• HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 30 November 2022, 18:12
Cześć,

Model: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC

Platforma:
801848-001
Dino REV: A
NOVOTON NPC0315HA0DX
Intel i5-6500T
WINBOND 25Q128FVSG

to drugi HP ProDesk 400 Mini G2 z którym mam problem.

Przy wyłączonym urządzeniu wymieniałem kartę sieciową - kabel zasilający był wpięty. Karta upadła w zaznaczone miejsce i słychać było trzask.

Pewna osoba pomagała mi przy diagnozie i udało się zlokalizować uszkodzony MOSFET SiRA18DP (strona B) - faktycznie, ma on zwarcie (D-S) między DRENEM, a ŹRÓDŁEM.
Oprócz tego RICHTEK RT6575 prawdopodobnie został uszkodzony (niestety ale go wyrzuciłem).
Wylutowałem też rezystor 2.2Ohm (2R2) aby wlutować do HP 400 z mojego ostatniego tematu.

Image
Image

Na czerwono zaznaczyłem kilka losowych kondensatorów zwartych do masy gdzie spadła karta sieciowa.
Image

Czy warto w ogóle naprawiać sprzęt? Jest duża szansa, że PCH jest uszkodzone? Rozumiem, że bez chipu RICHTEK RT6575, rezystora 2.2Ohm (2R2), i mosfetu SiRA18DP nie ma co diagnozować oraz podłączać zasilania?

Jak będzie potrzeba to mogę potrzebne elementy wylutować z drugiego HP 400.

Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Google Adsense [BOT] 30 November 2022, 18:12

#2 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by matic 30 November 2022, 19:34
Iryseq wrote:Czy warto w ogóle naprawiać sprzęt?
Hello!
It depends on the cost of the repair and the interest of the customer.

Iryseq wrote:Jest duża szansa, że PCH jest uszkodzone?
It's possible, but not necessary.

Iryseq wrote:Rozumiem, że bez chipu RICHTEK RT6575, rezystora 2.2Ohm (2R2), i mosfetu SiRA18DP nie ma co diagnozować oraz podłączać zasilania?
Yes, do not connect the power supply to the board without the Richtek chip, as this way you can cause additional damage to the board.

Perform a short circuit test described here on pin 8 of BIOS chip. Limit the voltage to 3V.

#3 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 2 December 2022, 20:12
Cześć,

kupiłem chip RICHTEK RT6575:

Tak więc to PIN12 (VIN) ma 19V!!!.
3, 6, 7, 9, 12, 13, 17, 20 mają 0V

Image

Punkty (jak na zdjęciu):
X (kondensator) - gdy mierzyłem coś strzeliło i z jednej strony ma nagle 0V (miał 19V u góry) (po wylutowaniu ma wartość 107,5nF)
Y (rezystor 2R2) - 19V

Image

Cewka PL4 oraz PL5: 0V

Kość BIOS VCC: 0V.
(nie posiadam zasilacza laboratoryjnego aby podpiąć 3V)

Reszta na zdjęciach:

Image
Image

#4 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by matic 2 December 2022, 20:26
Iryseq wrote:Kość BIOS VCC: 0V.
(nie posiadam zasilacza laboratoryjnego aby podpiąć 3V)
The laboratory power supply is the most basic equipment in a computer repair workshop. It's impossible to diagnose anything without the tools, especially without the basic ones.

#5 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 2 December 2022, 20:31
Of course but I'm only amateur with HOTAIR + soldering iron and basic skills of soldering ;) Right now I'm learning ;)

X (kondensator) - gdy mierzyłem coś strzeliło i z jednej strony ma nagle 0V (miał 19V u góry) (po wylutowaniu ma wartość 107,5nF)

I've checked the same capacitor from second (good) HP and it has 107uF :)

Well without laboratory power supply it's finish of repair? :(

#6 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by matic 3 December 2022, 12:48
Iryseq wrote:X (kondensator) - gdy mierzyłem coś strzeliło i z jednej strony ma nagle 0V (miał 19V u góry) (po wylutowaniu ma wartość 107,5nF)
I've checked the same capacitor from second (good) HP and it has 107uF :)
Impossible, except if you measured this capacitor on the board without desoldering. The value of this capacitor should be 100nF.

