• PS4 Slim rezystancja na cewkach, szybkie wyłączenie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 PS4 Slim rezystancja na cewkach, szybkie wyłączenie

przez kond82 4 lutego 2024, 21:09
Witam,
czy wiecie jaka powinna być prawidłowa rezystancja na cewkach APU, płyta SAE-004. U mnie są takie jak zdjęciu i wydają się trochę za małe.
Ogólne problem jest taki że konsola wydaje beep i szybko mignie na niebiesko i się wyłącza, jak by miała gdzieś zwarcie. Na zasilaczu oryginalnym i serwisowym tak samo.
Napięcia w trybie stand by są prawidłowe.

Historia konsoli taka że kupiona jako martwa, ale po włączeniu u mnie był typowy BLOD i było słychać przeciążoną przetwornicę 5V, więc próbą zwarciową znalazłem przywarte (grzały się) switche power USB (2 szt.) po wymianie BD82044 na BD82042 (oryginale trudno dostępne) powstał problem opisany powyżej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek

Re: PS4 Slim rezystancja na cewkach, szybkie wyłączenie

przez Google Adsense [BOT] 4 lutego 2024, 21:09

#2 Re: PS4 Slim rezystancja na cewkach, szybkie wyłączenie

przez ctro 5 lutego 2024, 23:00
W trakcie czyszczenia zmierzyłem na szybko cewki pod GPU.
Tam gdzie masz 1,7 i 2ohmy w moim egzemplarzu było równo 2,4 i 2 5ohm.
Myślę, że masz wynik w granicy tolerancji.

Ja bym zdjął te switche i spróbował odpalić bez nich. Ew skonsultuj z kimś, czy to bezpieczne dla konsoli.

#3 Re: PS4 Slim rezystancja na cewkach, szybkie wyłączenie  [ROZWIĄZANY]

przez kond82 15 lutego 2024, 09:11
Witam, myślę że temat do zamknięcia, przelutowałem układ przetwornicy od 5v i płyta ożyła tzn. wróciła do typowego BLOD -a. Procesor się nagrzewa na UART nic nie pokazuje. Pewnie trzeba zrobić rebaling. Pozdrawiam

Re: PS4 Slim rezystancja na cewkach, szybkie wyłączenie  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 15 lutego 2024, 09:11