• ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

przez wieslaw991 31 stycznia 2024, 19:27
Witam jestem w posiadaniu Laptopa Yoga 460 z płytą główną
LCL-1M 14283.
Ostatnio postanowiłem wrócić do ustawień fabrycznych i tak tęż zrobiłem, po
wejściu w menadżera urządzeń zauważyłem brak kilku sterowników, wszedłem na stronę Lenovo
w celu pobrania brakujących sterowników ale było tam też narzędzie do automatycznej aktualizacji
sterowników. Uruchomiłem je i po kilku chwilach wyszukało mi sterowniki do pobrania z czego
osiem było wymagane (czy coś podobnego) więc klepnąłem w tę opcje żeby ściągnął mi te
niezbędne. Proces pobierania przebiegł pomyślnie, również instalacja przeszła bez trudu,
postanowiłem wyłączyć laptopa i po chwili włączyć żeby ewentualne zmiany zostały wprowadzone. I tak właśnie zrobiłem laptop uruchomił się to znaczy uruchomił się wentylator
oraz podświetlenie klawiatury i to wszystko brak obrazu ani żadnych dźwięków z głośników, sprzęt niby pracuje ale nie generuje obrazu. Podłączałem hdmi i też brak sygnału, wykurzyłem
się myślę pewnie bios się posypał. Ściągnąłem z netu bios i wgrałem a tu dalej zonk to samo brak obrazu.
Czy ktoś z szanownych fachowców miał taką historię, może mogli byście mi pomóc z tą anomalią
proszę.

Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

przez Google Adsense [BOT] 31 stycznia 2024, 19:27

#2 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

przez ctro 31 stycznia 2024, 20:26
Do przetestowania podstawowe rzeczy uniwersalne dla sporej ilości laptopów:
1. Odpięcie baterii głównej oraz bios
2. Uruchomienie laptopa bez pamięci ram i ponowne uruchomienie z pamięcią ram (po podpięciu trzeba poczekać przynajmniej minutę, bo obraz po zmianach w pamięci RAM pojawia się z dużym opóźnieniem).

#3 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

przez wieslaw991 31 stycznia 2024, 21:46
Dziękuję za zainteresowanie robiłem to wszystko co kolega zalecił w różnych kombinacjach bez rezultatu. Poszukam u siebie czy mam takiego winbonda i spróbuję jeszcze na nim, chyba że podeśle ktoś sprawdzony w 100% wsad bin.
Zauważyłem po wgraniu biosu że mimo to komp zachowuje się nieco inaczej niż na oryginale,
mianowicie po wymuszeniu wyłączenia go wyłączy się zgasną diody ale po jakichś kilku minutach sam startuje i tylko jeśli zasilacz jest podłączony. Po za tym przy odpalaniu normalnie startuje odpala się podświetlenie klawiatury przygasa wentylator rusza później też wyłącza się na jakieś 3 min. i włącza się niemal na pełnych obrotach i tak chodzi cały czas. Na starym biosie robił podobnie tylko za drugim razem nie wchodził na tak duże obroty.
Dodaję pliki biosu oryginału i tego z netu znacznie się różnią.

#4 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

przez ctro 31 stycznia 2024, 22:43
W tym bios ściągniętym z internetu był wyczyszczony ME Region przed wgraniem na płytę?
Na płycie są 2 kości 8+8 lub jedna 16mb?
Zachowanie ten laptop ma dość dziwne, ciekawe czy w trakcie programowania EC się coś nie wysypało.

#5 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

przez wieslaw991 31 stycznia 2024, 22:50
Wgrywałem bios programatorem nie mam pojęcia czy coś tam było grzebane.
Kość WinBond 25Q128FV tę programowałem na zewnątrz.

#6 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

przez ctro 31 stycznia 2024, 23:25
Proszę skasować plik, póki nikt go nie pobrał, ponieważ na tym forum trzeba wrzucać bios do sprawdzenia w osobnym wątku. Inaczej admin może różnie zareagować. Nie wiem który dokładnie plik był pobrany z tej strony, ale powinien być wyczyszczony ME.

#7 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 1 lutego 2024, 10:49
You should transferred the ME-region from your old (original) BIOS dump to the new one you downloaded. Everything is described in traing department of the forum (see the chapter "USZKODZENIE FIRMWARE/BIOS").

#8 Re: ThinkPad Yoga 460. Po aktualizacji brak obrazu.

przez wieslaw991 6 lutego 2024, 20:04
Witam udało mi się w końcu naprawić laptopa, przyczyną był ME Region.
Co prawda niebyła to prosta sprawa bo pierwszy raz grzebałem w biosie.
Ale po kilkukrotnym przeczytaniu o co w tym wszystkim chodzi i obejrzeniu instrukcji na YouTube, zrobiłem sam działający bios.
Dziękuje za naprowadzenie koledze "matic".
Pozdrawiam.