• Lenovo L340-15IRH, MB: NM-C361 - po wymianie KBC, migają diody, brak ładowania bat.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo L340-15IRH, MB: NM-C361 - po wymianie KBC, migają diody, brak ładowania bat.

przez HotIce 25 grudnia 2023, 14:55
Witam!
Zmagam się z tym laptopem dłuższy czas, trafił do mnie z wypaloną dziurą w KBC. Po wymianie kbc i zaprogramowaniu go wsadem ale nie w najnowszej wersji, laptop wystartował ale nienormalnie długo to trwało poza tym jest cykliczne miganie 3 kontrolek, ładowanie, zasilanie i na przycisku power. Następnie pobrałem najnowszą wersję bios ze strony producenta, pominąłem sprawdzanie stanu baterii (bateria jest teoretycznie widziana, stan naładowania 100% ale program BatMon twierdzi że ma 0mv, brak pojemności, ładowania... i program aktualizacji bios też twierdził że brak zamontowanej baterii) programowanie głównego wsadu oraz kbc do najnowszej wersji przebiegło poprawnie ale po starcie windows pozostały te same problemy a dodatkowo nie można wykryć urządzenia audio. Pomyślałem że winny jest region ME. Wgrałem stockowy ME, po restarcie już szybszy start windows, wykrywany dźwięk, ale problemy z baterią i migające diody pozostały, i jeszcze jedno płyta nie reaguje na pp, ale kolega mówi że już przed awarią pp nie działał, startuje w tej chwili po podaniu zasilania. Miałem pod ręką układ BQ24780 (PU301) oryginalny jest z literą "S" na końcu ja wstawiłem bez tej litery. Po wymianie sytuacja identyczna . Mocno grzeją się układy PQ311 oraz PQ312, samo gniazdo zasilania też gorące, cpu też, bez obciążenia osiąga 70-80 st. pobór prądu tylko na uruchomionym windows 11, bez ładowania baterii wacha się 1.5A do nawet lekko ponad 4A... W jakim kierunku można jeszcze pójść?

Re: Lenovo L340-15IRH, MB: NM-C361 - po wymianie KBC, migają diody, brak ładowania bat.

przez Google Adsense [BOT] 25 grudnia 2023, 14:55

#2 Re: Lenovo L340-15IRH, MB: NM-C361 - po wymianie KBC, migają diody, brak ładowania bat.

przez Vogelek23 25 grudnia 2023, 17:52
HotIce napisał(a):startuje w tej chwili po podaniu zasilania
Sprawdziłeś baterię RTC? Jest podłączona, napięcie poprawne?

HotIce napisał(a):Miałem pod ręką układ BQ24780 (PU301) oryginalny jest z literą "S" na końcu ja wstawiłem bez tej litery.
Wymień na taki z sufiksem S lub wlutuj oryginalny układ.

HotIce napisał(a):bateria jest teoretycznie widziana, stan naładowania 100% ale program BatMon twierdzi że ma 0mv, brak pojemności
Jeśli bateria jest uszkodzona, to płyta może nie działać poprawnie - ten model to wersja "gamingowa", więc część energii, potrzebnej do działania, komputer czerpie z baterii nawet przy podłączonej ładowarce. Sprawdź baterię na innym urządzeniu lub podstaw 100% sprawną baterię (nie musi być nowa) i zobacz, co "powie" BatteryMon.

HotIce napisał(a):Mocno grzeją się układy PQ311 oraz PQ312, samo gniazdo zasilania też gorące, cpu też, bez obciążenia osiąga 70-80 st
To oraz autostart może wskazywać na usterkę PCH. Ponieważ w KBC była wypalona dziura a oba układy są ze sobą połączone niskonapięciową magistralą, usterka PCH jest tym bardziej prawdopodobna.

#3 Re: Lenovo L340-15IRH, MB: NM-C361 - po wymianie KBC, migają diody, brak ładowania bat.

przez HotIce 7 stycznia 2024, 12:16
Dziękuję za porady. Wykonałem w kolejności:
- wstawiłem nową baterię 3v bo rzeczywiście była wyczerpana
- kupiłem nową baterię GreenCell, po podłączeniu sytuacja bez zmian
- wstawiłem oryginalny układ PU301, też bez zmian
- prześledziłem ciągłość lini z pinów 5,6 złącza JBATT1 do pinów 15,16 KBC i sprawność elementów po drodze - jest ok.

Czyli za winowajcę trzeba uznać PCH?

#4 Re: Lenovo L340-15IRH, MB: NM-C361 - po wymianie KBC, migają diody, brak ładowania bat.

przez HotIce 14 stycznia 2024, 07:39
Jeszcze jedna obserwacja - na tej starej baterii która zapewne jest sprawna, zauważyłem że nie ma napięcia na pinach plus i minus, podładowałem przez kilka minut zasilaczem do poziomu 10.5v. Po podłączeniu do płyty od razu startuje i świeci na pomarańczowo dioda ładowania.Po dołączeniu zasilacza BatteryMon pokazuje wszelkie dane czyli jest komunikacja, wskazuje że jest ładowanie ale ChargeRate = 0, czyli ładowania nie ma wcale, dodatkowo po zamknięciu systemu, wyłączeniu laptopa, bez podłączonego zasilacza na samej baterii, dalej świeci pomarańczowa dioda ładowania..

Re: Lenovo L340-15IRH, MB: NM-C361 - po wymianie KBC, migają diody, brak ładowania bat.

przez Google Adsense [BOT] 14 stycznia 2024, 07:39
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).