Dzień Dobry
Na wstępie z góry informuję, że praktycznie nie mam doświadczenia w diagnozowaniu płyt głównych, ale pewne doświadczenia w elektronice i niezbędne narzędzia i umiejętności posiadam.
Potrzebuję pomocy w diagnozie.
Pacjent to Asus zephyrus g14 (Płyta GA401IH) uszkodzony podczas wymiany baterii przez mojego syna - prawdopodobnie podczas wypinania wtyczki zwarcie w okolicy Chargera.
Laptop generalnie martwy:
- nie świecą żadne diody
- po podłączeniu zasilania pobiera prąd 0,025A
- na zasilaczu na AC_BAT_SYS mam około 4V a na zwrocie włącznika brak napięcia
- na podpiętej baterii na zworce włącznika zasilania jest napięcie 3V
- napięcie nie wychodzi poza klucze PQ8901 PQ8902
- na BQ24780S mam napięcie
Nic więcej nie zdiagnozowałem, przypuszczam, że może być uszkodzimy charger, ale najbardziej martwi mnie jednak rezystancja na poziomie 7-10 Ω na cewkach PL8101-PL8105
Będę wdzięczny za podpowiedzi gdzie szukać.
R.
Na wstępie z góry informuję, że praktycznie nie mam doświadczenia w diagnozowaniu płyt głównych, ale pewne doświadczenia w elektronice i niezbędne narzędzia i umiejętności posiadam.
Potrzebuję pomocy w diagnozie.
Pacjent to Asus zephyrus g14 (Płyta GA401IH) uszkodzony podczas wymiany baterii przez mojego syna - prawdopodobnie podczas wypinania wtyczki zwarcie w okolicy Chargera.
Laptop generalnie martwy:
- nie świecą żadne diody
- po podłączeniu zasilania pobiera prąd 0,025A
- na zasilaczu na AC_BAT_SYS mam około 4V a na zwrocie włącznika brak napięcia
- na podpiętej baterii na zworce włącznika zasilania jest napięcie 3V
- napięcie nie wychodzi poza klucze PQ8901 PQ8902
- na BQ24780S mam napięcie
Nic więcej nie zdiagnozowałem, przypuszczam, że może być uszkodzimy charger, ale najbardziej martwi mnie jednak rezystancja na poziomie 7-10 Ω na cewkach PL8101-PL8105
Będę wdzięczny za podpowiedzi gdzie szukać.
R.