• Fujitsu U904 CP632293-X2 - problem z dźwiękiem i baterią, długi start

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Fujitsu U904 CP632293-X2 - problem z dźwiękiem i baterią, długi start

przez Arttoo 16 stycznia 2024, 12:08
Witam na wstępie jako to mój pierwszy post na forum .
Mam problem który niedaje mi spokoju z moim laptopem, mianowicie:
1: Dźwięk poza tym że jest cichy ale to chyba przypadłość tego modelu.
2: Dźwięk jest mono w dwóch kanałach na słuchawkach BT, na wyjściu słuchawkowym (jack), na wbudowanych "głośnikach". Nie wiem jak po HDMI, da się sterować balansem lewo prawo.
3: Ładuje do 65% mimo nowej oryginalnej baterii lecz po zatwierdzeniu w battery utility ładowania do 100% ładuje do 100% lecz kolejne ładowanie już tylko 65%. W battery utility jest cały czas ładowanie 100% tu się nie przestawia.
4: Start komputera jest wydawać by się mogło ciut za długi bo od kliknięcia POWER do logo FUJITSU to jakieś 15 sekund (to nie przeszkadza ale jest).

Laptopa mam od 3 miesięcy, jest bardzo fajny i wygodny dlatego chcę doprowadzić go do stanu fabrycznego z racji długiego czasu pracy na baterii (ok 7h).
Zdolności jakieś tam mam i sprzęt też z racji napraw elektroniki samochodowej.

Oznaczenie płyty: CP632293-X2
Part No.: CP658313-01
SN: DSDJ011923

Pozdrawiam licząc na jakieś sugestie od czego zacząć.

Re: Fujitsu U904 CP632293-X2 - problem z dźwiękiem i baterią, długi start

przez Google Adsense [BOT] 16 stycznia 2024, 12:08

#2 Re: Fujitsu U904 CP632293-X2 - problem z dźwiękiem i baterią, długi start

przez Vogelek23 16 stycznia 2024, 17:46
Zacznij od końca - długi start komputera jest zwykle spowodowany problemami z ME Regionem, zatem wyczyść ME Region.

#3 Re: Fujitsu U904 CP632293-X2 - problem z dźwiękiem i baterią, długi start

przez Arttoo 17 stycznia 2024, 16:53
Mam dostęp do drugiego takiego laptopa z i7 vPro tak jak mój ,jedyna różnica między laptopami jest taka ze mój ma ekran dotykowy a kolegi nie.Czy przepisanie ME regionu od niego dało by rezultat pozytywny czy raczej nie.Nigdy nie robiłem takiej operacji a boję się że zrobię mu bricka.
Czy może ty kolego wyczyścił byś ten ME region?

#4 Re: Fujitsu U904 CP632293-X2 - problem z dźwiękiem i baterią, długi start

przez Vogelek23 17 stycznia 2024, 17:38
Proszę zamieścić zgrany wsad BIOS w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS (proszę nie zapomnieć o przeczytaniu i zastosowaniu zasad tamtego działu, zwłaszcza w zakresie oznaczenia kodowego płyty oraz pełnej obsady układowej): zapytania-dokumentacje-bios-f113.html

Nie przenosimy regionu ME z żadnej płyty, wgrać należy "czysty" (niezainicjowany) region - przenosząc region z innej maszyny możesz właśnie zablokować PCH.

#5 Re: Fujitsu U904 CP632293-X2 - problem z dźwiękiem i baterią, długi start

przez Arttoo 22 stycznia 2024, 22:08
Witam
2 problemy mam rozwiązane
1)długi start pomógł kol Vogelek23 serdecznie dziękuję czyszczenie ME pomogło
2)stereo jest tylko do końca nie wiem co pomogło(czyszczenie ME,wymiana alc283,dokupienie mikro płytki z układem od zabezpieczeń)
3)pozostał problem ze sklerozą ustawień ładowania. Ładowanie co cykl jest do 65%,jak w battery utility ustawie full to naładuje na full ale tylko raz,jak 80% ustawię to naładuje do 80% ale też tylko raz kolejne są do 65%.jest to upierdliwe a że mam nową oryginalną baterie nie chciał bym jej uszkodzić takim ładowaniem.
Jakieś pomysły jeszcze ,sugestie?

Za okazaną pomoc do tej pory serdecznie dziękuję

Re: Fujitsu U904 CP632293-X2 - problem z dźwiękiem i baterią, długi start

przez Google Adsense [BOT] 22 stycznia 2024, 22:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).