• HP Pavilion Power 15-cb0xx CPU max 800Mhz, problem z ID zasilacza.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilion Power 15-cb0xx CPU max 800Mhz, problem z ID zasilacza.

przez Arni 18 lutego 2024, 21:45
Dzień Dobry,

HP pavilion power 15-cb084no
Płyta: DAG75AMBAD0 rev D.
CPU: Intel Core i5-7300HQ
GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050
PCH: SR30W

Opis problemu: Laptop nie posiada oryginalnego zasilacza. Po uruchomieniu go na przerobionym zasilaczu Dell ( wylutowałem stary przewód dałem nowy z mniejszą końcówką), zauważyłem że taktowanie zatrzymało się na 800MHz. Dziwne ponieważ laptop posiada sprawną baterię, nawet z pełni naładowaną baterią taktowanie zostaje zatrzymane na 800Mhz.

Wiem, że problem leży w ID zasilacza. Niestety nie udało mi się go obejść.

Próbowałem przerobić zasilacz po przez wylutowanie kabla z ID, a następnie przylutowałem go przez rezystor do linii Vo. Próbowałem zgodnie z danymi znalezionymi na forach:
100K Ohm - 200W+
130K Ohm - 180W
Cały czas 800Mhz po podłączeniu zasilacza. :frustry:
Dziwie się, że pomimo obecności sprawnej baterii naładowanej na 100% taktowanie spada.
Może zasilacz Dell jest zły przez Vo na poziomie 19.5V?

Re: HP Pavilion Power 15-cb0xx CPU max 800Mhz, problem z ID zasilacza.

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2024, 21:45

#2 Re: HP Pavilion Power 15-cb0xx CPU max 800Mhz, problem z ID zasilacza.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 19 lutego 2024, 09:17
Arni napisał(a):Dziwie się, że pomimo obecności sprawnej baterii naładowanej na 100% taktowanie spada.
Hello!
How about with only the battery connected (with the power supply disconnected from the board)? Does the machine runs normally in this case?

What is the power rating of the modified Dell power supply you used?

#3 Re: HP Pavilion Power 15-cb0xx CPU max 800Mhz, problem z ID zasilacza.

przez Arni 29 sierpnia 2024, 22:47
Znalazłem problem, wynikał on że zbyt krótkiego pinu ID zasilacza. Musiałem troszkę do zmodyfikować
Rezystancja :
100K Ohm - 200W+
130K Ohm - 180W
Sprawiają że laptop działa z pełną mocą.
Niestety nawet z baterią zasilacz musi mieć ID. Porażka.

Dziękuję wszystkim za pomoc

Re: HP Pavilion Power 15-cb0xx CPU max 800Mhz, problem z ID zasilacza.

przez Google Adsense [BOT] 29 sierpnia 2024, 22:47