Iryseq wrote:Well without laboratory power supply it's finish of repair? :(
Searching the fault around the power supply Richtek controller chip is currently pointless, because there is an obvious short circuit to ground on pin 8 of BIOS chip.
First of all it's necessary to eliminate the short circuit and than proceed the repair.

I don't know, how to do that without a laboratory power supply or a "Short killer" machine.
In my opinion it's better to invest in a power supply, because it's more useful.
Image

#7 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 6 December 2022, 13:58
Impossible, except if you measured this capacitor on the board without desoldering. The value of this capacitor should be 100nF.

Wylutowałem ten sam kondensator z drugiego sprawnego HP 400 - ma też 107nF :) (wlutowany i wylutowany)

I don't know, how to do that without a laboratory power supply or a "Short killer" machine.
In my opinion it's better to invest in a power supply, because it's more useful.

Inwestycja 200-300zł za zasilacz aby naprawić teraz jedną usterkę i może coś w przyszłości jest trochę na wyrost moim zdaniem. Przemyśle temat. Na ten moment sprawdzę wszystkie kondesnatory i rezystory gdzie upadła karta sieciowa - w końcu tam było słychać strzał.

#8 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by matic 6 December 2022, 21:41
Iryseq wrote:I desoldered the same capacitor from the second working HP 400 - it also has 107nF (soldered and soldered)
That's fine.
But you were talking about µF not nF:
Iryseq wrote:I've checked the same capacitor from second (good) HP and it has 107uF

#9 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Vogelek23 6 December 2022, 22:15
Iryseq wrote:Of course but I'm only amateur with HOTAIR + soldering iron and basic skills of soldering ;) Right now I'm learning ;)
Iryseq wrote:Inwestycja 200-300zł za zasilacz aby naprawić teraz jedną usterkę i może coś w przyszłości jest trochę na wyrost moim zdaniem.
Skoro się uczysz, to musisz w tę wiedzę inwestować, nie ma innej drogi - inaczej nie pójdziesz ani o krok do przodu i zostaniesz na etapie "wiem, ale nie umiem". Jeśli natomiast jest to tylko jednorazowa "przygoda", to odpuść sobie jakiekolwiek naprawy. W dzisiejszych czasach nie odkręcisz samodzielnie koła w samochodzie, jeśli nie masz specjalnego adaptera do śruby antykradzieżowej. To samo jest w przypadku elektroniki - bez podstawowego wyposażenia to możesz sobie co najwyżej podłubać w nosie.

To szokujące, jak wiele osób uważa, że tak zaawansowaną elektronikę, jaką się zajmujemy na tym forum, można bez problemu naprawiać przy pomocy miernika z Biedronki, lutownicy z bazaru i śrubokręta :o

A żeby było w temacie - moim zdaniem wyczerpałeś możliwości diagnostyczne, no chyba, że nie szkoda Ci życia na wylutowywanie i sprawdzanie po kolei dziesiątków (o ile nie setek) elementów, mogących potencjalnie powodować zwarcie w linii +3V. Problem jest jednak w tym, że gdy po tygodniu takiej "zabawy" dojdziesz do układów BGA, to ich ponowne wlutowanie do płyty (jeśli okaże się, że zwarcia nie robią) będzie się wiązało z kolejnymi inwestycjami - będziesz potrzebował stosownych sit, kulek/pasty oraz... maszyny do lutowania BGA, a ta jest o wiele droższym urządzeniem, niż zasilacz warsztatowy.

