• ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

by wieslaw991 31 January 2024, 19:27
Witam jestem w posiadaniu Laptopa Yoga 460 z płytą główną
LCL-1M 14283.
Ostatnio postanowiłem wrócić do ustawień fabrycznych i tak tęż zrobiłem, po
wejściu w menadżera urządzeń zauważyłem brak kilku sterowników, wszedłem na stronę Lenovo
w celu pobrania brakujących sterowników ale było tam też narzędzie do automatycznej aktualizacji
sterowników. Uruchomiłem je i po kilku chwilach wyszukało mi sterowniki do pobrania z czego
osiem było wymagane (czy coś podobnego) więc klepnąłem w tę opcje żeby ściągnął mi te
niezbędne. Proces pobierania przebiegł pomyślnie, również instalacja przeszła bez trudu,
postanowiłem wyłączyć laptopa i po chwili włączyć żeby ewentualne zmiany zostały wprowadzone. I tak właśnie zrobiłem laptop uruchomił się to znaczy uruchomił się wentylator
oraz podświetlenie klawiatury i to wszystko brak obrazu ani żadnych dźwięków z głośników, sprzęt niby pracuje ale nie generuje obrazu. Podłączałem hdmi i też brak sygnału, wykurzyłem
się myślę pewnie bios się posypał. Ściągnąłem z netu bios i wgrałem a tu dalej zonk to samo brak obrazu.
Czy ktoś z szanownych fachowców miał taką historię, może mogli byście mi pomóc z tą anomalią
proszę.

Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

by Google Adsense [BOT] 31 January 2024, 19:27

#2 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

by ctro 31 January 2024, 20:26
Do przetestowania podstawowe rzeczy uniwersalne dla sporej ilości laptopów:
1. Odpięcie baterii głównej oraz bios
2. Uruchomienie laptopa bez pamięci ram i ponowne uruchomienie z pamięcią ram (po podpięciu trzeba poczekać przynajmniej minutę, bo obraz po zmianach w pamięci RAM pojawia się z dużym opóźnieniem).

#3 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

by wieslaw991 31 January 2024, 21:46
Dziękuję za zainteresowanie robiłem to wszystko co kolega zalecił w różnych kombinacjach bez rezultatu. Poszukam u siebie czy mam takiego winbonda i spróbuję jeszcze na nim, chyba że podeśle ktoś sprawdzony w 100% wsad bin.
Zauważyłem po wgraniu biosu że mimo to komp zachowuje się nieco inaczej niż na oryginale,
mianowicie po wymuszeniu wyłączenia go wyłączy się zgasną diody ale po jakichś kilku minutach sam startuje i tylko jeśli zasilacz jest podłączony. Po za tym przy odpalaniu normalnie startuje odpala się podświetlenie klawiatury przygasa wentylator rusza później też wyłącza się na jakieś 3 min. i włącza się niemal na pełnych obrotach i tak chodzi cały czas. Na starym biosie robił podobnie tylko za drugim razem nie wchodził na tak duże obroty.
Dodaję pliki biosu oryginału i tego z netu znacznie się różnią.

#4 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

by ctro 31 January 2024, 22:43
W tym bios ściągniętym z internetu był wyczyszczony ME Region przed wgraniem na płytę?
Na płycie są 2 kości 8+8 lub jedna 16mb?
Zachowanie ten laptop ma dość dziwne, ciekawe czy w trakcie programowania EC się coś nie wysypało.

#5 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

by wieslaw991 31 January 2024, 22:50
Wgrywałem bios programatorem nie mam pojęcia czy coś tam było grzebane.
Kość WinBond 25Q128FV tę programowałem na zewnątrz.

#6 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

by ctro 31 January 2024, 23:25
Proszę skasować plik, póki nikt go nie pobrał, ponieważ na tym forum trzeba wrzucać bios do sprawdzenia w osobnym wątku. Inaczej admin może różnie zareagować. Nie wiem który dokładnie plik był pobrany z tej strony, ale powinien być wyczyszczony ME.

#7 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.  [SOLVED]

by matic 1 February 2024, 10:49
You should transferred the ME-region from your old (original) BIOS dump to the new one you downloaded. Everything is described in traing department of the forum (see the chapter "USZKODZENIE FIRMWARE/BIOS").

#8 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

by wieslaw991 6 February 2024, 20:04
Witam udało mi się w końcu naprawić laptopa, przyczyną był ME Region.
Co prawda niebyła to prosta sprawa bo pierwszy raz grzebałem w biosie.
Ale po kilkukrotnym przeczytaniu o co w tym wszystkim chodzi i obejrzeniu instrukcji na YouTube, zrobiłem sam działający bios.
Dziękuje za naprowadzenie koledze "matic".
Pozdrawiam.