• Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 14 Декабрь 2023, 00:09
Cześć, posiadam laptopa Thinkpad x260 którego próbuję naprawić. Sytuacja wygląda tak, że po wpięciu zasilacza laptop sam się włącza, kręci wentylatorem, nie wyświetla obrazu ani nie zapala podświetlenia a po paru sekundach wyłącza się i puszcza dwa mignięcia diodą we włączniku. Proceder ten trwa dopóki nie wyciągnę wtyczki od zasilania.
Domyślam się, że to jest jakiś kod błędu tylko nie potrafię w internecie znaleźć jakieś tabeli kodów.
Sytuacja występuje nie ważne czy coś jest podłączone do płyty czy nie, tak samo czy jest włożony RAM czy nie.

Ma ktoś pomysł od czego mógłbym zacząć? Bateria CMOS ma 3V, wzrokowo nie widać niczego niepokojącego, żadnego spalenia.
Wykonałem bardzo wstępne pomiary, brak zwarcia na cewkach, rezystancja wygląda na prawidłową, jest napięcie na 8 nodze układu BIOS.

Nie posiadam do niego baterii i ogólnie mam nadzieje, że ten laptop nie wymaga czegoś dodatkowo aby się poprawnie włączył.
Jeśli miałbym coś podejrzewać to wygląda to tak jakby laptop utykał na POST bo nie mógł czegoś załadować.

Model płyty głównej to BX260 NM-A531 Rev 3.0

Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Google Adsense [BOT] 14 Декабрь 2023, 00:09

#3 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 16 Декабрь 2023, 23:39
Napięcia cewek mierzyłem oczywiście z wpiętym zasilaczem i podczas jego restartów. Napięcie pojawiało się wtedy na dosłownie sekundę, tylko wtedy gdy wentylator zaczyna się kręcić. Po paru wciśnięciach włącznika udało mi się wyłączyć laptopa ale wtedy nie ma żadnych napięć.
Pomierzyłem jeszcze trochę i po przełączeniu multimetru w tryb sprawdzania ciągłości obwodu, miernik piszczy gdy sprawdzam te kondensatory które zaznaczyłem na zdjęciu więc wygląda na to, że jest coś zwarte.

PL404 - skok do okolic 1V
PL702 - skok do 10V
PL201 - 4.95V (tutaj napięcie było cały czas, nawet między restartami)
PL202 - 3,28V (tutaj napięcie było cały czas, nawet między restartami)
PL301 - skok do prawie 20V
PL101 - 0.20V
PL401 - skok do 5V
PL402 - 0V

Изображение

#4 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Vogelek23 17 Декабрь 2023, 18:09
Hevi13 писал(а):PL702 - skok do 10V
PL301 - skok do prawie 20V
Gdzie mierzyłeś te napięcia? Jest podejrzenie, że mierzyłeś na pinach cewek od strony sterownika i kluczy, a nie od strony obciążenia, plus prawdopodobnie masz słabej jakości multimetr (tanie przetworniki A/C) i stąd takie dziwne wyniki. Proszę zmierzyć powyższe napięcia jeszcze raz, ale tym razem na cewkach od strony obciążenia (czyli tam, gdzie podłączone są kondensatory odsprzęgające do masy).

Hevi13 писал(а):miernik piszczy gdy sprawdzam te kondensatory które zaznaczyłem na zdjęciu więc wygląda na to, że jest coś zwarte.
Wygląda na to, że Twój miernik piszczy - nic więcej nie wynika z tego testu. Musisz bowiem pamiętać, że multimetry na zakresie "brzęczyka" (czyli testu ciągłości obwodu) piszczą, gdy rezystancja pomiędzy sondami jest niższa, niż 30-80Ω (ten próg zależy od miernika). Ponieważ na niektórych cewkach do masy na płytach komputerów spodziewamy się niskich i bardzo niskich rezystancji (rzędu od ułamka Ω do kilkudziestu Ω), to normalne, że miernik piszczy - i to pomimo, że nie ma w danym obwodzie zwarcia. Aby upewnić się, czy w danym obwodzie mamy klasyczne zwarcie czy tylko niską rezystancję, zwieramy sondy i odczytujemy wartość rezystancji (np. 0,1Ω) a następnie wykonujemy pomiar w obwodzie - jeśli rezystancja jest taka sama, to mamy zwarcie. Jeśli jest wyższa ale nieznacznie, to niekoniecznie oznacza zwarcie, bo np. w obwodzie zasilania nowoczesnych GPU (osobne chipsety GPU) spodziewamy się rezystancji 0,1Ω - 0,5Ω i jest ona całkowicie normalna. W obwodach zasilania CPU (rdzenia procesora) spodziewamy się rezystancji rzędu od 1Ω do 50Ω (czasami może być nawet wyższa, ale nigdy nie jest niższa). W obwodach zasilania PCH także można się natknąć na rezystancje do masy rzędu 20-200Ω, więc te niższe też aktywują brzęczyk w mierniku pomimo braku klasycznego zwarcia. Oczywiście w przypadku pomiarów w obwodach zasilania 3V/5V czy głównej linii zasilania spodziewamy się rezystancji zdecydowanie w kΩ czy nawet w MΩ, toteż gdy mamy tam zmierzoną wartość np. 80Ω to jest stanowczo za mało - i chociaż to nie jest klasyczne zwarcie, to taki wynik nazywamy przywarciem.