#10 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 8 December 2022, 21:25
Code: Select allSkoro się uczysz, to musisz w tę wiedzę inwestować, nie ma innej drogi - inaczej nie pójdziesz ani o krok do przodu i zostaniesz na etapie "wiem, ale nie umiem". Jeśli natomiast jest to tylko jednorazowa "przygoda", to odpuść sobie jakiekolwiek naprawy. W dzisiejszych czasach nie odkręcisz samodzielnie koła w samochodzie, jeśli nie masz specjalnego adaptera do śruby antykradzieżowej. To samo jest w przypadku elektroniki - bez podstawowego wyposażenia to możesz sobie co najwyżej podłubać w nosie.

Po prostu i chciałem podszkolić się i naprawić sprzęty sobie albo bliskim. Z 8 urządzeń do tej pory udało się :) A mam stację lutowniczą na groty T12, oddzielnie HOTa i programator CH341 :P
Czy to jednorazowa przygoda? Tego nie wiem, zobaczymy co los przyniesie - na pewno to nie źródło dochodu, a na pewno ciekawość świata :)

Code: Select allTo szokujące, jak wiele osób uważa, że tak zaawansowaną elektronikę, jaką się zajmujemy na tym forum, można bez problemu naprawiać przy pomocy miernika z Biedronki, lutownicy z bazaru i śrubokręta :o

Jasne, to zaawansowana elektronika jednak czasem można coś naprawić samą lutownicą, hotem albo programatorem za 20zł.

Code: Select allA żeby było w temacie - moim zdaniem wyczerpałeś możliwości diagnostyczne, no chyba, że nie szkoda Ci życia na wylutowywanie i sprawdzanie po kolei dziesiątków (o ile nie setek) elementów, mogących potencjalnie powodować zwarcie w linii +3V. Problem jest jednak w tym, że gdy po tygodniu takiej "zabawy" dojdziesz do układów BGA, to ich ponowne wlutowanie do płyty (jeśli okaże się, że zwarcia nie robią) będzie się wiązało z kolejnymi inwestycjami - będziesz potrzebował stosownych sit, kulek/pasty oraz... maszyny do lutowania BGA, a ta jest o wiele droższym urządzeniem, niż zasilacz warsztatowy.

Ok, rozumiem. Możliwości z osprzętem który mam się wyczerpały. Będę się zastanawiać czy zainwestować w zasilacz. Może jakiś przy okazji polecicie tańszy ale sensowny?

Dzięki za pomoc na ten moment ;)

#11 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Vogelek23 9 December 2022, 12:51
Możesz zbudować sobie zasilacz samodzielnie, w oparciu o projekt w dziale DIY UKOŃCZONE (przy użyciu elementów z demobilu). Może nie jest to szczyt techniki, ale działa stabilnie - mam do tej pory tę konstrukcję w swoim warsztacie i używam od blisko 20 lat, nigdy nie miałem z nią najmniejszego problemu.

#12 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 23 December 2023, 11:44
matic wrote:Perform a short circuit test described here on pin 8 of BIOS chip. Limit the voltage to 3V.

Wróciłem do tematu i podałem 3V na 8 nogę kości BIOS (Winbond) i od 0.2A-0.6A. Niestety ale 8 noga jest zwarta do GND i zasilacz włącza zabezpieczenie(?) (odbija).

#13 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Vogelek23 23 December 2023, 13:48
Proszę zapoznać się uważnie z treścią szkolenia, dotyczącą wykonywania próby zwarciowej - wygląda na to, że nie przeczytałeś tego szkolenia, bo nie wiesz, jak poprawnie wykonać próbę zwarciową.

#14 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 23 December 2023, 20:59
Problem jest taki, że nie mam pojęcia gdzie się wlutować... Nawet nie mam datasheet - w Internecie niedostępny. Nie wiem która linia to 3V (nie licząc kości i jej ósmej nogi - jak pisał wyżej matic o próbie zwarciowej)... Tyle co mogę śledzić wzrokiem i miernikiem od kości...

