• DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от falkon40 2 Февраль 2024, 12:53
Laptop: DELL PRECISION M6600
Procesor: i7 2820QM.
Karta graficzna dedykowana : nVidia Quadro 3000M 2GB
Karta graficzna zintegrowana : Intel HD 3000
RAM:8GB 2x4GB
System: Windwos 7 Professional x64bit, Service Pack -1.

Witam.

Wstępne rozpoznanie : „problem z mostem”, (elektroda.pl)

Zwracam się do osób, które mogły się spotkać z taką lub podobną usterką naprawiając laptopy marki DELL serii Precision modele z dwiema kartami pracujące w technologii nVidia OPTIMUS na systemie Windwos 7.

Walczę od dłuższego czasu z woskującym ekranem (BSOD)-DRIVER_POWER_STATE_FAILURE. Próbuję namierzyć przyczynę powyższego problemu, czy to jest związane z wadliwym działaniem elektroniki, oprogramowania, sterowników. Laptop DELL M6600 kupiony był jako używany i od początku miał problem z BSOD, posiadał też usterkę w postaci uszkodzenia układu zasilania wentylatora karty graficznej. Usterka została naprawiona, opis usterki był na forum elvikom „Video Fan "X" Erorr Code 2000-0511” dell-m6600-nie-przechodzi-programu-diagnostycznego-t42772.html . Później padła bateria została poddana regeneracji.

Opis usterek, zdarzeń.
1. Najczęściej powyższa usterka (Blue Screen of Death) występuję, gdy w systemie są dostępne dwie karty graficzne zintegrowana Intel HD i dedykowana nVidia Quadro 3000M, które włączamy w BIOS jako technologia nVidia Optimus w systemie Windows 7. Tu należy zaznaczyć, że monitoruje temperaturę MSI Aftreburner dla Quadro 3000M w pasku zadań. Laptop po dłuższym nieużywaniu uruchomiony (zimny) po raz pierwszy i po zalogowaniu do systemu Windows 7, widoczne są dwie karty graficzne. Monitoring pokazuje temperaturę 30C (stopni) karty Quadro 3000M, a następnie pojawia się temperatura „zero stopni GPU1 0C” dla karty nVidia Quadro 3000M i za moment wskakuje ekran BSOD. Laptop się resetuje, uruchamia i po zalogowaniu do Windows 7 już widoczna jest tylko jedna karta graficzna nVidia Quadro 3000M.

Изображение

2. Zimny laptop pierwsze uruchomienie, zawieszenie przy ekranie Loga DELL

Re: DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от Google Adsense [BOT] 2 Февраль 2024, 12:53

#2 Re: DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от ado 6 Февраль 2024, 21:54
falkon40 писал(а):Wstępne rozpoznanie : „problem z mostem”, (elektroda.pl)

Chodzi o Sandy Bridge ?

Z tekstu wnioskuje że zanika Intel HD 3000, która jest w Cpu i7 2820QM.
Procesor był podstawiony ?

#3 Re: DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от Dino740827 7 Февраль 2024, 09:04
Witam, spróbuj wyjąć grafikę MXM i zostaw Intel HD i tak przetestuj zobacz czy BSOD dalej się będzie pojawiać. Sprawdź jeszcze LVDS MUX czy wszystko dobrze z nim.

#4 Re: DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от falkon40 8 Февраль 2024, 08:06
1. Chodzi o Sandy Bridge ?
Tak myślę, ze chodziło o Sandy Bridge ( INTEL BD82QM67 SLJ4M ). Opis post #15 info. https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight=

2. Procesor był podstawiony ?
Nie był zmieniany.

3. Sprawdź jeszcze LVDS MUX czy wszystko dobrze z nim.
Muszę zobaczyć za co odpowiada układ LVDS MUX (niewtajemniczony).

A tak wszystko w DELL M6600 działa oprócz tej usterki wyżej opisanej.

