• Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

#1 Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

by Iryseq 9 January 2024, 09:48
Cześc,

posiadam sensowny zasilacz KORAD KA3005D i chciałbym zrobić swoją pierwszą próbę zwarciową. Prawda jest taka, że nigdy wcześniej nie używałem takiego urządzania. Działanie wydaje się banalne; wybieramy V i maksymalny prąd.

Wylutowałem kość BIOS i wlutowałem się (+) w 8 pin (VCC), a (-) w masę przy śrubie ustawiając 3V oraz 1A. Przy włączeniu zasilania urządzenie pokazuje, że płyta pobiera 0A... Dlaczego tak jest? Czy to jakieś zabezpieczenie?

Co prawda zapoznałem się z filmikami wprowadzającymi na YT i nie wydaje mi się aby to było wymagające urządzenie jednak czy są jakieś sekretne rzeczy o których powinienem wiedzieć? :P

Re: Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

by Google Adsense [BOT] 9 January 2024, 09:48

#2 Re: Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

by carrneiro 9 January 2024, 10:23
Że tak zapytam przycisk on/off użyłeś?
Może linia nie jest zwarta i nie ma co pobierać?
Co się dzieje kiedy zewrzesz ze sobą końcówki?

#3 Re: Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

by Iryseq 9 January 2024, 11:07
carrneiro wrote:Że tak zapytam przycisk on/off użyłeś?

Jasne, że tak :D Pobór z 1A zmienia się na 0 :)
carrneiro wrote:Może linia nie jest zwarta i nie ma co pobierać?

Oj jest jest ;) Bez kości VCC do masy ma 1.3Ohm :)
carrneiro wrote:Co się dzieje kiedy zewrzesz ze sobą końcówki?

Miernik pokazuje 3V na 8pin więc napięcie jest.
Po zwarciu + i - mam 0.003V i 1A (oczywiście zwarcie (C.C) :)

#4 Re: Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)  [SOLVED]

by marcin79 9 January 2024, 11:44
Skoro masz 1.3 Ohm pomiędzy zasilaniem bios a miejscem w którym wlutowałeś przewód minusowy to popraw lutowanie przewodów do płyty.

#5 Re: Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

by Iryseq 9 January 2024, 11:56
marcin79 wrote:Skoro masz 1.3 Ohm pomiędzy zasilaniem bios a miejscem w którym wlutowałeś przewód minusowy to popraw lutowanie przewodów do płyty.

Chwila chwila... Nie mając nic wlutowane, przy zdjętej kości mam zwarcie 1.3Ohm VCC SPI (3V) i GND - tam nie ma co poprawiać.

Sprawdziłem na innym urządzeniu (też 8pin BIOS zwarte do masy) i wszystko gra - zasilacz po włączeniu zasilania (on) ma 0.04V/1A - tylko nic się nie grzeje

#6 Re: Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

by carrneiro 9 January 2024, 12:53
1A to mało. Jeśli podejrzana jest hybryda to dopiero przy 5A coś wyczujesz po czasie.
Pamiętaj żeby używać grubych przewodów do próby zwarciowej.

#7 Re: Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

by Iryseq 12 January 2024, 10:12
carrneiro wrote:1A to mało. Jeśli podejrzana jest hybryda to dopiero przy 5A coś wyczujesz po czasie.

Przelutowałem się kawałek obok i próba zwarciowa udała się. W obu płytach musiałem 4A dać - niestety oba PCH zwarte ;_;

Re: Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D - pierwsza próba zwarciowa (pobór prądu 0A)

by Google Adsense [BOT] 12 January 2024, 10:12