• Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 6 Январь 2024, 13:02
Cześć,

Znalazłem podobne tematy jednak brak w nich odpowiedzi na mój problem.
Dostałem konsole z awarią napędu. Napęd płytę pobiera oraz wysuwa. Jednak nie rozkręca, słychać tylko ruchy lasera do przodu i do tyłu i po chwili konsolą próbuje wyrzucić płytę i zaciągnąć jeszcze raz i powtórne ruchy lasera. Bezpieczniki sprawne, sanki wraz z silnikiem i laserem wymienione na nowe i taka sama reakcja.

Płyta główna napędu BDP-025
Laser jednooczkowy KEM 490AAA

Taśma napędu do płyty głównej konsoli sprawna ma przejścia.

Co jeszcze mogę sprawdzić? Nie mam niestety elektroniki napędu do podmiany.
Inny napęd z inną elektroniką działa poprawnie lecz wiadome nie da się używać bo jest niesparowany.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam

Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от Google Adsense [BOT] 6 Январь 2024, 13:02

#2 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от Vogelek23 6 Январь 2024, 13:24
Odłącz całkowicie mechanizm z laserem od płyty głównej i spróbuj metody, którą od dawna stosuję do diagnostyki silników "spindle" (napędzających płytki): podłącz 5V do silnika i pozwól mu pokręcić się 2-3 sekundy, następnie zwiększ napięcie do 8V i podłącz silniczek na 1-2 sekundy raz w jedną, raz w drugą stronę. Jeśli silniczek po tej "diagnozie" zacznie obracać płytę, to jest na 100% do wymiany (w takim stanie może podziałać od kilku dni do kilku tygodni). Jeśli to nie zadziała, podstaw cały mechanizm lasera razem z silnikiem "spindle" ze sprawnej sztuki, o ile masz taką możliwość.

#3 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 6 Январь 2024, 14:11
Vogelek23 Na starym mechanizmie z silnikiem i laserem jak i na nowym który zalozykem objawy są te same. Nie rozkręca płyty ale przyjmuje i oddaje. Spróbuję zrobić tak jak pisałeś. Gdzie dokładnie się podlutowac? Będę robił to pierwszy raz taki zabieg w napędzie.
Изображение

Изображение

#4 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от Vogelek23 6 Январь 2024, 14:57
LukaszBsKrakow писал(а):Na starym mechanizmie z silnikiem i laserem jak i na nowym który zalozykem objawy są te same.
Czyli to nie jest wina silnika płytki, nie musisz robić diagnostyki, o której pisałem w poście #2. Problem jest na płycie głównej napędu. Czy możesz zamieścić foto obu stron tej płytki BDP-025?

#5 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 6 Январь 2024, 15:15
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

#6 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от Vogelek23 6 Январь 2024, 22:12
Na ostatnim zdjęciu (sterownik silnika spindle) na środku układu to jest brud czy wypalenie? Możesz przełożyć ten układ ze sprawnej płyty?

#7 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 6 Январь 2024, 23:05
Przemyłem i wychodzi że brud. Mam drugą płytkę ale o oznaczeniu BD-010 układ jaki tam jest to BD7763EFV 339 T45 natomiast na mojej płytce BD-025 siedzi BD7763EFV 430 T70 nie wiem czy jest kompatybilny na podmianę?

#8 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от Vogelek23 9 Январь 2024, 15:57
Jest kompatybilny. Oznaczenia 339 T45 oraz 430 T70 to tzw. lot number, czyli wewnętrzne oznaczenie producenta (zakodowana data produkcji oraz numer linii produkcyjnej).

#9 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 13 Январь 2024, 12:03
Zanim wymieniłem udało mi się dostać nowa elektronikę oryginalną BDP-025 i ku mojemu zdziwieniu objawy są takie same. Napęd przyjmuje ale nie rozkręca płyty...laser świeci i widać że pracuje przód i tył ale nie rozkręca. Inny kompletny napęd działa dobrze, ale wiadome niesparowany więc nie uruchamia gier.

Jakieś pomysły? Laser z sankami i silnikiem są nowe, nowa elektronika, nowa taśma łacząca płytkę napędu z płytą główną konsoli i nadal to samo...

#10 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от Vogelek23 13 Январь 2024, 12:09
Szczerze mówiąc to sytuacja jest bardzo dziwna. Ja na Twoim miejscu przełożyłbym mikrokontroler (duży układ TQFP, widoczny na pierwszym zdjęciu) z "uszkodzonego" napędu do tego w 100% działającego (niesparowanego) i zobaczył, czy sprawa się wyjaśni. Oczywiście pod warunkiem, że obie płytki mają to samo oznaczenie BDP-025.

EDYCJA: Sprawdź jeszcze na wszelki wypadek, czy poprawnie podłączasz taśmę silnika spindle - możliwe, że montujesz ją "do góry nogami" czyli odwróconą o 180 stopni, a wtedy silnik nie będzie miał żadnego połączenia z resztą napędu. Mówię o taśmie, podłączonej do złącza CN1, widocznego na zdjęciach w poście #3. Zobacz, z której strony są styki w tym złączu (górne czy dolne) i sprawdź, czy taśma nie jest odwrócona, zarówno w tym gnieździe, jak i w gnieździe, do którego wchodzi drugi koniec tej taśmy. Sprawdź także, czy ta taśma jest cała (pola stykowe nie są uszkodzone i nie odchodzą od taśmy) i czy ma przejścia na wszystkich "żyłach" od końca do końca.

