• Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 23 stycznia 2024, 11:08
Witam

Pacjent jak w temacie, niestety nie posiadam dokumentacji do tej platformy.
Czy ktoś może pomóc w dezaktywacji wbudowanej pamięci ram?

Z góry dziękuje za pomoc.

Obsada:

MB: DA0XKTMB8C0
REV: C
CPU: SRF6X
gpu: N18P-G0-MP-A1
PCH: SR49B
KBC: IT8987VG

Obrazek
Obrazek

Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez Google Adsense [BOT] 23 stycznia 2024, 11:08

#2 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez Vogelek23 24 stycznia 2024, 01:10
Zamieść wyraźne zdjęcie mostka PCH z 1-centymetrowym marginesem dookoła.

#3 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 24 stycznia 2024, 10:44
Wystarczy jakość?

Obrazek

#4 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 25 stycznia 2024, 10:59
Ma ktoś jakiś pomysł? :D

#5 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 6 lutego 2024, 14:44
Naprawdę nikt nie ma pomysłu? :| :| :|

#6 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez Vogelek23 7 lutego 2024, 15:06
Zamieść wyraźne zdjęcie obszaru, zaznaczonego na czerwono:
Obrazek

#7 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 8 lutego 2024, 09:04
Obrazek

#8 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez Vogelek23 8 lutego 2024, 15:55
Spróbuj przesunąć rezystor 1 z pozycji czerwonej na żółtą. Jeśli to nic nie zmieni, cofnij zmianę i przesuń rezystor 2 z pozycji czerwonej na żółtą. Jeśli to nic nie zmieni, cofnij zmianę i przesuń rezystor 3 z pozycji czerwonej na żółtą. Jeśli to nic nie zmieni, cofnij zmianę i przesuń rezystor 4 z pozycji czerwonej na żółtą. Jeśli to nic nie zmieni, zapomnij o możliwości wyłączenia wbudowanej pamięci RAM na tej płycie.
Obrazek

#9 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 15 lutego 2024, 12:01
Przy 1 wersji wykrywa dokładnie 8GB wbudowanego jak oryginał czyli bez zmian.
Przy 2 wersji wykryło 4GB czyli połowę wlutowanych(niestety wystrzelił mi rezystor przy ponownym wylucie, powiedz mi te 4 rezystory maja taką samą wartość?
Masz może wartość tych rezystorów?

#10 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez matic 15 lutego 2024, 12:23
Yes, the values of all these resistors are the same.
They are 10kΩ/5%, package 0201.

#11 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 21 lutego 2024, 08:47
Dziękuję bardzo Łukasz oraz matic za pomoc.

Dla potomnych:

Przy 1 wersji wykrywa dokładnie 8GB wbudowanego jak oryginał czyli bez zmian
Przy 2 wersji wykryło 4GB czyli połowę wlutowanych
Przy 3 wersji wykrywa dokładnie 8GB wbudowanego jak oryginał czyli bez zmian
Przy 4 wersji ram został całkowicie wyłączony platforma pracuje na ramie z slotu

Mam jeszcze pytanie do Ciebie Łukaszu czy miałeś do tego BV ? Bo nie wierzę że tak strzeliłeś w losowe 4 rezystory koło PCH z drugiej strony nie byleś tez pewien czy którakolwiek ko figuracja zadziała.
Możesz dla mnie i potomnych objaśnić zasadę szukania konfigurowania takich przypadków odłączania wbudowanego ram?

Z góry dziękuje za pomoc.

#12 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez Vogelek23 21 lutego 2024, 09:45
mmike napisał(a):czy miałeś do tego BV ?
Oczywiście: post281396.html#p281396

mmike napisał(a):Możesz dla mnie i potomnych objaśnić zasadę szukania konfigurowania takich przypadków odłączania wbudowanego ram?
Nie zawsze jest to możliwe na każdej płycie. W tym konkretnym modelu nigdy nie wyłączałem wbudowanego RAM-u, więc nie miałem pewności, że w ogóle można to zrobić. Podszedłem więc do tematu "na logikę", bazując na swoim doświadczeniu z innych płyt - w boardview wyszukałem najpierw połączenia, zawierające frazę "RAM" (głównie chodziło mi o sygnały podobne do "RAM_CFGx", które czasami występują na innych płytach i służą właśnie do konfiguracji lub wyłączania wbudowanej pamięci). Ponieważ w wynikach nie było interesujących mnie sygnałów (były tylko 4 wyniki, np. FRAME#, LPC_FRAME#, które nie mają nic wspólnego z RAM-em), wyszukałem frazę "BOARD" - to dało mi 4 obiecujące wyniki: BOARD_ID0, BOARD_ID1, BOARD_ID2 oraz BOARD_ID3. Z uwagi na brak schematu, nie miałem pewności, czy którykolwiek z tych sygnałów wyłącza wbudowany RAM, toteż zaproponowałem metodę "prób i błędów", bo tak bym zrobił na Twoim miejscu. Jak się okazało wyżej, ostatnia opcja na szczęście zadziałała.

#13 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 21 lutego 2024, 10:05
Ok rozumiem zasadę działania, lecz skąd wyszukanie frazy BOARD?
Ponadto jeszcze jedno pytanie często w takich konfiguracjach nie wchodzi w grę tylko przestawienie jednego rezystora a kilku równocześnie zatem dlaczego wydedukowałeś tylko metodę iż jeden rezystor wystarczy?

#14 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 21 lutego 2024, 12:57
mmike napisał(a):Ok rozumiem zasadę działania, lecz skąd wyszukanie frazy BOARD?
Jak już pisałem, jest to kwestia doświadczenia w naprawach różnych płyt i dobrej pamięci co do nazewnictwa sygnałów.

mmike napisał(a):często w takich konfiguracjach nie wchodzi w grę tylko przestawienie jednego rezystora a kilku równocześnie zatem dlaczego wydedukowałeś tylko metodę iż jeden rezystor wystarczy?
Gdyby sygnały nazywały się RAM_CFG0, RAM_CFG1, RAM_CFG2 i RAM_CFG3, to jak najbardziej różna kombinacja tych sygnałów (odpowiedni stan niski lub wysoki każdej z linii) miałby wpływ na konfigurację pamięci RAM, w tym wyłączenie pamięci na płycie (w niektórych płytach można nawet wyłączyć odpowiednią konfiguracją slot RAM, a nie tylko wbudowaną pamięć). Sygnały BOARD_IDx natomiast (tu znów przychodzi z pomocą doświadczenie) służą najczęściej nie tylko (czasem nawet wcale) do konfiguracji RAM, ale np. do ustalenia rozmiaru ekranu (wersje 15- i 17-calowe), włączenia i wyłączenia dedykowanej karty grafiki (DISCRETE/UMA) czy też określenia architektury (np. model PCH) lub rewizji płyty. Nie ma uniwersalnej metody "dekodowania" linii BOARD_IDx ani RAM_CFGx, bo każdy producent sam sobie ustala co, gdzie i jak ma być konfigurowane, i czy w ogóle ma być konfigurowalne. Pozostaje zatem wspomniana metoda "prób i błędów" lub opieranie się na wiedzy i doświadczeniu administratora tego forum ;)

#15 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram

przez mmike 23 lutego 2024, 11:41
Okej i to jest jasna i rzeczowa odpowiedz:)

Pozostaje zatem wspomniana metoda "prób i błędów" lub opieranie się na wiedzy i doświadczeniu administratora tego forum ;)

W punkt :D :D :D