• Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez ctro 3 grudnia 2023, 22:56
Cześć,

Niestety nie wiem jaki to model CUH, ponieważ nie ma etykiety z SN.
Oznaczenie z płyty głównej to SAA-001 1-889-352-21

Konsola była całkowicie martwa.
Z uszkodzeń zasilacza wynika, że prawdopodobnie była po burzy - zasilacz udało się naprawić. Detale w tym wątku:
viewtopic.php?f=222&t=72298&view=unread&sid=d7563ee63b2726788c6dd3137d96c64c#unread

Zasilacz produkuje 4,75V oraz 11,95V.
Płyta startuje, słychać moment załączenia 12V oraz startuje wentylator.
Okolica blachy procesora dość szybko robi się ciepła.
Niebieska dioda cały czas rozjaśnia się i ściemnia, stąd moje określenie BLOD.
Po ok 15s trzymania przycisku konsola daje się wyłączyć z normalnym dźwiękiem "pożegnalnym".
Bateria RTC miała 2,98V i przed jej wymianą udało mi się uruchomić konsolę w trybie safety - 7s ciągłego trzymania przycisku aż do 2 sygnału dźwiękowego.
Po wymianie baterii RTC nie udało mi się już wejść w ten tryb- przy dłuższym trzymaniu konsola po prostu się wyłącza.

Raz dała mi obraz na starym TV z matrycą HD w postaci wielu kolumn poziomych pasków, jednak telewizor mógl nie być do końca kompatybilny.

Zastanawia mnie te jednorazowe danie obrazu, dlatego myślę nad przelutowaniem gniazda HDMI (nie mam odpowiedniego na wymianę na ten moment).

Proszę o porady co jeszcze sprawdzić.
Do sprawdzenia napięć na cewkach robić to tylko na standby, czy zamontować jakąś prowizorkę w postaci radiatora na rdzeń (i ram?) i puścić 12v?

Testy robię bez napędu DVD i jego płytki oraz bez dysku HDD.

Dzięki

Re: Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2023, 22:56

#2 Re: Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez matic 4 grudnia 2023, 07:53
Hello!

Measure the voltages to ground on all coils, when the console is turned on (blue LED is flashing). You can take the measurements with the Blu-Ray drive disconnected from the board. Yes, if the APU gets hot, you need to put a heatsink on it.

#3 Re: Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez ctro 10 grudnia 2023, 19:10
I installed heatsink with small ventilator, but i think ram ia overheating, as it switch off after approx 50seconds. In shell it don't switch off.

Measurements are on the picture, as i could'nt find markings. Is it OK for you?

During measurements i installed RTC battery
Obrazek

#4 Re: Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez matic 13 grudnia 2023, 21:13
Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on pins 1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19 of HDMI port.
HDMI port pinout:
Obrazek

The easiest way is to use a HDMI test board:
Obrazek

#5 Re: Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez ctro 23 stycznia 2024, 16:47
Na pinach:

Pomiary do poprawy. Właśnie edytuję... Czarna bagieta była na masie.
1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18 brak wskazu - O.L.
Pin 19 spadek napięcia 2,64V
Płytka testowa w końcu dotarła.

Edit:
Poprawne pomiary z czerwoną bagietą na masie
1-12 0,5V
13 0,57V
14 OL
15 0,57V
16 0,57V
18 0,66V
19 0,6V

#6 Re: Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez matic 23 stycznia 2024, 20:15
Can you pair a joystick (controller) with the console?

#7 Re: Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez ctro 27 stycznia 2024, 12:37
No, it even not charge controller, so probably 5V is missing.
Blue light is slowly brightening and dimming continously.

#8 Re: Sony PS4 (chyba) po burzy. BLOD. 1-889-352-21

przez ctro 1 lutego 2024, 12:23
Temat diagnostyki unarł. Odpuszczam temat.