• ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

przez mgregor 2 stycznia 2024, 23:26
Cześć,

zdobyłem za darmo płytę główną ASUS X99-A II (socket 2011-3/DDR4) z uszkodzeniem.
Uszkodzenie objawia się tym, że płyta po podłączeniu zasilania pulsuje diodami podświetlenia slotów PCI-E (tak jak w sprawnej), ambientowymi (od spodu płyty). Po wciśnięciu przycisku power na płycie, płyta załącza się na 1 sekundę, na wyświetlaczu Q-Code pojawia się kod 00 i płyta wyłącza się. I tak dopóki nie wyłączę zasilacza przyciskiem.
Płyta przyszła do mnie z jednym wygiętym pinem w sockecie procesora (poprawione) i zgiętymi i zwartymi pinami w gnieździe do zewnętrznych gniazd USB3. Obie usterki zostały wyeliminowane.
Próbowałem zrobić BIOS Flashback - przy wyłączonej płycie wcisnąłem przycisk na tylnym panelu, kontrolka na przycisku zaczyna migać i po jakimś czasie gaśnie (tak jakby programowanie zakończyło się). Po zaprogramowaniu robię reset BIOSu zworką. Nic to nie zmieniło.
Po wyjęciu kostki BIOSu (jest w podstawce) i wciśnięciu włącznika płyta włącza się na jakieś 5-7 sekund, na wyświetlaczu Q-Code pojawia się 00 i wyłącza się po czym włącza ponownie znowu na 5-7 sekund. I tak w kółko. Różnica jest taka, że z tego stanu mogę ją wytrącić wciskając włącznik na płycie.
Płyta zachowuje się tak samo z jedną kością pamięci/wieloma/bez kości, z procesorem i bez niego.
Karta graficzna nie jest włożona. Zasilanie podłączone jest do ATX 24PIN i ATX8PIN. Wpięty jest też buzzer.
Pomyślałem, że może sama kostka BIOSu ma jakieś zwarcie a brak uruchomienia systemu bez niej wynika właśnie z jej braku. Kość to Winbond 25Q128FVIQ. Sprawdziłem napięcie na podstawce: 3.3 V, stabilnie więc tu jest ok. Brak zwarcia pomiędzy VCC BIOSu i masą.
Ktoś ma może pomysł od czego zacząć? Od kupna programatora i próby zaprogramowania kostki poza płytą? Wymiany kości na nową + programowanie? Szukanie zwarcia na samej płycie? Nie widać na niej żadnych upaleń, oderwanych układów, przebarwień.

Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

przez Google Adsense [BOT] 2 stycznia 2024, 23:26

#2 Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

przez Vogelek23 3 stycznia 2024, 12:54
Skoro płyta zachowuje się tak samo z kością BIOS jak i bez niej, to naturalnym podejrzanym jest sam wsad BIOS. Zaprogramuj go zewnętrznie. Wsad BIOS z czystym ME Regionem dla tej płyty jest dostępny na forum: bios-asus-x99-a-ii-clean-me-t72651.html

#3 Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

przez mgregor 3 stycznia 2024, 14:41
Czy programator CH341A poradzi sobie z zaprogramowaniem tej kości? Nie mam programatora i muszę coś zamówić.

#5 Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

przez mgregor 7 stycznia 2024, 02:57
Niestety ale przeprogramowanie BIOSu nie rozwiązało problemu.
W związku z tym, że nie mam PayPal'a BIOS zrobiłem sam na podstawie poniższej instrukcji:
https://www.youtube.com/watch?v=wYlZD-_K0zA
BIOS pobrałem ze strony ASUSa w wersji 2101 (ta sama która jest dostępna tutaj). Przyciąłem pierwsze 2 kB żeby zgadzał się rozmiar, wyczyściłem ME region, podgrałem czysty z repozytorium.
Kość wyczyściłem, zweryfikowałem poprawne wyzerowanie, zaprogramowałem, zweryfikowałem poprawne zapisanie.
Co jeszcze mogę zrobić? Sprawdzić? Przetestować?
Po włączeniu przyciskiem most robi się ciepły (zdjąłem specjalnie radiator). Procesor zimny. Reszta podzespołów na płycie również.

EDIT: na jednym z forów znalazłem identyczny problem: https://www.badcaps.net/forum/troublesh ... rt-circuit

Sprawdziłem i u mnie ten chip też jest koszmarnie gorący. W załączeniu zdjęcie.
Wiem już, że to chip Richtek RT8065ZQW i jest to regulator napięcia. Wylutowanie zapewne nie rozwiąże problemu. Czy tylko wymieniając go sprawdzę czy to on jest uszkodzony czy może coś jeszcze?
Obrazek

Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

przez Google Adsense [BOT] 7 stycznia 2024, 02:57
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).