#15 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Vogelek23 23 December 2023, 21:55
No jak gdzie masz się wlutować... Plus zasilacza pod n. 8 kości BIOS a minus do masy płyty. Napięcie 3V, prąd ogranicz na początek do 1A. Oczywiście wylutuj kość BIOS na czas próby.

#16 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 23 December 2023, 23:20
Vogelek23 wrote:No jak gdzie masz się wlutować... Plus zasilacza pod n. 8 kości BIOS a minus do masy płyty. Napięcie 3V, prąd ogranicz na początek do 1A. Oczywiście wylutuj kość BIOS na czas próby.

Przecież tak właśnie zrobiłem... Napisałem przecież:
Iryseq wrote:matic napisał(a):
Perform a short circuit test described here on pin 8 of BIOS chip. Limit the voltage to 3V.

Wróciłem do tematu i podałem 3V na 8 nogę kości BIOS (Winbond) i od 0.2A-0.6A. Niestety ale 8 noga jest zwarta do GND i zasilacz włącza zabezpieczenie(?) (odbija).

#17 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Vogelek23 24 December 2023, 00:04
Iryseq wrote:Przecież tak właśnie zrobiłem...
A jakiego zasilacza używasz do próby zwarciowej???

#18 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Iryseq 24 December 2023, 09:34
Jakiś laboratoryjny - byłem u znajomego - nie pamiętam nazwy firmy. Na pewno nie najtańszy chińczyk.
Nie wiem też ile A ciągnie ta linia...

#19 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by matic 24 December 2023, 14:02
Remeasure the resistance to ground on pin 8 of BIOS chip.
If the resistance is still low (in Ω range), you can't proceed without a laboratory power supply. Repeat the short circuit test, when you have access to the laboratory power supply.
If nothing heats up during the test, measure the voltage on the end of test wires (at the point, where they are soldered to the board) during the short circuit test at current 1A.

#20 Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Vogelek23 24 December 2023, 14:30
Wygląda więc na to, że nie umiesz obsługiwać/konfigurować zasilacza serwisowego. Będziesz musiał najpierw nauczyć się podstaw, zanim zabierzesz się za diagnozę i naprawę zaawansowanej elektroniki. Inna kolejność spowoduje, że nic się nie nauczysz, a Twoje ewentualne skuteczne naprawy będą wyłącznie zasługą dużej dozy szczęścia, a nie stosownej wiedzy. Zasilacz serwisowy ma ogranicznik prądu, który się nastawia na żądaną wartość - w przypadku zwarcia, zasilacz wpuszcza w obwód ten zadany, nastawiony prąd. Zasilacz przechodzi w takiej sytuacji ze stabilizacji napięcia do stabilizacji prądu (tu musisz poczytać nieco literatury branżowej lub zadać pytanie w dziale PIASKOWNICA, aby się dowiedzieć, o co w tym chodzi i dlaczego jest to istotne akurat w przypadku próby zwarciowej).

Skoro zasilacz jest w stanie przy zwarciu wpuścić zadany prąd w zwarty obwód, to wykorzystuje się tę właściwość, aby znaleźć element, który powoduje zwarcie - prąd o określonej wartości jest bowiem w stanie nagrzać zwierający element. Jeśli Twój zasilacz się wyłącza przy zwarciu, to albo nie jest to zasilacz serwisowy/laboratoryjny, albo zwyczajnie jest źle skonfigurowany do pracy. Nie będziemy w tym dziale uczyć, jak konfigurować zasilacz serwisowy do konkretnych zadań, od tego jest dział PIASKOWNICA - trzeba tylko zadać tam stosowne pytanie.

Podsumowując znanym powiedzeniem: "Słyszysz dzwony, ale nie wiesz, w którym kościele dzwonią". Bez własnego zaangażowania nie znajdziesz źródła dzwonienia - elektroniki nie nauczysz się w 2 tygodnie.

Re: HP ProDesk 400 G2 Desktop Mini PC - VCC zwarte do GND na kości SPI, uszk. MOSFET

by Google Adsense [BOT] 24 December 2023, 14:30
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).