• HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by Bartq 19 February 2024, 18:59
Cześć,

Pacjent: HP Pavilion 17-e040sz z płytą główną DA0R62MB6E0 Rev: E

Reaguje na włącznik, wentylator pracuje, baterię ładuje poprawnie lecz nie daje obrazu.
Kolega powiedział, że raz na (przypuśćmy) 50 włączeń uruchamia się normalnie i wszystko pracuje prawidłowo do momentu wyłączenia komputera.
Zgrałem BIOS ale nie wgrywałem jeszcze innego na podmiankę.
Zgrałem też wsad KBC (ENE KB3940Q). Przy KBC wydarzyła się ciekawa rzecz. Otóż dla pewności chciałem zgrać wsad 2/3 razy żeby wyeliminować błąd odczytu. Za pierwszym i drugim razem został odczytany a kolejnym razem SVOD wyrzucił błąd Timeout. Ponowny odczyt KBC przebiegł bez problemu. Zrobiłem kilka kolejnych takich prób odczytu i raz na jakiś czas dzieje wyskakuje Timeout. W międzyczasie też próbowałem uruchomić płytę i raz bez problemu się uruchomiła dając obraz.
Zmiana RAMu oraz reset BIOSu nie pomogły.

Nie wgrywałem innego BIOSu bo jeśli czasem sprzęt się uruchamia i pracuje poprawnie, to BIOS jak myślę, jest poprawny ?
Nie ma napięcia +VCC_GFX, tylko nie wiem czy jest to spowodowane usterką czy nie ma napięcia bo nie zostaje włączone.

Rezystancja/napięcie na cewkach:

PL11 - 175,4kΩ - +BATCHG (po podłączeniu baterii oraz zasilacza napięcie na baterii rośnie)
PL22 - 60k Ω / 3,4V- +3VS5
PL24 - 51k Ω / 5,10V - +5VS5
PL17 - 455Ω / 1,53V- +1.5VSUS
PL8 - 358 Ω / 1,80V - +1.8V
PL30 - 10Ω / 1,09V - +1.05V
PL35 - 5Ω / 0,97V - +VCC_CORE
PL34 - 5Ω / 0,99V - +VCC_CORE
PL32 - 25,5Ω / 0,90V - +VCCSA
PL37 - 4,4Ω / 0,00V - +VCC_GFX

Pozdrawiam,
Bartek

Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by Google Adsense [BOT] 19 February 2024, 18:59

#2 Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by matic 19 February 2024, 22:20
Hello!

Measure the power consumption (in mA) of the board, when the machine is turned on with and without RAM memory connected. The main battery must be disconnected from the board during the measurements.

#3 Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by Bartq 20 February 2024, 06:05
Cześć,
Mam nadzieje, że taka dokładność pomiarów wystarczy, niestety nie mam dokładniejszego sprzętu.

Z dwiema kości RAM - 680mA
Z jedną kością RAM - 655mA (mierzyłem obie, wynik podobny)
Bez RAM - 550mA

Co taki pomiar Tobie mówi ? Jakie można wyciągnąć z tego wnioski ?

#4 Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by matic 20 February 2024, 07:44
Replace the BIOS chip and flash it with old (original) dump.
If it doesn't change anything, reflash the new BIOS chip with another dump.

#5 Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by Bartq 20 February 2024, 08:14
Czy układ GigaDevice25Q80BSIG może być zastąpiony przez Winbond 25Q80BVSIG ?

Chciałbym się jeszcze upewnić. BIOS jest w układzie U15 ?

Image

#6 Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by matic 20 February 2024, 11:50
U15 is an EC BIOS chip.
U31 is the MAIN BIOS chip.

I'm talking about the MAIN BIOS chip U31.

#7 Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by Bartq 20 February 2024, 17:29
Wymiana samego układu scalonego (ze oryginalnym BIOS'em) nie przyniosła poprawy.

Wgrałem BIOS znaleziony w Internecie i płyta główna startuje poprawnie, czyli mamy uszkodzony BIOS :) (wgrałem tylko U31, U15 został oryginalny, tak jest ok?)
Wydaje mi się jednak, że trochę zbyt długo startuje płyta. Od naciśnięcia przycisku power do włączenia się ekranu mija około 17 sekund. Czyżby to kwestia ME Regionu ? Jeśli tak, jak go wyczyścić oraz przenieść numery seryjne, klucz Windowsa itp. ?

#8 Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK  [SOLVED]

by matic 20 February 2024, 20:01
Bartq wrote:wgrałem tylko U31, U15 został oryginalny, tak jest ok?
Yes, that's fine.

Bartq wrote:Od naciśnięcia przycisku power do włączenia się ekranu mija około 17 sekund. Czyżby to kwestia ME Regionu ? Jeśli tak, jak go wyczyścić
Yes, this issue is very likely related to the ME-region. There is no need to clean it, just transfer it from your old (original) BIOS to the new one. The ME-region is probably located at address 0x1000, length 0x17D000.

Bartq wrote:oraz przenieść numery seryjne, klucz Windowsa itp. ?
Open your old (original) BIOS dump with a hex editor program (for example HxD) and search for the serial number read from the label on your laptop.
The Windows key is probably located at address 0x1CD014.

#9 Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by Bartq 20 February 2024, 20:05
Udało się naprawić laptopa. Wskazówki matic okazały się bardzo skuteczne. Ostatecznie ME Region udało mi się oczyścić samemu. Płyta po wyczyszczeniu ME Regionu uruchamia się w ciągu 1 sekundy (poprzednio 17). W systemie Windows prędkość procesora to 2,5 GHz więc jest okej.

Bardzo dziękuję za pomoc matic :)

Re: HP Pavilion 17-e040sz DA0R62MB6E0 Rev: E - brak obrazu, czasem OK

by Google Adsense [BOT] 20 February 2024, 20:05