• Programowanie układu Winbond 25Q64FW

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#21 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

grisza69 3 Березня 2016, 12:46
Nowe oprogramowanie do Miniprog-a radzi sobie (bez adaptera wystarczy wybrać układ z listy) z kostkami 1.8V.

minipro_setup 2.rar

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

Re: Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

Google Adsense [BOT] 3 Березня 2016, 12:46

#22 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

adam1114 3 Березня 2016, 12:50
grisza69 написав:Nowe oprogramowanie do Miniprog-a radzi sobie (bez adaptera wystarczy wyrać układ z listy) z kostkami 1.8V.

minipro_setup 2.rar

Producent na stronie pisze tak:

Version: V6.50 Support:14037 --2015.12.25
ADD:Support 25 Flash OTP programm
Support 1.8V 25 serials Flash (Need special Adapter DIY)
Ic Support up to 14000+, more detail see IC supported List.

A z tego co widzę w załączniku jest właśnie v6.5, to jakaś inna wersja czy oficialna ?

#23 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

grisza69 3 Березня 2016, 13:59
Oficjalna - dziś pobrałem, dziś testowałem na 25Q64FW programator TL866CS, poszło gładko.

#24 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

adam1114 3 Березня 2016, 14:36
Dość dziwna sytuacja, ciekawe czy komuś jeszcze się udało.

#25 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

pawel80 3 Березня 2016, 15:07
A dlaczego dziwna? Ja np. używam często Flashcat i oni też dopiero nie dawno wypuścili specjalny adapter do 1,8V. A ja na tym urządzeniu bez tego dodatku, programuje je z powodzeniem już co najmniej rok.

#26 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

adam1114 3 Березня 2016, 15:09
Dziwna bo producent pisze o wymaganym adapterze, którego sam nie sprzedaje, wiec bardziej logiczne wydawało by się poinformowanie, że ich programator wspiera taką opcję w sposób natywny. Byłby to spory + dla ich sprzętu.

#27 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

grisza69 3 Березня 2016, 15:17
Jak wejdziesz w zakładkę "View Adapter" masz dokładny schemat możesz sam zbudować.
Zmierzyłem napięcie na starym sofcie było stabilne 3,3v na nowym jest 2,1 ale to jak widać wystarczy do poprawnego wykasowania i zaprogramowania kości.
Jeżeli chcesz kupić adapter są w Gotroniku : ADAPATER.

#28 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

adam1114 3 Березня 2016, 15:28
Adapter mam, kupiłem w Chinach za jakieś grosze, po prostu zaciekawiło mnie czemu producent się nie pochwalił, że działa :).

#29 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

maciek1221 6 Березня 2016, 14:39
Potwierdzam, właśnie zaaktualizowałem minipro do wersji 6.5 i udało się zaprogramować w25q64FW bez żadnych adapterów. Elegancko :).

#31 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

maciek1221 28 Березня 2016, 12:40
Cześć,
czy coś się zmieniło z obsługą tych kości na minus? Kupiłem drugi programator, po pierwszym podpięciu zaaktualizowałem jego oprogramowanie za pomocą minipro(które obsłużył ostatnio bez problemu tą kość) i teraz wyrzuca mi błąd o błędnym ID. Nie mogę też zaprogramować przy odznaczonym check ID, kość wykrywa mi jako unknown device.
Zastanawiam się, czy to wersja programatora, czy może uszkodziła się sama kość? Jest to ta sama, która programowana była ostatnio. Programator inne kości(te popularne) programuje bez problemu. Chwilowo nie mam dostępu do tego poprzedniego programatora.

Pozdrawiam

Edycja:
Programator kupiony 2 lata temu i programator kupiony miesiąc temu. Oba programatory posiadają ten sam firmware(wgrywany przy aktualizacji minipro). Na tym starym mogę programować w/w układ, na nowym wyskakują błędy i udało mi się zaprogramować z zaznaczonym brakiem identyfikacji i bez weryfikacji(nie wiem czy poprawnie, płyta główna to trup). Po to pewnie jest schemat do adaptera.

#32 Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

darkievek 22 Грудня 2023, 23:25
Święta więc więcej czasu na czytanie i pisanie... Nie polecam programowania tym programatorem pamięci 1.8V bez adaptera na 1.8V. Czasami się uda bo układy są dobrze zaprojektowane z rezerwą na rozjazdy poziomów, ale jak wolicie wkręcać śrubki młotkiem to wasza wola i kaska... Ja mam budrzetowy CH341a po przeróbce na 3,3V i adapter na 1.8V Taki jak macie w linkach , tylko programator z tym adapterem i klipami na pamięć kosztował mnie tyle co ten adapter tutaj. Programuję np. IS25WQ040 w kartach grafiki z powodzeniem. Wesołych świąt i szczęśliwego Nowego Roku :o

Re: Programowanie układu Winbond 25Q64FW

Google Adsense [BOT] 22 Грудня 2023, 23:25
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість