• Mactronic AHL0062 - latarka nie świeci

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Mactronic AHL0062 - latarka nie świeci

by kotletschabowy 20 January 2024, 11:41
Witam,
- urządzenie: Latarka czołowa Mactronic AHL0062,

Urządzenie samoczynnie przestało świecić - jeden z kolejnych egzemplarzy ma identyczną usterkę.

Podczas normalnego działania dioda sygnalizacyjna podczas ładowania świeci światłem czerwonym a po naładowaniu zmienia kolor na zielony.

Na początku tak też się zachowywała podczas ładowania lecz po zmianie koloru diody na zielony nie świeciła - migała czerwonym światłem tak, jakby była rozładowana.

Aktualnie po podłączeniu odrazu zapala się zielony kolor diody (jakby była naładowana do pełna, lecz nie swieci).

Na początku zakładałem, ze bateria rozładowała się poniżej progu załączania lecz na baterii jest normalne napięcie - ok. 4V.

Image

Wiem, ze może nie jest to droga rzecz i koszt naprawy oscyluje na granicy wartości takiej lampki lecz bardziej chodzi o ciekawość :)

Bardzo proszę o pomoc :)

Re: Mactronic AHL0062 - latarka nie świeci

by Google Adsense [BOT] 20 January 2024, 11:41

#2 Re: Mactronic AHL0062 - problem

by marcin79 20 January 2024, 16:26
A możesz dodać wyraźniejsze zdjęcie ? Oraz oznaczenie U2?

#3 Re: Mactronic AHL0062 - problem

by Vogelek23 20 January 2024, 21:48
Odłącz baterię od płytki i podaj zasilanie z zasilacza serwisowego (4V). Sprawdź, czy latarka się uruchomi - jeśli tak, bateria jest uszkodzona.

#4 Re: Mactronic AHL0062 - problem

by carrneiro 22 January 2024, 12:35
Gniazdo USB do sprawdzenia, bateria mogła przeżyć.
Często w tego typu urządzeniach też uszkadza się switch.

#5 Re: Mactronic AHL0062 - problem

by kotletschabowy 22 January 2024, 14:47
Vogelek23 wrote:Odłącz baterię od płytki i podaj zasilanie z zasilacza serwisowego (4V). Sprawdź, czy latarka się uruchomi - jeśli tak, bateria jest uszkodzona.

Tak zrobiłem, nie świeci.

#6 Re: Mactronic AHL0062 - latarka nie świeci

by carrneiro 22 January 2024, 15:40
W jakich punktach podałeś to zasilanie?

#7 Re: Mactronic AHL0062 - latarka nie świeci

by kotletschabowy 22 January 2024, 19:08
carrneiro wrote:W jakich punktach podałeś to zasilanie?

Zasilanie podałem w punkty zamiennie z baterią

#8 Re: Mactronic AHL0062 - latarka nie świeci

by carrneiro 24 January 2024, 09:28
Sprawdź SW1 czy ma przejście w obu położeniach przełącznika.

#9 Re: Mactronic AHL0062 - latarka nie świeci

by matic 24 January 2024, 10:21
SW1 is not a switch, but a tactile switch (push button).
Measure the resistance between pins of SW1, when it's released and pressed.
The resistance should be high (in kΩ range or greater) when it's released and low (close to 0Ω) when pressed.

If the resistances are fine, supply the lamp with a laboratory power supply (instead of a battery) and measure the voltage across SW1 when it's released and pressed.

Re: Mactronic AHL0062 - latarka nie świeci

by Google Adsense [BOT] 24 January 2024, 10:21
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).