• Domofon ELFON zwarcie na linii słuchawek

#1 Domofon ELFON zwarcie na linii słuchawek

от incred7 31 Январь 2024, 16:28
Zawodnik : Cyfrowy panel domofonowy ELFON OP-SL255RC HR-G
Kontuzja : Zwarcie na linii słuchawek komunikat pojawia się na kasecie w bramie głównej zamkniętego osiedla w którym znajduje się 6 klatek schodowych każda z nich posiada kasetę identyczną jak ta na bramie głównej
Próby zlokalizowania usterki ;
odłączenie linii słuchawek na bramie głównej ( brak zwarcia )
odłączanie linii słuchawek kolejno każdej z klatek - za każdym razem na wyświetlaczu kasety w bramie głównej ZWARCIE na linii słuchawek

Pytanie jak wygrać ten ( mecz ) ??

Re: Domofon ELFON zwarcie na linii słuchawek

от Google Adsense [BOT] 31 Январь 2024, 16:28

#2 Re: Domofon ELFON zwarcie na linii słuchawek

от Vogelek23 31 Январь 2024, 21:19
incred7 писал(а):odłączenie linii słuchawek na bramie głównej ( brak zwarcia )
A z czym jest połączona linia LU z drugiej strony kabla? Czy żyły nie są przypadkiem zamienione miejscami (LU+ i GND)? Mierzyłeś rezystancję do masy na odłączonej od panelu głównego linii LU?

incred7 писал(а):odłączanie linii słuchawek kolejno każdej z klatek - za każdym razem na wyświetlaczu kasety w bramie głównej ZWARCIE na linii słuchawek
Czyli problem nie leży w żadnej ze słuchawek w lokalach.

Proszę ustalić i podać, w jaki sposób podłączone są unifony - bezpośrednio, przez OPH4 z linią unifonów podłączoną do paneli czy przez OPH4 z linią unifonów podłączoną do OPH4.

#3 Re: Domofon ELFON zwarcie na linii słuchawek

от carrneiro 1 Февраль 2024, 12:25
Jeśli LU była by zamieniona z GND to któryś z tych modułów (6szt) musi zgłosić błąd fizycznie na panelu.

Mogę podać na PRIV numer telefonu do mojego dobrego kolegi., który Ci powie jak działać, ale najlepiej jak byś był w miejscu instalacji.

#4 Re: Domofon ELFON zwarcie na linii słuchawek  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 1 Февраль 2024, 12:47
carrneiro писал(а):Jeśli LU była by zamieniona z GND to któryś z tych modułów (6szt) musi zgłosić błąd fizycznie na panelu.
To zależy, w którym miejscu jest zamieniona, jeśli jest, a także, czy unifony są podłączone bezpośrednio do paneli czy przez OPH4. Po stronie paneli klatkowych najpewniej linie oraz same unifony są poprawnie podłączone i żaden nie ma zwarcia, skoro panele klatkowe nie "zgłaszają" problemu. Problem leży najprawdopodobniej albo w podłączeniu panelu bramowego z resztą systemu (okablowanie), albo w OPH4, który jest podłączony bezpośrednio do panelu bramowego, o ile jest zamontowany - ale żeby to ustalić, musimy znać strukturę (schemat) tej instalacji, o co zapytałem w poście #2.

Technicznie rzecz biorąc, najprościej ustalić przyczynę, podłączając panel bramowy do miejsca, do którego jest on podłączony (panele klatkowe, moduł OPH4) za pomocą innego kabla. Jeśli problem ustąpi, to mamy potwierdzenie uszkodzenia oryginalnego kabla.

carrneiro писал(а):Mogę podać na PRIV numer telefonu do mojego dobrego kolegi., który Ci powie jak działać, ale najlepiej jak byś był w miejscu instalacji.
Nie wyprowadzamy pomocy poza forum - tym razem upominam, ale następnym razem nałożę karę w postaci ostrzeżenia lub blokady pisania na forum.

#5 Re: Domofon ELFON zwarcie na linii słuchawek

от incred7 13 Февраль 2024, 19:03
problem rozwiązany - Uszkodzony kabel idący z bramy głównej .

Re: Domofon ELFON zwarcie na linii słuchawek

от Google Adsense [BOT] 13 Февраль 2024, 19:03