• HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne

przez Chacruna 21 grudnia 2023, 10:42
Witam
Laptop został zalany i ktoś probował go naprawiać ( laptop od kuzyna )
Brakuje mu jakiegos IC , czy moglibyscie mi pomóc zidentyfikować co to za
układ jest ?
Czy ktoś posiada schemat i boardview dla tego modelu ?
Jedyne co znalazłem to JHL 6340 ale on jest z 15" , pytanie czy mozna
byłoby go tam wsadzić ?
Obrazek

Dzieki i pozdrawiam

Re: HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne

przez Google Adsense [BOT] 21 grudnia 2023, 10:42

#2 Re: HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne

przez Vogelek23 21 grudnia 2023, 20:35
U6 = JHL6540. Zanim jednak wmontujesz nowy układ, będziesz musiał naprawić soldermaskę, uszkodzoną przy czyszczeniu padów.

#3 Re: HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne

przez Chacruna 24 grudnia 2023, 06:46
Vogelek23 Dzięki za podpowiedź :D
Sprawdziłem miernikiem cewki w okolicy procesora (na zdjęciu), moglibyscie
mi powiedziec czy na wasze oko sa ok pomiary , czy procesor nie jest
uszkodzony ? Również sprawdziłem kondensatory (górne i dolne) zaznaczone w
kwadracie i na mierniku wskazują zwarcie do masy , jakieś pomysły macie co
do tego ?
Gdzie waszym zdaniem najlepiej podlaczyc sie na próbę zwarciową, żeby
sprawdzić procesor pod kamerę termowizyjną ?
Zanim podejmę się dalszych działań chce sie upewnic czy warto coś robić z
tą płytą główną :frustry:

Obrazek

Obrazek

#4 Re: HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne

przez Vogelek23 25 grudnia 2023, 18:15
Pomiary wyglądają OK. Natomiast co do "zwarcia" na kondensatorach - o żadnym zwarciu nie może być mowy, skoro na cewce, która jest z tymi kondensatorami połączona, masz do masy 7,4Ω. Rezystancja na kondensatorach jest zatem taka sama, jak na tej cewce - czyli niska, ale nie zwarcie.

#5 Re: HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne

przez Chacruna 29 grudnia 2023, 12:45
Dzięki Vogelek23 :D
A czy ten układ JHL6540 to muszę programować go przed wlutowaniem ? Jeżeli tak to jakim programatorem i jakie pliki mam wgrać ?
Zamówiłem i czekam az przyjdzie z Chin ten układ .

#6 Re: HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 29 grudnia 2023, 14:45
Sam kontroler nie musi być programowany - jego firmware znajduje się w pamięci Flash, widocznej obok układu (obudowa WSON-8).

Re: HP Spectre X360 13" DA0X36MBAE0 REV E po zalaniu, brakujący element na płycie główne  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2023, 14:45