#5 Re: DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от ado 8 Февраль 2024, 21:28
falkon40 писал(а):Tak myślę, ze chodziło o Sandy Bridge ( INTEL BD82QM67 SLJ4M )

Pytanie napisałem troch podchwytliwie, bo sam byłem zdziwiony że Sandy Bridge to Cpu ,Socket S 989 na schemacie.
Może koledzy z elektrody trafnie typują uszkodzenie określając po prostu most.
Tam są dwie fazy zasilania gpu -gfxcore,
Możesz nam sprecyzować czy to napijecie też zanika ?

#6 Re: DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от Vogelek23 8 Февраль 2024, 21:43
falkon40 писал(а):Muszę zobaczyć za co odpowiada układ LVDS MUX (niewtajemniczony).
LVDS MUX to po prostu multiplekser (przełącznik kilku źródeł sygnału do jednego wyjścia) LVDS. Układ MUX otrzymuje cyfrowy sygnał wizyjny LVDS jednocześnie z dwóch źródeł: zintegrowanej GPU Intela i dedykowanej nVidia, natomiast wyjście LVDS tego układu jest podłączone do ekranu wbudowanego. W zależności od tego, z której karty grafiki laptop korzysta w danej chwili, odpowiednie wyjście z danej GPU jest podłączane do ekranu przez multiplekser.

#7 Re: DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от falkon40 12 Февраль 2024, 16:28
Witam
Dziś uchwyciłem jedną z usterek z wątku #1 , którą opisałem jako nr 2 , czyli zawieszenie laptopa przy uruchomianiu "zimnego" laptopa. Usterka pokazuje pasek stanu na 50% z logiem DELL wygląda jak niżej przedstawia zdjęcie. Ponowne wciśniecie przycisku uruchamia laptop i działa tj. loguje sie do Windwos. Efekt tej usterki wcześniej był taki, ze dwóch kart w latopie HD 3000 i nvidia Quadro po tym epizodzie w systemie była już widoczna w systemie tylko karta graficzna.
Изображение

Dino740827 писал(а):Witam, spróbuj wyjąć grafikę MXM i zostaw Intel HD i tak przetestuj zobacz czy BSOD dalej się będzie pojawiać.
Wyjałem karte nvidia Quadro 3000M i laptop działa teraz na zintegrowanej intel-a HD 3000.

ado писал(а):Tam są dwie fazy zasilania gpu -gfxcore,
Możesz nam sprecyzować czy to napijecie też zanika ?
Nie jestem serwisantem, a laikiem i użytkownikiem tego DELL-a M6600 i nie rozbieram tak daleko laptopa.

Jako technik informatyk i interesujący sie elektroniką kiedyś miałem ochotę złożyć z części takiego DELL-a M6600, ale rzuciłem plany i wybrałem opcje kupienia w całości używanego laptopa. Jak wcześniej pisałem mam kilka części do tego laptopa M6600 miedzy innymi uszkodzoną z allegro płytę główną : 10ELT10E001-B. Brooks 17" DELL REV:A00, EVLT MBG REV:A00, 01015GU00-388-G.

Vogelek23 писал(а):LVDS MUX to po prostu multiplekser (przełącznik kilku źródeł sygnału do jednego wyjścia) LVDS. Układ MUX otrzymuje cyfrowy sygnał wizyjny LVDS jednocześnie z dwóch źródeł: zintegrowanej GPU Intela i dedykowanej nVidia, natomiast wyjście LVDS tego układu jest podłączone do ekranu wbudowanego. W zależności od tego, z której karty grafiki laptop korzysta w danej chwili, odpowiednie wyjście z danej GPU jest podłączane do ekranu przez multiplekser.
Odnośnie układu LVDS MUX , którą opisuje Vogelek23 pan Łukasz. Otworzyłem schemat (mam pobrany z forum) poszukałem, że to U10, U11 (TS3DV520ERUAR) i na układzie na płycie (z allegro) jest opis na dwóch układach P13LVD 512ZHE 1210XG. Tak ze to moze byc jedna z hipotez usterki.

Изображение

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

Re: DELL M6600 – problem nVidia OPTIMUS, (BSOD) DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

от Google Adsense [BOT] 12 Февраль 2024, 16:28
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).