Правила форума: Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).
Re: Smart zamek do drzwi YALE ENTR. Pomoc w ustaleniu problemu / identyfikacja elementu.
от Google Adsense [BOT] • 22 Январь 2024, 13:12
#2 Re: Smart zamek do drzwi YALE ENTR. Pomoc w ustaleniu problemu / identyfikacja elementu.
от Vogelek23 • 22 Январь 2024, 18:15
Oznaczenie "CK" to układ AP7340-18FS4-7 (stabilizator 1,8V - datasheet w załączniku). Po pierwsze, należy zmierzyć rezystancję do masy na pinie 1 (wyjście). Najlepiej więc zmierzyć rezystancję na kondensatorze C66 (czerwona sonda miernika do pinu bliżej napisu C66). Po drugie - dlaczego podajesz na złącze microUSB napięcie 12V??? Od kiedy to obowiązuje taki standard? Układ AP7340 ma maksymalne napięcie wejściowe = 5,25V! Nie dziw się więc, że się grzeje. I trzymaj kciuki, aby nie był zwarty - przy takim napięciu wejściowym z pewnością "pociągnie za sobą" to, co zasila.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#3 Re: Smart zamek do drzwi YALE ENTR. Pomoc w ustaleniu problemu / identyfikacja elementu.
от carrneiro • 23 Январь 2024, 14:52
Hej.
Dzięki za podjęcie tematu.
Rezystancja względem nogi ujemnej gniazda baterii 44,5kΩ
Względem obudowy gniazda usb 400kΩ i spada do ok 220kΩ
Zakładam, że nie ma takiego standardu.
Zasilacz oryginalny z pudełka ma 12V 1A. Działało to kilka razy aż kolega nie zniszczył końcówki kabelka. Takie dziwactwo sobie producent wymyślił.
Zasila to płytę i ładuje baterię 7,4V (2szt 18650).
Czy zdradzisz w jaki sposób to rozkodowałeś? Doświadczenie?
Dzięki za podjęcie tematu.
należy zmierzyć rezystancję do masy na pinie 1 (wyjście). Najlepiej więc zmierzyć rezystancję na kondensatorze C66 (czerwona sonda miernika do pinu bliżej napisu C66).
Rezystancja względem nogi ujemnej gniazda baterii 44,5kΩ
Względem obudowy gniazda usb 400kΩ i spada do ok 220kΩ
dlaczego podajesz na złącze microUSB napięcie 12V??? Od kiedy to obowiązuje taki standard?
Zakładam, że nie ma takiego standardu.
Zasilacz oryginalny z pudełka ma 12V 1A. Działało to kilka razy aż kolega nie zniszczył końcówki kabelka. Takie dziwactwo sobie producent wymyślił.
Zasila to płytę i ładuje baterię 7,4V (2szt 18650).
Oznaczenie "CK" to układ AP7340-18FS4-7 (stabilizator 1,8V - datasheet w załączniku)
Czy zdradzisz w jaki sposób to rozkodowałeś? Doświadczenie?
#4 Re: Smart zamek do drzwi YALE ENTR. Pomoc w ustaleniu problemu / identyfikacja elementu.
от Vogelek23 • 23 Январь 2024, 16:14
Po przepatrzeniu załączonych zdjęć wygląda na to, że AP7340 nie jest bezpośrednio zasilany z gniazda USB. Zmierz napięcie do masy na cewce L7 (od strony kondensatora C60) z podłączonym zasilaczem - tutaj spodziewamy się napięcia z przedziału 2,5-5V, bo to chyba ta właśnie przetwornica na sterowniku U11 (TPS62172DSGR) zasila stabilizator AP7340. Przy okazji, podaj oznaczenie z drugiej i trzeciej linii chargera U12 (pod kreską z oznaczeniem MPSJ18).
carrneiro писал(а):Czy zdradzisz w jaki sposób to rozkodowałeś?Pewnie. Wpisałem w Google frazę:
Код: Выделить всё
DFN1010 "CK" pdf
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
#5 Re: Smart zamek do drzwi YALE ENTR. Pomoc w ustaleniu problemu / identyfikacja elementu.
от carrneiro • 23 Январь 2024, 17:14
Vogelek23 писал(а):Pewnie. Wpisałem w Google frazę:
KOD: ZAZNACZ CAŁY
DFN1010 "CK" pdf
Proste i zarazem sprytne. Dzięki. Zapamiętam.
Zmierz napięcie do masy na cewce L7 (od strony kondensatora C60) z podłączonym zasilaczem - tutaj spodziewamy się napięcia z przedziału 2,5-5V, bo to chyba ta właśnie przetwornica na sterowniku U11 (TPS62172DSGR) zasila stabilizator AP7340.
4,8V względem minusa na złączu baterii.
0,7V względem obudowy gniazda
Przy okazji, podaj oznaczenie z drugiej i trzeciej linii chargera U12 (pod kreską z oznaczeniem MPSJ18).
MPSJ18
M26123
181838
Z drugiej strony PCB pod gniazdem usb jest J2. Przełącznik lewo-prawo.
Włącza-wyłącza zasilanie.
Za każdym razem był na pozycji "włączony".
Odcina i zasilanie gniazda i zasilanie baterii.
#6 Re: Smart zamek do drzwi YALE ENTR. Pomoc w ustaleniu problemu / identyfikacja elementu.
от Vogelek23 • 23 Январь 2024, 18:21
Re: Smart zamek do drzwi YALE ENTR. Pomoc w ustaleniu problemu / identyfikacja elementu.
от Google Adsense [BOT] • 24 Январь 2024, 11:31
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).