#5 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 17 Декабрь 2023, 22:41
Faktycznie, popełniłem błąd, dzięki za poprawienie. A miernik faktycznie, jest "zwykły" ale pewnie w przyszłości go wymienię.

Wrzucam więc poprawione odczyty, dodałem jeszcze odczyt rezystancji:
PL404 - skok do okolic 1V - rezystancja 10.5Ω
PL702 - skok do okolic 1V (tutaj napięcie było cały czas, nawet między restartami) - rezystancja 30.5Ω
PL201 - 4.95V (tutaj napięcie było cały czas, nawet między restartami) -rezystancja 0.848kΩ
PL202 - 3,28V (tutaj napięcie było cały czas, nawet między restartami) - rezystancja 0.905kΩ
PL301 - skok do okolic 1V - rezystancja 10Ω
PL101 - 0.20V (tutaj napięcie było cały czas, nawet między restartami) - rezystancja 0.200MΩ
PL401 - 0.04V - rezystancja 6Ω
PL402 - 0V - rezystancja 5.9Ω

Pisząc "skok" mam na myśli to, że napięcie pojawia się na ułamek sekundy i mój multimetr pokazuje czasami 0.80V a czasami 1.05V.

#6 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 28 Декабрь 2023, 22:50
Po dalszych badaniach i konsultacji z jedną osobą najprawdopodobniej uszkodzony jest mostek lub CPU. Nadzieje daje jeszcze to, że nie ma całkowitego zwarcia na cewkach ale na ten moment to wszystko co jestem w stanie sam zrobić.
BIOS był przeprogramowany, bez skutku.

#8 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 30 Декабрь 2023, 00:02
Występują takie elementy. Są to małe cewki, mniejsze od tych które mierzyłem.

PL703 - 1.80V (napięcie utrzymuje się cały czas)
PL704 - skok do 1.80V (przy zakręceniu wentylatora)

#10 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 31 Декабрь 2023, 00:03
Napięcie na PL704 ciężko jest mi zmierzyć gdyż pojawia się na ułamek sekundy gdy laptop robi restart i mój multimetr musiałby być dużo szybszy niż ten co mam. Sprawdzałem przez parę minut i 1.85V to najwyższa wartość jaką udało mi się zanotować.
A jeśli chodzi o rezystancję PL704 - 25.7kΩ (mierzona bez podłączonego zasilacza).

#12 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 2 Январь 2024, 21:00
Napięcie na 5 pinie PU701 pojawia się tylko podczas restartów, najwyższa wartość jaką zanotowałem wynosi 2,35V

#14 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 3 Январь 2024, 20:32
Napięcia na J41 wyglądają następująco:
2 - 2.32V
4 - 2.30V
5 - 2.33V
6 - 2.32V
15 - 3.28V

Na wszystkich nóżkach oprócz 15, napięcie pojawiało się tylko podczas restartów i jest to najwyższa zanotowana przeze mnie wartość.

#15 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 11 Январь 2024, 14:16
Jestem teraz w posiadaniu nieco lepszego multimetru i chciałbym skorygować pomiar, na PL704 faktycznie jest 2.5V

#17 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 12 Январь 2024, 00:06
Pomiary wyglądają następująco:
PL301 - 1.2V (najwyższa zanotowana wartość podczas restartu)

PU301:
1 - 0.58V (najwyższa zanotowana wartość podczas restartu)
5- 0.59V (najwyższa zanotowana wartość podczas restartu)
6 - 1.80V (napięcie występujące cały czas)
8 - 1.2V (napięcie występujące cały czas)
12 - 5.0V (napięcie występujące cały czas)
15 - 4.80 (rośnie do 5.5V podczas restartu)
16 - 3.3V (najwyższa zanotowana wartość podczas restartu)
17 - 3.3V (napięcie występujące cały czas)
20 - 0V

#19 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Hevi13 14 Январь 2024, 18:58
Problem w tym, że na mojej płycie tego rezystora nie ma, jest po prostu miejsce do wlutowania a płyta na 99% nie była grzebana. W schemacie znalazłem ten rezystor ale nie jestem pewny czy jest to do tej rewizji którą ja mam. Dlatego też nic dziwnego że napięcia na tym pinie nie było. Jest za to po drugiej, prawej stronie i wynosi 3.3V
Zamieszczam fotografie jak to wygląda.

Изображение
Изображение

#20 Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Vogelek23 14 Январь 2024, 21:22
Faktycznie tego rezystora tam nie ma fabrycznie, bo płyta nie wykorzystuje sygnału VDDQ_PGOOD do niczego. Jeśli na PL301 masz 1,2V to przetwornica startuje przynajmniej na moment. Jakie napięcie jest na pinie 3 układu PU301 podczas restartów?

Re: Lenovo Thinkpad x260, brak obrazu, laptop restartuje się i miga dwa razy diodą power

от Google Adsense [BOT] 14 Январь 2024, 21:22