Identyczna usterka dwóch różnych płytek sterujących zdarza się niezmiernie rzadko, ale jakieś tam szczątkowe prawdopodobieństwo jest.

#11 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 13 Январь 2024, 18:34
Niestety w pełni działający napęd ma oznaczenie elektroniki bdp-010 więc nie da rady. Sprawdzę jeszcze te taśmy.

To tak właśnie wygląda jakby nie było komunikacji z tym silnikiem spindle.

A ten silnik co jest napędzany paskiem służy tylko do wciągania i wysuwania płyt z napędu? Dobrze rozumiem? A ten mały na złączu CN1 rozkręca ją.

Pierwszy raz naprawiam napęd i próbuje to jakoś zrozumieć co dokładnie odpowiada za jakie czynnosci. Nawet przy złym układzie renesans powinien rozpoznać płytę rozkręcić ją i nawet zainstalować grę ale nie uruchomić ją bo tak się właśnie zachowuje drugi napęd sprawny z BDP-010.

#12 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от Vogelek23 13 Январь 2024, 18:59
W poście #3 na drugiej fotografii masz dwa silniki - ten okrągły napędza płytę, ten boczny (na taśmie flex) przesuwa głowicę lasera. Nie widzę reszty mechanizmu, ale jeśli jest jeszcze jeden silnik, to z pewnością jest on do zaciągania/wypychania płyty. Silniki nie są niczym napędzane - mogą być jedynie zasilane, bo same w sobie stanowią napęd do innych mechanizmów.

Ponieważ przesuwanie głowicy lasera działa, taśma jest raczej wpięta prawidłowo, zatem jedyne, co mi przychodzi do głowy, to żebyś zamieścił zdjęcia obu stron taśmy, która łączy płytkę z silnikiem spindle i płytę (9-pinowa).

#13 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 14 Январь 2024, 03:18
Sprawdziłem połączenia taśm tak jak pisałeś i występowanie pinów, wszystko dobrze mam wpięte.
Dostałem teraz kolejną PS4 akurat do zmiany past i tam występuję taki sam napęd jak mój ,,uszkodzony"
Podmieniłem elektronikę i taśmy z tamtego sprawnego napędu, ale efektu brak.
Teraz ma takie objawy, pobiera płytę rusza tym laserem dość długo, próbuję zakręcić 5 sekund i staje.
Napięcia na uszkodzonym napędzie przy złączu na płytce logiki gdzie idzie taśma 9 pinowa, są takie same jak przy tym sprawnym który poprawnie rozkręca płytę.

Czyżby przyjechał do mnie ,,nowy" zestaw sanki-laser-silnik uszkodzony?
Powoli ręce rozkładam...

Edycja: poniżej zdjęcia taśmy.
ИзображениеИзображениеИзображение

#14 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от ctro 14 Январь 2024, 10:35
Ciekaw jestem, czy już wcześniej ktoś nie podmienił napędu na niekompatybilny z ta konsolą.

#15 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 14 Январь 2024, 11:42
LukaszBsKrakow писал(а):Teraz ma takie objawy, pobiera płytę rusza tym laserem dość długo, próbuję zakręcić 5 sekund i staje.
To by wyglądało bardziej na problem z detekcją płyty lub samym laserem, a nie z silnikiem spindle. Czy w tym nowym napędzie rozlutowałeś zworkę ESD, która zwykle jest fabrycznie zalutowywana, aby ładunki elektrostatyczne nie uszkodziły modułu lasera podczas pakowania i transportu? Zamieść zdjęcia głowicy lasera (tej nowej) z różnych kątów, zwłaszcza tam, gdzie widać jakiekolwiek luty czy elementy SMD. Możliwa lokalizacja zworki:
Изображение

#16 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 14 Январь 2024, 14:17
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

#17 Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от LukaszBsKrakow 18 Январь 2024, 01:37
Mały update:

Zamówiłem jeszcze jeden zestaw sanek z laserem i silnikiem.
Na mojej starej logice bez zmian, natomiast zamontowałem nową logikę i napęd wystartował. Wiadomo, konsola nie uruchomiła gier, więc przelutowałem z oryinalnej logiki układ RENESAS do nowej logiki i konsola ruszyła.
Czyta poprawnie gry i wysuwa pobiera ładne płyty.

Podsumowując: istnieje spore ryzyko jeśli kupimy nowy zestaw z laserem silnikiem itd może być on uszkodzony lub z wadą. Ten drugi zestaw który zakupiłem na konsolowo.pl wyglądał jak oryginał natomiast ten pierwszy jakby był dobrej jakości podróbka.

Dziękuje za zainteresowanie tematem i podpowiedzi Vogelek23, sporo wyniosłem z Twoich rad i już wiem jak podejść do kolejnej awarii napędu.

Pozdrawiam

Re: Konsola PS4 CUH 1116 nie rozkręca płyty w napędzie.

от Google Adsense [BOT] 18 Январь 2024, 01:37