• ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

by mgregor 2 January 2024, 23:26
Cześć,

zdobyłem za darmo płytę główną ASUS X99-A II (socket 2011-3/DDR4) z uszkodzeniem.
Uszkodzenie objawia się tym, że płyta po podłączeniu zasilania pulsuje diodami podświetlenia slotów PCI-E (tak jak w sprawnej), ambientowymi (od spodu płyty). Po wciśnięciu przycisku power na płycie, płyta załącza się na 1 sekundę, na wyświetlaczu Q-Code pojawia się kod 00 i płyta wyłącza się. I tak dopóki nie wyłączę zasilacza przyciskiem.
Płyta przyszła do mnie z jednym wygiętym pinem w sockecie procesora (poprawione) i zgiętymi i zwartymi pinami w gnieździe do zewnętrznych gniazd USB3. Obie usterki zostały wyeliminowane.
Próbowałem zrobić BIOS Flashback - przy wyłączonej płycie wcisnąłem przycisk na tylnym panelu, kontrolka na przycisku zaczyna migać i po jakimś czasie gaśnie (tak jakby programowanie zakończyło się). Po zaprogramowaniu robię reset BIOSu zworką. Nic to nie zmieniło.
Po wyjęciu kostki BIOSu (jest w podstawce) i wciśnięciu włącznika płyta włącza się na jakieś 5-7 sekund, na wyświetlaczu Q-Code pojawia się 00 i wyłącza się po czym włącza ponownie znowu na 5-7 sekund. I tak w kółko. Różnica jest taka, że z tego stanu mogę ją wytrącić wciskając włącznik na płycie.
Płyta zachowuje się tak samo z jedną kością pamięci/wieloma/bez kości, z procesorem i bez niego.
Karta graficzna nie jest włożona. Zasilanie podłączone jest do ATX 24PIN i ATX8PIN. Wpięty jest też buzzer.
Pomyślałem, że może sama kostka BIOSu ma jakieś zwarcie a brak uruchomienia systemu bez niej wynika właśnie z jej braku. Kość to Winbond 25Q128FVIQ. Sprawdziłem napięcie na podstawce: 3.3 V, stabilnie więc tu jest ok. Brak zwarcia pomiędzy VCC BIOSu i masą.
Ktoś ma może pomysł od czego zacząć? Od kupna programatora i próby zaprogramowania kostki poza płytą? Wymiany kości na nową + programowanie? Szukanie zwarcia na samej płycie? Nie widać na niej żadnych upaleń, oderwanych układów, przebarwień.

Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

by Google Adsense [BOT] 2 January 2024, 23:26

#2 Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

by Vogelek23 3 January 2024, 12:54
Skoro płyta zachowuje się tak samo z kością BIOS jak i bez niej, to naturalnym podejrzanym jest sam wsad BIOS. Zaprogramuj go zewnętrznie. Wsad BIOS z czystym ME Regionem dla tej płyty jest dostępny na forum: bios-asus-x99-a-ii-clean-me-t72651.html

#3 Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

by mgregor 3 January 2024, 14:41
Czy programator CH341A poradzi sobie z zaprogramowaniem tej kości? Nie mam programatora i muszę coś zamówić.

#5 Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

by mgregor 7 January 2024, 02:57
Niestety ale przeprogramowanie BIOSu nie rozwiązało problemu.
W związku z tym, że nie mam PayPal'a BIOS zrobiłem sam na podstawie poniższej instrukcji:
https://www.youtube.com/watch?v=wYlZD-_K0zA
BIOS pobrałem ze strony ASUSa w wersji 2101 (ta sama która jest dostępna tutaj). Przyciąłem pierwsze 2 kB żeby zgadzał się rozmiar, wyczyściłem ME region, podgrałem czysty z repozytorium.
Kość wyczyściłem, zweryfikowałem poprawne wyzerowanie, zaprogramowałem, zweryfikowałem poprawne zapisanie.
Co jeszcze mogę zrobić? Sprawdzić? Przetestować?
Po włączeniu przyciskiem most robi się ciepły (zdjąłem specjalnie radiator). Procesor zimny. Reszta podzespołów na płycie również.

EDIT: na jednym z forów znalazłem identyczny problem: https://www.badcaps.net/forum/troublesh ... rt-circuit

Sprawdziłem i u mnie ten chip też jest koszmarnie gorący. W załączeniu zdjęcie.
Wiem już, że to chip Richtek RT8065ZQW i jest to regulator napięcia. Wylutowanie zapewne nie rozwiąże problemu. Czy tylko wymieniając go sprawdzę czy to on jest uszkodzony czy może coś jeszcze?
Image

Re: ASUS X99-A II - bootloop - nie wstaje

by Google Adsense [BOT] 7 January 2024, 02:57
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).