• Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez matic 14 grudnia 2023, 22:19
Measure the power consumption (in mA) of the board in the following cases without battery connected:
a) Board turned off (before pressing to the power button).
b) Board turned on with RAM memory connected.
c) Board turned on without RAM memory connected.

Since the board doesn't work with your service power supply, you need to cut the Red or Black wire (one of them) between the DC socket and the motherboard and connect an ammeter between both ends of cut wire to measure the power consumption.

An alternative option is to use a "clamp" meter. This way you can measure the current without cutting the wire.
In this case you can measure the current at points "b" and "c" only, since such a meters usually can not measure low electrical currents.
Obrazek

Re: Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Google Adsense [BOT] 14 grudnia 2023, 22:19

#22 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 15 grudnia 2023, 13:08
Hello!

a) Po podłączeniu następuje autostart. Po starcie 320mA. Po wyłączeniu z przycisku. 20mA, spada do 19-15mA i po chwili spada do 0.
b) 320mA
c) 320mA

Już wiem czemu mój zasilacz nie działał odpowiednio. Miałem jak przedłużenie kabli, cienkie krokodylki. Widać były za słabe, by przepuścić odpowiedni prąd.
Zlikwidowałem je i zastosowałem porządniejsze i działa bez problemu.

#23 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez matic 15 grudnia 2023, 14:03
Measure the voltages to ground on both pins of diode "A" and on pins 1, 3 of diode "B" with the RTC battery connected only (without power supply and main battery).
Obrazek
Diode "B" pinout:
Obrazek

#24 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 16 grudnia 2023, 17:04
A - 2,9V and 3V
B - 1 pin 3V, 3 pin 2,9V

#25 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 17 grudnia 2023, 23:37
Up

#26 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez matic 18 grudnia 2023, 07:47
Use a DDR4 RAM slot LED tester and test both RAM slots.
Obrazek

Measure the voltages to ground on both pins of marked quartz with the RTC battery connected only (without power supply and main battery). It's best to measure these voltages with an oscilloscope, if you don't have it, measure with a multimeter.
Obrazek

#27 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 18 grudnia 2023, 16:31
Cześć

Musiałem zamówić tester do DDR4, bo nie mam, mam do DDR3.
Mam pytanie, czy te pomiary dokonywać na włączonej płycie, czy wyłączonej?

#28 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez matic 18 grudnia 2023, 21:21
Golima napisał(a):Mam pytanie, czy te pomiary dokonywać na włączonej płycie, czy wyłączonej?
matic napisał(a):with the RTC battery connected only (without power supply and main battery).
Isn't it obvious? How can you turn on a laptop without the main battery and power supply connected?

#29 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 19 grudnia 2023, 09:33
Chodziło mi bardziej o tryb S0 lub S5 :)
Ale ok rozumiem.

Obrazek
Obrazek

quartz 0.350V and 0.460V

#30 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 20 grudnia 2023, 10:34
UP

#31 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Vogelek23 20 grudnia 2023, 10:56
Golima napisał(a):Nie mam jakiegoś super zasilacza serwisowego
A dokładnie to jaki masz (model, może jakieś zdjęcie)? Może po prostu jest za słaby do zasilenia tego komputera.

#32 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 20 grudnia 2023, 11:37
Hej

Xtreme X3010 300 W 0-10 A 0-30 V

To nie za słaby zasilacz, tylko odkryłem, że chcąc przedłużyc krokodylki użyłem 2 zestawu cieńszych krokodylków, nież te oryginalne i one dosyć się grzały.
Zmieniłem je na grubsze i jest już wszystko OK :)

#33 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez matic 20 grudnia 2023, 13:13
Golima napisał(a):[ Obrazek ]
[ Obrazek ]
Am I right that only a few LEDs light up on the RAM tester? All other ones don't glow any a little, even in the dark?

#34 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 20 grudnia 2023, 17:41
Jak jest włączony, czyli w S5 to świeci tak:

Obrazek

Jak jest w trybie S0, czyli wyłączyłem go z przycisku to świeci tak i widać, że 3 diody nie palą się.

Obrazek

#35 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 21 grudnia 2023, 18:41
UP

#36 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez matic 22 grudnia 2023, 07:51
Test the RAM slots with the power supply and main battery disconnected from the motherboard. What LED pattern do you get on the RAM tester in this case?

#37 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 22 grudnia 2023, 18:01
Hello

Obrazek

#38 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 23 grudnia 2023, 19:26
Found 1 more.

Obrazek

#39 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania

przez Golima 25 grudnia 2023, 15:04
UP

#40 Re: Fujitsu E746 - Brak schemat, gniazdo zasilania