• Programowanie układu Winbond 25Q64FW

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#21 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by grisza69 3 March 2016, 12:46
Nowe oprogramowanie do Miniprog-a radzi sobie (bez adaptera wystarczy wybrać układ z listy) z kostkami 1.8V.

minipro_setup 2.rar

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by Google Adsense [BOT] 3 March 2016, 12:46

#22 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by adam1114 3 March 2016, 12:50
grisza69 wrote:Nowe oprogramowanie do Miniprog-a radzi sobie (bez adaptera wystarczy wyrać układ z listy) z kostkami 1.8V.

minipro_setup 2.rar

Producent na stronie pisze tak:

Version: V6.50 Support:14037 --2015.12.25
ADD:Support 25 Flash OTP programm
Support 1.8V 25 serials Flash (Need special Adapter DIY)
Ic Support up to 14000+, more detail see IC supported List.

A z tego co widzę w załączniku jest właśnie v6.5, to jakaś inna wersja czy oficialna ?

#23 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by grisza69 3 March 2016, 13:59
Oficjalna - dziś pobrałem, dziś testowałem na 25Q64FW programator TL866CS, poszło gładko.

#24 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by adam1114 3 March 2016, 14:36
Dość dziwna sytuacja, ciekawe czy komuś jeszcze się udało.

#25 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by pawel80 3 March 2016, 15:07
A dlaczego dziwna? Ja np. używam często Flashcat i oni też dopiero nie dawno wypuścili specjalny adapter do 1,8V. A ja na tym urządzeniu bez tego dodatku, programuje je z powodzeniem już co najmniej rok.

#26 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by adam1114 3 March 2016, 15:09
Dziwna bo producent pisze o wymaganym adapterze, którego sam nie sprzedaje, wiec bardziej logiczne wydawało by się poinformowanie, że ich programator wspiera taką opcję w sposób natywny. Byłby to spory + dla ich sprzętu.

#27 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by grisza69 3 March 2016, 15:17
Jak wejdziesz w zakładkę "View Adapter" masz dokładny schemat możesz sam zbudować.
Zmierzyłem napięcie na starym sofcie było stabilne 3,3v na nowym jest 2,1 ale to jak widać wystarczy do poprawnego wykasowania i zaprogramowania kości.
Jeżeli chcesz kupić adapter są w Gotroniku : ADAPATER.

#28 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by adam1114 3 March 2016, 15:28
Adapter mam, kupiłem w Chinach za jakieś grosze, po prostu zaciekawiło mnie czemu producent się nie pochwalił, że działa :).

#29 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by maciek1221 6 March 2016, 14:39
Potwierdzam, właśnie zaaktualizowałem minipro do wersji 6.5 i udało się zaprogramować w25q64FW bez żadnych adapterów. Elegancko :).

#31 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by maciek1221 28 March 2016, 12:40
Cześć,
czy coś się zmieniło z obsługą tych kości na minus? Kupiłem drugi programator, po pierwszym podpięciu zaaktualizowałem jego oprogramowanie za pomocą minipro(które obsłużył ostatnio bez problemu tą kość) i teraz wyrzuca mi błąd o błędnym ID. Nie mogę też zaprogramować przy odznaczonym check ID, kość wykrywa mi jako unknown device.
Zastanawiam się, czy to wersja programatora, czy może uszkodziła się sama kość? Jest to ta sama, która programowana była ostatnio. Programator inne kości(te popularne) programuje bez problemu. Chwilowo nie mam dostępu do tego poprzedniego programatora.

Pozdrawiam

Edycja:
Programator kupiony 2 lata temu i programator kupiony miesiąc temu. Oba programatory posiadają ten sam firmware(wgrywany przy aktualizacji minipro). Na tym starym mogę programować w/w układ, na nowym wyskakują błędy i udało mi się zaprogramować z zaznaczonym brakiem identyfikacji i bez weryfikacji(nie wiem czy poprawnie, płyta główna to trup). Po to pewnie jest schemat do adaptera.

#32 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by darkievek 22 December 2023, 23:25
Święta więc więcej czasu na czytanie i pisanie... Nie polecam programowania tym programatorem pamięci 1.8V bez adaptera na 1.8V. Czasami się uda bo układy są dobrze zaprojektowane z rezerwą na rozjazdy poziomów, ale jak wolicie wkręcać śrubki młotkiem to wasza wola i kaska... Ja mam budrzetowy CH341a po przeróbce na 3,3V i adapter na 1.8V Taki jak macie w linkach , tylko programator z tym adapterem i klipami na pamięć kosztował mnie tyle co ten adapter tutaj. Programuję np. IS25WQ040 w kartach grafiki z powodzeniem. Wesołych świąt i szczęśliwego Nowego Roku :o

Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

by Google Adsense [BOT] 22 December 2023, 23:25
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).