:
Napięcie baterii RTC mierzymy zawsze W UKŁADZIE - czasami napięcie baterii na stole (bez obciążenia) jest książkowe 3V, a w układzie znacznie spada. Nie dalej jak dziś miałem właśnie taki przypadek w pilocie do sounddocka Bose - nie działała połowa przycisków, choć bateria miała poprawne napięcie. Po sprawdzeniu w układzie napięcie spadało do 1,5V. Także wymień tę baterię na nową, tak dla świętego spokoju.

#6 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

от AndyGSI 6 Январь 2024, 19:53
Wymieniłem baterie i stał się cud. Laptop włącza się póki co za każdym razem, a do tego jeszcze zaczął działać TouchPad, który nie działał gdy przejmowałem tego laptopa. Nie wiem czy to pytanie na ten wątek, ale czy to mogło być jakoś powiązane? Myślę, że można zamknąć temat.

#7 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 7 Январь 2024, 15:49
AndyGSI писал(а):czy to mogło być jakoś powiązane
Oczywiście, że mogło - błędy w pamięci CMOS, spowodowane spadkiem napięcia baterii zasilającej generator RTC, mogą powodować nawet "martwicę" płyty głównej. Kondycja baterii RTC jest kluczowa, jeśli chodzi o stabilne działanie płyty, ponieważ do pamięci CMOS ładowana jest (i z niej odczytywane podczas startu płyty) cała konfiguracja BIOS/UEFI.

#8 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

от AndyGSI 7 Январь 2024, 16:31
Dziekuje za odpowiedź i pomoc w temacie.