• Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

by AndyGSI 19 December 2023, 19:13
Cześć,
Mam takiego laptopa z dziwną usterką. Otóż od czasu do czasu laptop nie startuje, ale nie tak, że jest totalnie "martwy". Zapala się podświetlenie klawiatury + Caps Lock jest włączony (nie da się go wyłączyć) i nie ma obrazu (brak podświetlenia matrycy). Po wyłączeniu laptopa i ponownym włączeniu wszystko gra.
Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji bo w opisie było coś o kłopotach ze startem i wydawało mi się że problem ustąpił. Przez jeden dzień, w losowych odstępach czasu go uruchamiałem i zawsze się włączał. Ale na drugi dzień rano - to samo - brak obrazu.
Wyłączenie w BIOS'ie zintegrowanej karty pomogło podobnie jak aktualizacja BIOS'u. Laptop włączał się za każdym razem, ale przed chwilą sprawdziłem i przy drugim włączeniu to samo.
Czy ktoś miał podobne problemy? Co mógłbym sprawdzić? Z góry dziękuje za wszelkie porady. Aha nie ma znaczenia czy podpięty jest zasilacz czy nie.

Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

by Google Adsense [BOT] 19 December 2023, 19:13

#2 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

by ctro 19 December 2023, 22:59
Nie masz czasem tego laptopa jeszcze na gwarancji? Sprawdzałeś po ServiceTag?

Wypnij baterię główną i RTC. Sprawdź napięcir na RTC, jak jest blisko granicy 3V lub poniżej, fo niektóre Delle stają się kapryśne.
Wypnij też pamięć RAM, przeczyść styki kości i slotu ipą i wsuń starannie (równo) z powrotem. Na jakość osadzenia kości też bywają kapryśne.

#3 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

by AndyGSI 21 December 2023, 19:20
Gwarancji nie ma (to długa historia ;) ).

Bateria chyba w porządku:

Image

RAM wyczyszczony i faktycznie coś tam brudu było. Skorzystałem z okazji i rozkręciłem go głębiej, posprawdzałem i wyczyściłem wszystkie złącza i taśmy.
Od wczoraj do dziś laptop uruchamia się za każdym razem. Będę testował przez święta w losowych odstępach czasu. Dam znać żeby ew. zamknąć temat.

#4 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

by AndyGSI 3 January 2024, 17:55
Witam w Nowym Roku. Niestety - testowałem go przez i po Świętach i było ok. Poleżał trochę, odpalił za pierwszym razem. Wyłączyłem, włączyłem i problem powrócił.

Image

#5 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

by Vogelek23 3 January 2024, 22:34
AndyGSI wrote:Bateria chyba w porządku:
Napięcie baterii RTC mierzymy zawsze W UKŁADZIE - czasami napięcie baterii na stole (bez obciążenia) jest książkowe 3V, a w układzie znacznie spada. Nie dalej jak dziś miałem właśnie taki przypadek w pilocie do sounddocka Bose - nie działała połowa przycisków, choć bateria miała poprawne napięcie. Po sprawdzeniu w układzie napięcie spadało do 1,5V. Także wymień tę baterię na nową, tak dla świętego spokoju.

#6 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

by AndyGSI 6 January 2024, 19:53
Wymieniłem baterie i stał się cud. Laptop włącza się póki co za każdym razem, a do tego jeszcze zaczął działać TouchPad, który nie działał gdy przejmowałem tego laptopa. Nie wiem czy to pytanie na ten wątek, ale czy to mogło być jakoś powiązane? Myślę, że można zamknąć temat.

#7 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia  [SOLVED]

by Vogelek23 7 January 2024, 15:49
AndyGSI wrote:czy to mogło być jakoś powiązane
Oczywiście, że mogło - błędy w pamięci CMOS, spowodowane spadkiem napięcia baterii zasilającej generator RTC, mogą powodować nawet "martwicę" płyty głównej. Kondycja baterii RTC jest kluczowa, jeśli chodzi o stabilne działanie płyty, ponieważ do pamięci CMOS ładowana jest (i z niej odczytywane podczas startu płyty) cała konfiguracja BIOS/UEFI.

#8 Re: Dell Precision 7560 LA-K621P - nie zawsze się uruchamia

by AndyGSI 7 January 2024, 16:31
Dziekuje za odpowiedź i pomoc w temacie.