• HP Pavilion 15-EG Quanta G7H DA0G7HMB8G0 REV G - wyłącza się

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 HP Pavilion 15-EG Quanta G7H DA0G7HMB8G0 REV G - wyłącza się

Napisal/-a inventco 16 Februar 2024, 20:39
Witam.
Laptop jak w temacie.
KBC: IT5570E
BIOS: 25L12872F MXIC
UMA (brak grafiki)
INTEL CORE i5

Laptop zapala led biały po podłączeniu ładowarki, ale po naciśnięciu power-on po niecałej 1 sekundzie wyłącza się.
Na pinie adapter id mam 0,3V. Na pinie 67 KBC także mam 0,3V. Czy to jest normalne w tym laptopie?
Jak ustalana jest wartość która powinna być na pinie adapter ID ? przecież w hp to zwykły dzielnik a nie widzę skąd ma być +3V do dzielnika.
Pozdrawiam.

Zmieniłem ładowarkę na taką 130W, mam teraz 1,3V.
Ale ogólnie nic to nie zmieniło.
Laptop po naciśnięciu power-on odpala na około 1s w tym czasie prąd skacze do około 1A na zasilaczu i spada do 40mA trzyma ten stan jeszcze chwilę max 3s i prąd spada do 0mA...
Naciśnięcie PWR zapętla cykl w nieskończoność (w sensie każde naciśniecie pwr generuje taką sekwencję). Niezależnie czy ram jest czy go nie ma.

Napięcia w chwili odpalenia płyty pojawiają się na wszystkich cewkach. VCC V_BOOT mam 1.8V ale mam kompletny brak komunikacji po liniach SVID CLK i DATA za to kontroler wystawia mi SVID ALERT.

Re: HP Pavilion 15-EG Quanta G7H DA0G7HMB8G0 REV G - wyłącza się

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 16 Februar 2024, 20:39

#2 Re: HP Pavilion 15-EG Quanta G7H DA0G7HMB8G0 REV G - wyłącza się

Napisal/-a Vogelek23 17 Februar 2024, 19:00
Jakie są parametry zasilania, nadrukowane na etykiecie na spodzie laptopa (chodzi o napięcie i prąd)? Jaki zasilacz używałeś oryginalnie (moc)?

#3 Re: HP Pavilion 15-EG Quanta G7H DA0G7HMB8G0 REV G - wyłącza się

Napisal/-a inventco 17 Februar 2024, 20:09
Witam.
Klient twierdzi, że zasilacz oryginalny ilaptop wieczorem dzialał a rano nie odpalił już.
na obudowie 19,5V / 2,31A
sprawdzany na 65|W oryginale (klient przyniósł) i warsztatowym /330k
To samo na każdym.

#4 Re: HP Pavilion 15-EG Quanta G7H DA0G7HMB8G0 REV G - wyłącza się  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 18 Februar 2024, 00:43
inventco napisal/-a:na obudowie 19,5V / 2,31A
Czyli zasilacz 45W.

inventco napisal/-a:sprawdzany na 65|W oryginale
Sprawdź na wszelki wypadek na zasilaczu 45W. W tym wątku co prawda Lenovo, ale zasada działania detekcji zasilacza jest w zasadzie taka sama - problem był z taktowaniem CPU, a spowodowany zastosowaniem do testów zasilacza o większej mocy, niż fabryczny do tego modelu: lenovo-yoga-500-15ibd-lt41-mb-14217-1m-na-zasilaczu-0-48ghz-t73114.html

#5 Re: HP Pavilion 15-EG Quanta G7H DA0G7HMB8G0 REV G - wyłącza się

Napisal/-a inventco 23 Februar 2024, 09:35
Po wymianie CPU płyta wstała
Oczywiście zabawy z wyczyszczeniem me region ale ogólnie cpu i płyta ruszyła.

Re: HP Pavilion 15-EG Quanta G7H DA0G7HMB8G0 REV G - wyłącza się

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 23 Februar 2024, 09:35

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov