• Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez lomcio 16 stycznia 2024, 23:46
Witam. Z racji że płyta do laptopa ma najprawdopodobniej uszkodzone APU a ja nie jestem w stanie tego naprawić zakupiłem taką samą płytę ale z i3, płyta sprawna poza jedną rzeczą, nie działa wentylator, sprawdzałem na innym i to samo. Trochę się zdziwiłem bo po pierwszym podpięciu podstawowych rzeczy do płyty i jej uruchomieniu wentylator zaczął kręcić ale laptop po kilku sekundach zgasł i nie wyświetlił nic na ekranie, odłączyłem wentylator ,POWER i płyta ruszyła i wyświetliła normalnie obraz, postanowiłem podpiąć wentylator, uruchomiłem płyte, wentylator stoi płyta normalnie wyświetla obraz na matrycy. Co to może być od czego zacząć?

Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez Google Adsense [BOT] 16 stycznia 2024, 23:46

#2 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez ctro 17 stycznia 2024, 01:14
Niskie wersje BIOS miały problemy z wysterowywaniem wentylatora.
Na wszelki wypadek zabezpiecz aktualny wsad i zaktualizuj do najnowszej wersji dostępnej na stronie Della.

#3 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez lomcio 17 stycznia 2024, 10:43
Wsad mogę zabezpieczyć jedynie przez wylutowanie kości i osadzeniu jej w programatorze I zapisaniu?

#4 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez ctro 17 stycznia 2024, 23:13
Najbezpieczniej tak to zrobić. Bywały programy do zrzutu z poziomu Windows, ale jakoś nigdy im nie ufałem.

#5 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez lomcio 22 stycznia 2024, 21:26
Nowy bios wgrany i wentylator działa jak powinien tylko teraz mam mały problem. Laptop nie zawsze chce się włączyć. Duszę power zaświecą się przycisk a na ekranie nic się nie wyświetla, po chwili wentylator się załączy na 1 sekundę i power gaśnie. Poczekam chwilę i albo stanie się tak samo albo laptop się normalnie załączy i wszystko działa. Dlaczego tak sie dzieje? Słaba bateria od biosu?

#6 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez ctro 22 stycznia 2024, 22:18
Prewencyjnie ją wymień, jak jest stsrs. Możesz zmierzyć jej napięcir, gdy jest wpięta w plytę?

#7 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez lomcio 23 stycznia 2024, 18:30
Napięcie 3v, podczas uruchamiania jak i poza płytą, wymieniłem na nową i to samo, laptop się nie chciał załączyć ale po kilku próbach włączył się, wyłączyłem go i ponownie włączyłem. Wyjąłem baterie odczekałem chwile, włożyłem i problem się znowu pojawił, dopiero za 4-5 uruchomieniem ekran się odpalił i laptop normalnie się włączyć. Dziwne zachowanie co może to powodować i jak to naprawić?

Edit
Zauwazylem Że gdy docisne miejsce gdzie znajduje się procesor to laptop się włącza. Czyżby coś nie stykało w procesorze? Mocniej dokręcić radiator żeby docisnal procek. Czy może trochę podgrzać hot airem jeśli tak to jaka temp max?

#8 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez ctro 23 stycznia 2024, 22:38
Musiałbyś zobaczyć na zdjęciach z internetu, czy masz taśmy ochronne na płycie głównej - przeważnie kapton we wszystkich zalecanych miejscach przez producenta (często doklejany po akcjach serwisowych). Czasami metalowa obudowa potrafi zwierać coś na płycie głównej po docisnięciu, bo nie ma kaptonu. W Twoim przypadku możesz odsuwać płytę od zwierającego miejsca.
Najlatwiej gołą płytę na stole delikatnie po naciskać (bez przesady). Jak będzie OK, to na 99% coś z "budą".

Tu masz podobny problem na moim przypadku, ale z solder maską i punktami podparcia palmrestu.
dell-latitude-e7450-la-a961p-problem-z-podswietleniem-t66651.html?hilit=E7450

Gorzej, jak jakiś układ na płycie nie styka. To jest najtrudniejsze do zdiagnozowania.

#9 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez lomcio 24 stycznia 2024, 17:08
Płyta wyjęta, I nadal to samo, duszę power zapali się dioda po jakiejś chwili rusyz wentylator na chwilę, laptop się wyłączy przy kolejnej próbie po naciśnięciu power wemtyletor ruszy na ułamek sekundy i po chwili znowu się załączy na chwilę i dioda gaśnie po tym, nie wiem co jest wcześniej jak płyta przyszła to sprawdzalem ja tak jak teraz leży i działało wszystko.

Edit. Podjąłem jeszcze jedna próbę, po przy trzymaniu kości od biosu laptop rusza, być może po skopiowaniu biosu za słabo je w wlutowalem

#10 Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez ctro 24 stycznia 2024, 18:25
Przelutuj, jeśli jest to najbardziej prawdopodobne

Re: Dell E5540 LA-A101P R1.0 problem z wentylatorem

przez Google Adsense [BOT] 24 stycznia 2024, 18:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).