#1 HP Pavilion Power 15-cb0xx CPU max 800Mhz, problem z ID zasilacza.
przez Arni • 18 lutego 2024, 21:45
Dzień Dobry,
HP pavilion power 15-cb084no
Płyta: DAG75AMBAD0 rev D.
CPU: Intel Core i5-7300HQ
GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050
PCH: SR30W
Opis problemu: Laptop nie posiada oryginalnego zasilacza. Po uruchomieniu go na przerobionym zasilaczu Dell ( wylutowałem stary przewód dałem nowy z mniejszą końcówką), zauważyłem że taktowanie zatrzymało się na 800MHz. Dziwne ponieważ laptop posiada sprawną baterię, nawet z pełni naładowaną baterią taktowanie zostaje zatrzymane na 800Mhz.
Wiem, że problem leży w ID zasilacza. Niestety nie udało mi się go obejść.
Próbowałem przerobić zasilacz po przez wylutowanie kabla z ID, a następnie przylutowałem go przez rezystor do linii Vo. Próbowałem zgodnie z danymi znalezionymi na forach:
100K Ohm - 200W+
130K Ohm - 180W
Cały czas 800Mhz po podłączeniu zasilacza.
Dziwie się, że pomimo obecności sprawnej baterii naładowanej na 100% taktowanie spada.
Może zasilacz Dell jest zły przez Vo na poziomie 19.5V?
HP pavilion power 15-cb084no
Płyta: DAG75AMBAD0 rev D.
CPU: Intel Core i5-7300HQ
GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050
PCH: SR30W
Opis problemu: Laptop nie posiada oryginalnego zasilacza. Po uruchomieniu go na przerobionym zasilaczu Dell ( wylutowałem stary przewód dałem nowy z mniejszą końcówką), zauważyłem że taktowanie zatrzymało się na 800MHz. Dziwne ponieważ laptop posiada sprawną baterię, nawet z pełni naładowaną baterią taktowanie zostaje zatrzymane na 800Mhz.
Wiem, że problem leży w ID zasilacza. Niestety nie udało mi się go obejść.
Próbowałem przerobić zasilacz po przez wylutowanie kabla z ID, a następnie przylutowałem go przez rezystor do linii Vo. Próbowałem zgodnie z danymi znalezionymi na forach:
100K Ohm - 200W+
130K Ohm - 180W
Cały czas 800Mhz po podłączeniu zasilacza.
Dziwie się, że pomimo obecności sprawnej baterii naładowanej na 100% taktowanie spada.
Może zasilacz Dell jest zły przez Vo na poziomie 19.5V?