• Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez bitserwis 27 grudnia 2023, 10:01
Witam.
Laptop Lenovo IdeaPad S340-14IIL
Płyta główna: LA-H103P
Objaw:
Uszkodzona taśma matrycy która spowodowała uszkodzenie mosfetów wejściowych PQ312 i PQ311 oba wymienione płyta wstaje taśma zmieniona na drugą niestety jest treść ale nie ma podświetlenia. Posługuje się schematem od LA-H101P ponieważ jest to bardzo podobna platforma. Napięcia na złączu JEDP1:
n1 -+LEDVDD 19v
n2 - +LEDVDD 19v
n5 - INVPWM 0V (czy tu nie powinno być 3,3?)
n6. DISPOFF# 0V
n8. +LCDVDD_CONN 3,3V

Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez Google Adsense [BOT] 27 grudnia 2023, 10:01

#2 Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez yasiu83 27 grudnia 2023, 14:41
Cześć. Zainteresuj się sygnałem DISPOFF#, powinno być 3.3V. To wychodzi z KBC więc n105 do sprawdzenia i do sprawdzenia n97, tu już niestety wychodzi z hybrydy więc jeśli nie będzie napięcia to hybryda uszkodzona.

#3 Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez bitserwis 27 grudnia 2023, 15:41
Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Oczywiście miałeś racje żeby zainteresować się sygnałem DISPOFF# który wychodzi z nogi 105 ponieważ napięcie jest 0 a powinno być 3,3V a niestety przed świętami przez pośpiech mierzyłem nie tą nogę po podaniu 3,3 z zasilacza podświetlenie działa. Czy mogę podciągnąć tutaj napięcie z innego miejsca żeby podświetlenie działało czy lepiej wymienić kbc i zaprogramować a niestety układ dość drogi w PL.

#4 Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez yasiu83 27 grudnia 2023, 15:50
Sprawdź jeszcze n97 układu KBC bo może się okazać, że wymiana nic nie da.

#5 Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez bitserwis 27 grudnia 2023, 16:01
ENBKL 3,3V więc hybryda przetrwała ewidentnie KBC dostało

#6 Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez yasiu83 27 grudnia 2023, 17:41
Spróbuj zaprogramować KBC ponownie, jaka jest rezystancja do masy na n105?

#7 Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez bitserwis 2 stycznia 2024, 11:05
Po wrzuceniu nowego KBC i zaprogramowaniu podświetlenie jest wszystko jest ok. Pojawił się teraz inny problem ponieważ nie ładuje baterii, wsad do kbc zgrałem stary i wrzuciłem do nowego kbc ale jest problem z ładowaniem. Nie mam sygnału ACOK na przetwornicy od ładowania (ISL88739A) przez co nie wykrywa ładowarki i brak jest sygnalizacji podłączenia ładowarki przez diode na płycie. Na nodze n.2 tego układu mam zwarcie przy próbie zwarciowej nic się nie grzeje idzie do do n.110 KBC podniosłem nogę ale dalej zwarcie wylutowałem charger i dalej zwarcie.

#9 Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez bitserwis 4 stycznia 2024, 13:02
I check PR313 it's fine, C34 it's not on the motherboard. I dont know where is short :( when i apply 3v some area becomes hot but there are no any components.

Re: Lenovo IdeaPad S340-14IIL brak podświetlenia matrycy

przez Google Adsense [BOT] 4 stycznia 2024, 14:32
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).