• Asus Zephyrus g14 (Płyta GA401IH) - zupełnie martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus Zephyrus g14 (Płyta GA401IH) - zupełnie martwy

przez netmaniak 12 stycznia 2024, 15:34
Dzień Dobry
Na wstępie z góry informuję, że praktycznie nie mam doświadczenia w diagnozowaniu płyt głównych, ale pewne doświadczenia w elektronice i niezbędne narzędzia i umiejętności posiadam.
Potrzebuję pomocy w diagnozie.
Pacjent to Asus zephyrus g14 (Płyta GA401IH) uszkodzony podczas wymiany baterii przez mojego syna - prawdopodobnie podczas wypinania wtyczki zwarcie w okolicy Chargera.
Laptop generalnie martwy:
- nie świecą żadne diody
- po podłączeniu zasilania pobiera prąd 0,025A
- na zasilaczu na AC_BAT_SYS mam około 4V a na zwrocie włącznika brak napięcia
- na podpiętej baterii na zworce włącznika zasilania jest napięcie 3V
- napięcie nie wychodzi poza klucze PQ8901 PQ8902
- na BQ24780S mam napięcie
Nic więcej nie zdiagnozowałem, przypuszczam, że może być uszkodzimy charger, ale najbardziej martwi mnie jednak rezystancja na poziomie 7-10 Ω na cewkach PL8101-PL8105

Będę wdzięczny za podpowiedzi gdzie szukać.
R.

Re: Asus Zephyrus g14 (Płyta GA401IH) - zupełnie martwy

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2024, 15:34

#3 Re: Asus Zephyrus g14 (Płyta GA401IH) - zupełnie martwy

przez netmaniak 12 stycznia 2024, 19:39
Zasilanie 20V, pobór 0,022A

PU8900 (BQ24780S)
1 - 4,35V
3 - 0,00 V
4 - 0,00 V
5 - 0,00 V
6 - 2,72 V
11- 0,00 V
12 - 0,00 V
20 - 0,00 V
24 - 0,00 V
25 - 0,00 V
28 - 19,50 V

#5 Re: Asus Zephyrus g14 (Płyta GA401IH) - zupełnie martwy

przez netmaniak 15 stycznia 2024, 10:35
Dziękuje za podpowiedzi
Zmierzone:
PQ8902 pin 3 do masy - bardzo pływające ale po chwili stabilizuje się na około 60 kΩ (na początku nawet ponad 2 mΩ)
PU8900 pin 24 do masy - 18,5 kΩ

Zamawiam PU8900.

#6 Re: Asus Zephyrus g14 (Płyta GA401IH) - zupełnie martwy

przez netmaniak 23 stycznia 2024, 09:27
Cześć.
Niestety wymiana nic nie zmieniła. Sytuacja taka jak przed wymianą.

Re: Asus Zephyrus g14 (Płyta GA401IH) - zupełnie martwy

przez Google Adsense [BOT] 24 stycznia 2024, 09:13
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).