Правила форума: Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума
- Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
- Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
- Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
- Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
- Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
- Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram
от Google Adsense [BOT] • 23 Январь 2024, 11:08
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Spróbuj przesunąć rezystor 1 z pozycji czerwonej na żółtą. Jeśli to nic nie zmieni, cofnij zmianę i przesuń rezystor 2 z pozycji czerwonej na żółtą. Jeśli to nic nie zmieni, cofnij zmianę i przesuń rezystor 3 z pozycji czerwonej na żółtą. Jeśli to nic nie zmieni, cofnij zmianę i przesuń rezystor 4 z pozycji czerwonej na żółtą. Jeśli to nic nie zmieni, zapomnij o możliwości wyłączenia wbudowanej pamięci RAM na tej płycie.
Dziękuję bardzo Łukasz oraz matic za pomoc.
Dla potomnych:
Przy 1 wersji wykrywa dokładnie 8GB wbudowanego jak oryginał czyli bez zmian
Przy 2 wersji wykryło 4GB czyli połowę wlutowanych
Przy 3 wersji wykrywa dokładnie 8GB wbudowanego jak oryginał czyli bez zmian
Przy 4 wersji ram został całkowicie wyłączony platforma pracuje na ramie z slotu
Mam jeszcze pytanie do Ciebie Łukaszu czy miałeś do tego BV ? Bo nie wierzę że tak strzeliłeś w losowe 4 rezystory koło PCH z drugiej strony nie byleś tez pewien czy którakolwiek ko figuracja zadziała.
Możesz dla mnie i potomnych objaśnić zasadę szukania konfigurowania takich przypadków odłączania wbudowanego ram?
Z góry dziękuje za pomoc.
Dla potomnych:
Przy 1 wersji wykrywa dokładnie 8GB wbudowanego jak oryginał czyli bez zmian
Przy 2 wersji wykryło 4GB czyli połowę wlutowanych
Przy 3 wersji wykrywa dokładnie 8GB wbudowanego jak oryginał czyli bez zmian
Przy 4 wersji ram został całkowicie wyłączony platforma pracuje na ramie z slotu
Mam jeszcze pytanie do Ciebie Łukaszu czy miałeś do tego BV ? Bo nie wierzę że tak strzeliłeś w losowe 4 rezystory koło PCH z drugiej strony nie byleś tez pewien czy którakolwiek ko figuracja zadziała.
Możesz dla mnie i potomnych objaśnić zasadę szukania konfigurowania takich przypadków odłączania wbudowanego ram?
Z góry dziękuje za pomoc.
mmike писал(а):czy miałeś do tego BV ?Oczywiście: post281396.html#p281396
mmike писал(а):Możesz dla mnie i potomnych objaśnić zasadę szukania konfigurowania takich przypadków odłączania wbudowanego ram?Nie zawsze jest to możliwe na każdej płycie. W tym konkretnym modelu nigdy nie wyłączałem wbudowanego RAM-u, więc nie miałem pewności, że w ogóle można to zrobić. Podszedłem więc do tematu "na logikę", bazując na swoim doświadczeniu z innych płyt - w boardview wyszukałem najpierw połączenia, zawierające frazę "RAM" (głównie chodziło mi o sygnały podobne do "RAM_CFGx", które czasami występują na innych płytach i służą właśnie do konfiguracji lub wyłączania wbudowanej pamięci). Ponieważ w wynikach nie było interesujących mnie sygnałów (były tylko 4 wyniki, np. FRAME#, LPC_FRAME#, które nie mają nic wspólnego z RAM-em), wyszukałem frazę "BOARD" - to dało mi 4 obiecujące wyniki: BOARD_ID0, BOARD_ID1, BOARD_ID2 oraz BOARD_ID3. Z uwagi na brak schematu, nie miałem pewności, czy którykolwiek z tych sygnałów wyłącza wbudowany RAM, toteż zaproponowałem metodę "prób i błędów", bo tak bym zrobił na Twoim miejscu. Jak się okazało wyżej, ostatnia opcja na szczęście zadziałała.
#14 Re: Asus X571G Dezaktywacja wbudowanej pamięci ram [РЕШЕНО]
от Vogelek23 • 21 Февраль 2024, 12:57
mmike писал(а):Ok rozumiem zasadę działania, lecz skąd wyszukanie frazy BOARD?Jak już pisałem, jest to kwestia doświadczenia w naprawach różnych płyt i dobrej pamięci co do nazewnictwa sygnałów.
mmike писал(а):często w takich konfiguracjach nie wchodzi w grę tylko przestawienie jednego rezystora a kilku równocześnie zatem dlaczego wydedukowałeś tylko metodę iż jeden rezystor wystarczy?Gdyby sygnały nazywały się RAM_CFG0, RAM_CFG1, RAM_CFG2 i RAM_CFG3, to jak najbardziej różna kombinacja tych sygnałów (odpowiedni stan niski lub wysoki każdej z linii) miałby wpływ na konfigurację pamięci RAM, w tym wyłączenie pamięci na płycie (w niektórych płytach można nawet wyłączyć odpowiednią konfiguracją slot RAM, a nie tylko wbudowaną pamięć). Sygnały BOARD_IDx natomiast (tu znów przychodzi z pomocą doświadczenie) służą najczęściej nie tylko (czasem nawet wcale) do konfiguracji RAM, ale np. do ustalenia rozmiaru ekranu (wersje 15- i 17-calowe), włączenia i wyłączenia dedykowanej karty grafiki (DISCRETE/UMA) czy też określenia architektury (np. model PCH) lub rewizji płyty. Nie ma uniwersalnej metody "dekodowania" linii BOARD_IDx ani RAM_CFGx, bo każdy producent sam sobie ustala co, gdzie i jak ma być konfigurowane, i czy w ogóle ma być konfigurowalne. Pozostaje zatem wspomniana metoda "prób i błędów" lub opieranie się na wiedzy i doświadczeniu administratora tego forum