• Zaburzenia kolorów i funkcji w projektorze Benq PE7700

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Zaburzenia kolorów i funkcji w projektorze Benq PE7700

от Trante011 9 Январь 2024, 20:25
Mam problem z kolorami który widać na załączonych zdjęciach. Logo startowe BenQ normalnie powinno być niebieskie. Później kolor niebieski niby jest widoczny np. w rogu ekranu gdy wyświetla informację o aktualnej rozdzielczości ale menu jest już czerwone. W tym czasie zdarza się że menu działa nieco ociężale, podobnie zmiana źródeł obrazu, tryby PIP a niektóre opcje jak np. obrócenie obrazu o 180 stopni czy wczytywanie ustawień z presetów w ogóle nie działają. Czasem znika też możliwośc regulacji kontrastu, jasności itp. Zdarza się że przy włączaniu lampa leko się świeci i nie chce przełączyć się na pełną moc, trzeba wyłączyć i włączyć projektor. Diody nie sygnalizują problemów z lampą ani temperaturą.

Dodam że problem ten pojawiał się wcześniej sporadycznie ale znikał po kilku restartach. Raz zniknął przy przełączeniu na źródło video i podownie na HDMI. Teraz problem znika z trudem ale jednak zdarza się że włączy się normalnie i jeśli kolory są prawidłowe znikają też inne problemy. Towarzyszy temu często lekkie migotanie jasności całego ekranu jak na wideo. Ten objaw występował też wcześniej nawet gdy kolory były w porządku ale rzadko.

Projektor kupiłem używany w 2017r. W 2019 wymiłem oryginalną lampę OSRAM na taki sam oryginał o identycznym oznaczeniu (samą lampę). Ma wyświecone około 50%.
Изображение
Изображение
Изображение

Zajrzałem do środka by pouciskać nieco płytę, układy podczas pracy ale nie zdążyłem bo po wyciągnięciu płyty głownej w celu oględzin i ponownym złożeniu przestał świecić panel z przyciskami, włącznik nie reaguje także na pilot.

Sprawdziłem wszystkie przyciski, diody i resztę elementów na płytce z przyciskami. Panel jest połączony z płytą główną dwoma konektorami szerszym i węższym trzy żyłowym. Przypadkiem wyczułem że po kilkunastu sekundach od włączenia przewody węższego zaczynają się coraz mocniej nagrzewać. Wypiąłem go więc i panel zaświecił ale nie próbowałem na wszelki wypadek włączać reszty. Gdy szersza wtyczka jest wypięta przewody przestają się grzać, sytuacja ma miejsce tylko gdy podłączone są obie wtyczki.

Specjalistą od analizowania schematów jeszcze nie jestem ale ze schematu blokowego wywnioskowałem że panel z przyciskami jest połączony z głównym CPU U17 a same grzejące się przewody są na liniach SDA_DTI i SCL_DTI czyli o ile dobrze rozumuję służą do komunikacji.
Изображение

Próbowałem na włączonym zasilaniu dociskać sam CPU i inne układy. Jedyne co zauważyłem że kondensator C362 grzeje się minimalnie bardziej niż C218. Nie mam za bardzo możliwości sprawdzenia co dzieje się od drugiej strony płyty , jest ona wpięta w dwa sloty.

Dokumentację z której korzystałem zamieszczam w załączniku
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Zaburzenia kolorów i funkcji w projektorze Benq PE7700

от Google Adsense [BOT] 9 Январь 2024, 20:25
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).