Cześć,
Mam takiego laptopa ASUS GL702VM-BA135T
Procesor Intel i7
Grafika Nvidia 1060 6GB
Most SR30W
Płyta GL702VMK rev 2.0
Laptop otrzymał zwarcie na taśmie matrycy i strzelił most SR30W
Była zwarta linia 3V_LX
Po zdjęciu mostu zwarcie ustąpiło.
Przed zwarciem laptop działał prawidłowo. (brak problemów z GPU). Po konserwacji zobaczyłem na taśmie dziwne zagięcie, które chciałem poprawić przesuwając taśmę przy zawiasie ( niestety na włączonym laptopie).
Na chwilę obecną został wymieniony most (używka z ali), taśma matrycy na nową oryginalną oraz przetwornica 3/5V (tps51285a)
BIOS zgrany oraz wyczyszczony w Universal BIOS Tool. Kości z wsadem EC (1MB) nie ruszałem (nie wiem czy słusznie).
Laptop się uruchamia, wchodzi do systemu ( widać led od dysku pracuje oraz działają klawisze trwałe - dźwięk).
Niestety nie mam obrazu na matrycy ani po hdmi.
Wszystkie napięcia są obecne na płycie.
Brakuje także podświetlenia klawiatury ( IT8995VG-128/CX)
Za pomoc w rozwiązaniu dla pierwszej osoby, która trafnie zdiagnozuje problem przewiduje 100zł płatne blikiem na podany numer
Mam takiego laptopa ASUS GL702VM-BA135T
Procesor Intel i7
Grafika Nvidia 1060 6GB
Most SR30W
Płyta GL702VMK rev 2.0
Laptop otrzymał zwarcie na taśmie matrycy i strzelił most SR30W
Była zwarta linia 3V_LX
Po zdjęciu mostu zwarcie ustąpiło.
Przed zwarciem laptop działał prawidłowo. (brak problemów z GPU). Po konserwacji zobaczyłem na taśmie dziwne zagięcie, które chciałem poprawić przesuwając taśmę przy zawiasie ( niestety na włączonym laptopie).
Na chwilę obecną został wymieniony most (używka z ali), taśma matrycy na nową oryginalną oraz przetwornica 3/5V (tps51285a)
BIOS zgrany oraz wyczyszczony w Universal BIOS Tool. Kości z wsadem EC (1MB) nie ruszałem (nie wiem czy słusznie).
Laptop się uruchamia, wchodzi do systemu ( widać led od dysku pracuje oraz działają klawisze trwałe - dźwięk).
Niestety nie mam obrazu na matrycy ani po hdmi.
Wszystkie napięcia są obecne na płycie.
Brakuje także podświetlenia klawiatury ( IT8995VG-128/CX)
Za pomoc w rozwiązaniu dla pierwszej osoby, która trafnie zdiagnozuje problem przewiduje 100zł płatne blikiem na podany numer